Νετανιάχου: «Ναι» σε προσωρινή συμφωνία για να απελευθερωθούν οι όμηροι
AP Photo
AP Photo

Νετανιάχου: «Ναι» σε προσωρινή συμφωνία για να απελευθερωθούν οι όμηροι

Η πρώτη φάση ενός σχεδίου που προωθείται από τις ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, που συνεπάγεται περιορισμένη απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την απαραίτητη συμφωνία σε όσα ακολουθούν, ανέφερε ο Μπένιαμιν Νετανιάχου, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Τα αποσπάσματα που διέρρευσαν από μια κεκλεισμένων των θυρών κοινοβουλευτική συνεδρίαση, τα οποία δεν επιβεβαιώθηκαν αμέσως από αξιωματούχους, υποδηλώνουν ότι το Ισραήλ βλέπει την πιθανότητα να συνάψει μια αρχική εκεχειρία στη Γάζα, αν και έχει αποκλείσει τον τερματισμό του πολέμου όπως ζητά η Χαμάς.

O πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε ωστόσο, ότι υπάρχουν «κενά» μεταξύ της ισραηλινής εκδοχής και της πρότασης που ανακοίνωσε ο Τζο Μπάιντεν. 

«Η πρόταση που παρουσίασε ο Μπάιντεν είναι ελλιπής», λέει ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι «Ο πόλεμος θα σταματήσει για να φέρει πίσω τους ομήρους και μετά θα κάνουμε συζητήσεις. Υπάρχουν άλλες λεπτομέρειες που ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν παρουσίασε στο κοινό». 

Ο Νετανιάχου έκανε τα σχόλια στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Κνεσέτ.

Στο μεταξύ, νωρίτερα σήμερα, Ισραηλινός αξιωματούχος διέψευσε «μερικώς» τον Τζο Μπάιντεν για την πρόταση κατάπαυσης του πυρός που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος την Παρασκευή, αναφέροντας ότι η περιγραφή ότι πρόκειται για πρόταση του Ισραήλ «δεν ήταν ακριβής», σε δηλώσεις του NBC News.

Ο αξιωματούχος αμφισβήτησε συγκεκριμένα ότι το Ισραήλ είχε συμφωνήσει να αποσύρει πλήρως τα στρατεύματά του από τη Λωρίδα της Γάζας ως μέρος μιας συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων.

«Το Ισραήλ δεν έχει αλλάξει τους όρους του για να καταλήξει σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Αυτό θα συμβεί μόνο αφού επιτευχθούν οι στόχοι μας, συμπεριλαμβανομένης της καταστροφής των στρατιωτικών και κυβερνητικών δυνατοτήτων της Χαμάς», είπε ο αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος είπε επίσης ότι ενώ ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι το σχέδιο προέρχεται από το Ισραήλ, στην πραγματικότητα πρόκειται για μία πρόταση που υποβλήθηκε από μεσολαβητές στην οποία το Ισραήλ είχε κάνει τροποποιήσεις και αλλαγές.

«Είναι περίεργο που λένε ότι είναι μια ισραηλινή πρόταση και ταυτόχρονα ότι το Ισραήλ πρέπει να συμφωνήσει με αυτήν», είπε ο αξιωματούχος. Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι το Ισραήλ αναμένει την επίσημη απάντηση της Χαμάς στην πρόταση.

Πηγή: Reuters