Πολεμικό Συμβούλιο Ισραήλ: «Ναι» στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για τους ομήρους
AP Photo
AP Photo

Πολεμικό Συμβούλιο Ισραήλ: «Ναι» στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για τους ομήρους

Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο πολέμου έδωσε το πράσινο φως για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε σήμερα βομβαρδισμούς στο βόρειο και το νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.

Η απόφαση για τη συνέχιση των συνομιλιών αυτών έρχεται μετά την μετάδοση ενός βίντεο που δείχνει Ισραηλινές νεοσύλλεκτες που απαγάγονται από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Οι οικογένειες των πέντε νεοσύλλεκτων που κρατούνται όμηροι στη Γάζα έδωσαν χθες, Τετάρτη, την άδεια για τη μετάδοση του βίντεο.

Σε αυτό το απόσπασμα από βίντεο που τράβηξαν μαχητές της Χαμάς, σύμφωνα με τις οικογένειες, φαίνονται οι νεαρές γυναίκες, κάποιες με αίμα στο πρόσωπο, να κάθονται κάτω με τις πιτζάμες τους και τα χέρια τους δεμένα στην πλάτη.

«Οι εικόνες αποκαλύπτουν την βίαιη, ταπεινωτική και τραυματική μεταχείριση που υπέστησαν τα κορίτσια αυτά την ημέρα της απαγωγής τους», υπογράμμισε το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων σε ανακοίνωσή του.

«Ποτέ ξανά»

Οι εικόνες αυτές «θα ενισχύσουν την αποφασιστικότητά μου να πολεμήσω με όλες μου τις δυνάμεις ως την εξάλειψη της Χαμάς, για να εγγυηθώ ότι αυτό που είδαμε απόψε δεν θα συμβεί ποτέ ξανά», αντέδρασε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Telegram, προτού συνεδριάσει αργά χθες το βράδυ το υπουργικό του συμβούλιο πολέμου.

Ο πρωθυπουργός «έδωσε εντολή στην ομάδα των διαπραγματευτών να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να εξασφαλίσει την επιστροφή των ομήρων», σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της ισραηλινής κυβέρνησης.

Στις αρχές Μαΐου, οι έμμεσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ, με τη διαμεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ, δεν κατάφεραν να επιτευχθεί συμφωνία για ανακωχή στη Γάζα, που θα συνδεόταν με την απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα και Παλαιστινίων που κρατούνται από το Ισραήλ.