Ισραήλ: Δίνει νέες κατευθυντήριες στους διαπραγματευτές - Προς επανέναρξη οι συνομιλίες
AP Photo/Maya Alleruzzo
AP Photo/Maya Alleruzzo

Ισραήλ: Δίνει νέες κατευθυντήριες στους διαπραγματευτές - Προς επανέναρξη οι συνομιλίες

Το Κάιρο - το οποίο έχει μεσολαβήσει στις προηγούμενες συνομιλίες ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς - κάνει αναγνωριστικές κινήσεις για να δει εάν τα δύο μέρη προτίθενται να ξεκινήσουν εκ νέου έμμεσες διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας για τους ομήρους, αναφέρει σε δημοσίευμά της η αραβική εφημερίδα al-Araby al-Jadeed.

Το δημοσίευμα της προσκείμενης στο Κατάρ εφημερίδας με έδρα το Λονδίνο επικαλείται αιγυπτιακή πηγή κοντά στο Κάιρο που αναφέρει ότι γίνονται επαφές με «όλα τα ενεργά μέρη» και έρχεται λίγες ώρες αφότου το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ έδωσε την έγκριση στους διαπραγματευτές του να συνεχίσουν τις συνομιλίες με στόχο την επίτευξη συμφωνίας, παρά την έλλειψη προόδου τις τελευταίες εβδομάδες και τις τριβές μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου.

Σύμφωνα με την αιγυπτιακή πηγή, μια ισραηλινή αντιπροσωπεία εργασίας επισκέπτεται το Κάιρο σε εβδομαδιαία βάση για να συζητήσει για τον συντονισμό στο κομμάτι της ασφάλειας και τον έλεγχο του περάσματος της Ράφα μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου.

Η πηγή δήλωσε ότι οι συζητήσεις επικεντρώνονται τελευταία και γύρω από το ρόλο της αιγυπτιακής διαμεσολάβησης.

Η Αίγυπτος απείλησε να αποσυρθεί από το ρόλο του διαμεσολαβητή σε δήλωσή της την Τετάρτη, απαντώντας στους ισχυρισμούς των ΗΠΑ και του Ισραήλ ότι το Κάιρο είχε αλλάξει κρυφά τους όρους μιας πιθανής συμφωνίας στην οποία είχε δώσει το «πράσινο φως» το Τελ Αβίβ, με τη συμφωνία τελικά να καταρρέει.

Το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε ομόφωνα την Τετάρτη νέες κατευθυντήριες γραμμές για τους Ισραηλινούς διαπραγματευτές σε μια προσπάθεια να αναζωογονηθούν οι συνομιλίες για μια συμφωνία με τη Χαμάς για τους ομήρους, αναφέρει η ιστοσελίδα Walla.

Το δημοσίευμα δεν δίνει λεπτομέρειες σχετικά με τις οδηγίες αυτές, ενώ σε ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου αναφέρεται μόνο ότι το πολεμικό συμβούλιο έδωσε εντολή στη διαπραγματευτική ομάδα «να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για την επιστροφή των ομήρων».

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε μετά τη δημοσιοποίηση από τις οικογένειες των ομήρων ενός σκληρού βίντεο που δείχνει την απαγωγή πέντε γυναικών, μέλη των IDF, από τρομοκράτες της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Πηγή: Times of Israel