Νετανιάχου: Προτεραιότητα για το Ισραήλ η καταστροφή της Χαμάς

Νετανιάχου: Προτεραιότητα για το Ισραήλ η καταστροφή της Χαμάς

Η μεγαλύτερη προτεραιότητα του Ισραήλ στη Γάζα είναι να καταστρέψει τη Χαμάς, δήλωσε τη Δευτέρα (03/06) ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, προσθέτοντας πως [ο στόχος αυτός] θα επιδιωχθεί μαζί με την ανάκτηση των ομήρων και πως και οι δύο στόχοι βρίσκονται σε ένα σχέδιο για σταδιακό τέλος στον πόλεμο που εγκρίθηκε στο υψηλότερο επίπεδο της κυβέρνησής του.

«Δεν είναι κάτι το οποίο προσθέτω τώρα. Δεν είναι κάτι που προσθέτω επειδή είμαι υπό πίεση μέσα στον συνασπισμό. Είναι κάτι που συμφωνήσαμε ομόφωνα στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο», ανέφερε ο Νετανιάχου σε δήλωση μέσω βίντεο.

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως η πρώτη φάση ενός σχεδίου που προωθούν οι ΗΠΑ για το σταδιακό τέλος του πολέμου στη Γάζα, που περιλαμβάνει περιορισμένη απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμας, θα μπορούσε να γίνει χωρίς να έχει επιτευχθεί απαραίτητα συμφωνία για το τι θα ακολουθήσει.

Οι δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού, οι οποίες διέρρευσαν από μια κεκλεισμένων των θυρών κοινοβουλευτική συνεδρίαση και δεν επιβεβαιώθηκαν προσώρας από αξιωματούχους, αφήνουν να εννοηθεί πως το Ισραήλ βλέπει μια πιθανότητα να εισέλθει σε μια αρχική εκεχειρία στη Γάζα αν και έχει αποκλείσει ένα τέλος στον πόλεμο όπως απαιτεί η Χαμάς.

Εξάλλου, σύμφωνα με εκπρόσωπο της ισραηλινής κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την προώθηση ενός σχεδίου για σταδιακό τέλος του πολέμου στη Γαζα, δημοσιοποίησε μόνο ορισμένες από τις λεπτομέρειες.

«Ο πόλεμος θα σταματήσει με σκοπό να επιστραφούν οι όμηροι και τότε θα προχωρήσουμε με τις άλλες συζητήσεις», δήλωσε ο Νετανιάχου σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Ντέιβιντ Μένσερ, σε αυτό που φαίνεται να είναι μια επανάληψη της άρνησης του Ισραήλ να σταματήσει εντελώς την επίθεση εναντίον της Χαμάς πριν από την καταστροφή της οργάνωσης.

Από την πλευρά του, ο ακροδεξιός εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό του Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως προσπαθεί να «εξωραΐσει» μια συμφωνία για σταδιακό τέλος στον πόλεμο στη Γάζα την οποία προωθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και επανέλαβε την απειλή ότι θα εγκαταλείψει την κυβέρνηση.

Ο υπουργός Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ είπε στην κοινοβουλευτική του ομάδα πως ο Νετανιάχου τον προσκάλεσε να διαβάσει την πρόταση όμως οι συνεργάτες του πρωθυπουργού απέτυχαν δύο φορές να δώσουν το έγγραφο. «Οποιοδήποτε σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει την κατάρρευση της Χαμάς», είπε ο Μπεν-Γκβιρ.