Πυρά Νετανιάχου κατά Ευρωπαϊων: Ντροπιαστικός ο τρόπος που καλοπιάνουν τις ριζοσπαστικές ισλαμικές μειονότητες
AP Photo/Ariel Schalit
AP Photo/Ariel Schalit

Πυρά Νετανιάχου κατά Ευρωπαϊων: Ντροπιαστικός ο τρόπος που καλοπιάνουν τις ριζοσπαστικές ισλαμικές μειονότητες

Με το βλέμμα στραμμένο στο Ιράν, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε ότι η Τεχεράνη «παίζει με τη φωτιά», δηλώνοντας ότι το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να επανέλθουν σε στρατιωτική δράση εάν χρειαστεί

Συγκεκριμένα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου υποβάθμισε κάθε ενδεχόμενο ρήξης με τον Ντόναλντ Τραμπ, δηλώνοντας σε συνέντευξή του στο CNBC ότι, παρότι κατά καιρούς έχουν «διαφωνίες ως προς την τακτική», συμφωνούν στα βασικά ζητήματα.

Όπως ανέφερε, μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η αποτροπή της απόκτησης πυρηνικού όπλου από το Ιράν και η εξάλειψη της απειλής που αυτό θα συνιστούσε για το Ισραήλ.

«Μερικές φορές έχουμε, όπως συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες, αυτές τις διαφωνίες ως προς την τακτική», είπε χαρακτηριστικά. «Όμως πάντα βρίσκουμε τρόπο να τις ξεπερνάμε και το κάνουμε ως πολύ καλοί φίλοι».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές μπορεί να διαφωνούν το πρωί, αλλά να έχουν καταλήξει σε κοινό έδαφος μέχρι το απόγευμα, επιμένοντας ότι η στρατηγική τους σύμπλευση παραμένει ισχυρή.

Επίσης, ο Νετανιάχου απέφυγε να σχολιάσει αναφορές περί έντονης τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Ντόναλντ Τραμπ νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, κατά την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να χρησιμοποίησε υβριστικούς χαρακτηρισμούς εναντίον του και να υποστήριξε ότι χωρίς τη δική του στήριξη ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα βρισκόταν στη φυλακή.

Ερωτηθείς για τα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ο Τραμπ τον χαρακτήρισε «τελείως τρελό», ο Νετανιάχου αρκέστηκε να δηλώσει: «Δεν πρόκειται να μπω σε λεπτομέρειες».

«Το Ιράν παίζει με τη φωτιά, είμαστε έτοιμοι και για στρατιωτικές επιχειρήσεις»

Σε ερώτηση για το εάν υφίσταται πράγματι κατάπαυση του πυρός με το Ιράν, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου απάντησε ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη ένα παιχνίδι τακτικής».

«Και το Ιράν γνωρίζει ασφαλώς τι έχει δηλώσει ο πρόεδρος Τραμπ, ότι εάν χρειαστεί, θα υπάρξει πλήρης επιστροφή στις στρατιωτικές επιχειρήσεις», ανέφερε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

«Η απόφαση ανήκει στον πρόεδρο. Το Ισραήλ είναι έτοιμο και οι αμερικανικές δυνάμεις είναι έτοιμες», πρόσθεσε.

Ο Νετανιάχου σημείωσε ακόμη ότι η Τεχεράνη θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της αυτή την προειδοποίηση.

«Νομίζω ότι το λαμβάνουν υπόψη τους. Κατανοούν ότι παίζουν με τη φωτιά, αυτό είναι ξεκάθαρο», δήλωσε

«Το Ισραήλ δίνει και τον πόλεμο της Ευρώπης απέναντι στο Ιράν»

Παράλληλα, ο Νετανιάχου εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά Ευρωπαίων ηγετών, μεταξύ των οποίων και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, κατηγορώντας τους ότι υποκύπτουν στις πιέσεις «ριζοσπαστικών ισλαμικών μειονοτήτων» στις χώρες τους και ότι αποφεύγουν να στηρίξουν το Ισραήλ.

Συγκεκριμένα, ο Νετανιάχου σε συνέντευξή του στο CNBC, υποστήριξε ότι το Ισραήλ προστατεύει όχι μόνο τον εαυτό του αλλά και τη Δύση συνολικά, χαρακτηρίζοντας το Ιράν υπαρξιακή απειλή τόσο για το εβραϊκό κράτος όσο και για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Ο τρόπος με τον οποίο οι Ευρωπαίοι ηγέτες χαϊδεύουν τις ριζοσπαστικές ισλαμικές μειονότητες στις χώρες τους είναι ντροπιαστικός», δήλωσε ο Νετανιάχου και πρόσθεσε ότι «γνωρίζουν ότι προστατεύουμε και αυτούς, αλλά δεν έχουν το θάρρος να υπερασπιστούν αυτό που είναι σωστό και που θα σώσει τον πολιτισμό μας από αυτούς τους βαρβάρους», πρόσθεσε.

Ο Νετανιάχου υποστήριξε ακόμη ότι το Ισραήλ βρίσκεται «στη σωστή πλευρά» απέναντι στο Ιράν, το οποίο, όπως είπε, συνιστά υπαρξιακή απειλή τόσο για το Ισραήλ όσο και για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Αντιμετωπίζουμε έναν εχθρό που θέλει να καταστρέψει τη χώρα μας, που θέλει να καταστρέψει τη δική σας χώρα, που θέλει να καταστρέψει τις ελεύθερες δημοκρατίες παντού και να εξαπλώσει την τρομοκρατική του ιδεολογία σε ολόκληρο τον κόσμο», ανέφερε.

«Επομένως, όταν πολεμάμε το Ιράν και τους πληρεξουσίους του, δεν δίνουμε μόνο τον δικό μας πόλεμο. Δίνουμε και τον δικό σας πόλεμο και, ειλικρινά, και τον πόλεμο της Ευρώπης», κατέληξε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

«Οι ρωγμές στο Ιράν θα οδηγήσουν τελικά στην πτώση του καθεστώτος»

Επίσης, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι το σημερινό καθεστώς στο Ιράν θα καταρρεύσει τελικά, υποστηρίζοντας ότι η ηγεσία της χώρας έχει αποδυναμωθεί σε μεγάλο βαθμό, αν και παραδέχθηκε ότι είναι αδύνατο να προβλεφθεί το πότε θα συμβεί αυτό.

«Δεν μπορείς να προβλέψεις πότε ένα τέτοιο καθεστώς θα καταρρεύσει», δήλωσε, παραπέμποντας σε ιστορικά παραδείγματα όπως η πτώση του καθεστώτος στη Ρουμανία και η κατάρρευση του Τείχους του Βερολίνου, εξελίξεις που, όπως είπε, ελάχιστοι είχαν προβλέψει εκ των προτέρων.

Ο Νετανιάχου υποστήριξε ότι στο εσωτερικό του Ιράν έχουν ήδη δημιουργηθεί «τεράστιες ρωγμές», οι οποίες ενδέχεται με την πάροδο του χρόνου να οδηγήσουν στην πτώση της σημερινής ηγεσίας.

«Πιστεύω ότι τελικά αυτές οι ρωγμές θα διευρυνθούν και το καθεστώς θα καταρρεύσει και εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε.

Παράλληλα, τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να στηρίξει τον ιρανικό λαό στις προσπάθειές του να ανατρέψει το υφιστάμενο καθεστώς, σημειώνοντας ωστόσο ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν μπορεί να συμβεί κατ’ ανάγκη στον χρόνο που θα επιθυμούσε το Ισραήλ ή οι σύμμαχοί του.

«Πρέπει να βοηθήσουμε τον ιρανικό λαό να ρίξει αυτό το καθεστώς», δήλωσε, επαναλαμβάνοντας ότι η ιρανική ηγεσία έχει «αποδυναμωθεί σε τεράστιο βαθμό».

«Ήδη αναπτύσσονται εναλλακτικές διαδρομές στο πετρέλαιο πέρα από τα Στενά του Ορμούζ»

Ακόμη, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου υποστήριξε ότι χώρες και εταιρείες που εξαρτώνται από τις μεταφορές πετρελαίου μέσω των Στενών του Ορμούζ έχουν ήδη αρχίσει να αναπτύσσουν εναλλακτικές διαδρομές για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών που δημιουργήθηκαν μετά τον ουσιαστικό αποκλεισμό της στρατηγικής θαλάσσιας οδού κατά τη διάρκεια του πολέμου.

«Αυτό συμβαίνει ήδη τώρα. Δεν είναι κάτι που πρόκειται να συμβεί στο μέλλον, συμβαίνει αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Παρότι πριν από τη σύγκρουση περίπου το ένα πέμπτο του παγκόσμιου εμπορίου πετρελαίου διερχόταν από τα Στενά του Ορμούζ, ο Νετανιάχου εμφανίστηκε καθησυχαστικός, υποστηρίζοντας ότι οι απώλειες μπορούν να αντισταθμιστούν μέσω άλλων διαδρομών μεταφοράς ενέργειας.