Νέα συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν προανήγγειλε ο Τραμπ

Νέα συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν προανήγγειλε ο Τραμπ

Ανάμικτα συναισθήματα άφησε η ομιλία του αμερικάνου πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ για την Κατάσταση της Ένωσης ενώπιον του ημικυκλίου της Βουλής των Αντιπροσώπων, καθώς ο πιο ισχυρός άνθρωπος του πλανήτη από τη μία κάλεσε για εθνική ενότητα, από την άλλη δήλωσε πως θα στείλει 3.750 στρατιώτες στα σύνορα με το Μεξικό για να σταματήσει τα καραβάνια των μεταναστών.

Την ίδια στιγμή, ο Τραμπ δήλωσε πως η εκλογή του απέκλεισε έναν πόλεμο με την Βόρεια Κορέα, ενώ ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί εκ νέου με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, τον Κιμ Γιονγκ Ουν, στο Βιετνάμ την 27η και την 28η Φεβρουαρίου, για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις των δύο χωρών που έχουν σκοπό τον πυρηνικό αφοπλισμό της Πιονγκγιάνγκ.

«Στο πλαίσιο της τολμηρής μας διπλωματίας, θα συνεχίσουμε την ιστορική μας προσπάθεια για να υπάρξει ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο», είπε ο ένοικος του Λευκού Οίκου ενώπιον των αμερικανών κοινοβουλευτικών, επισημοποιώντας την ημερομηνία και τον τόπο αυτής της δεύτερης συνάντησης, μετά την ιστορική σύνοδο κορυφής της 12ης Ιουνίου 2018 στη Σιγκαπούρη.

Κατά τον Τραμπ, εάν δεν είχε εκλεγεί ο ίδιος πρόεδρος, οι ΗΠΑ θα είχαν εμπλακεί «τώρα σε έναν μεγάλο πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα». «Οι όμηροι επέστρεψαν στο σπίτι, οι πυρηνικές δοκιμές σταμάτησαν και δεν έχουν εκτοξευθεί πύραυλοι (από τη Βόρεια Κορέα) εδώ και 15 μήνες», επέμεινε. «Μένει πολλή δουλειά να γίνει, αλλά η σχέση μου με τον Κιμ Γιονγκ Ουν είναι καλή», πρόσθεσε.

Ο αμερικάνος πρόεδρος υπέρ της απαγόρευσης των «καθυστερημένων αμβλώσεων»

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σημείωσε ότι στο εργατικό δυναμικό των ΗΠΑ έχουν ενταχθεί «περισσότερες γυναίκες παρά ποτέ» αλλά και ότι «έχουμε περισσότερες γυναίκες που υπηρετούν στο Κογκρέσο παρά ποτέ».

Αυτή ήταν μια από τις ελάχιστες στιγμές που βουλεύτριες και γερουσιάστριες των Δημοκρατικών, πολλές από τις οποίες προσήλθαν για την ομιλία ντυμένες στα λευκά, σε ένδειξη της υποστήριξής τους προς το κίνημα της γυναικείας χειραφέτησης, σηκώθηκαν όρθιες και χειροκρότησαν τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αξίωσε από τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου να εγκρίνουν σχέδιο νόμου με το οποίο θα απαγορευθούν οι «καθυστερημένες αμβλώσεις», δηλαδή ο τερματισμός της κύησης έπειτα από ένα ορισμένο στάδιο της εγκυμοσύνης, κάτι που είναι βέβαιο ότι θα ξεσηκώσει κατακραυγή από μέρους όσων τάσσονται υπέρ του δικαιώματος των γυναικών να έχουν την επιλογή.

«Για την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας κάθε ανθρώπινου όντος, ζητώ από το Κογκρέσο να εγκρίνει νομοθεσία που θα απαγορεύει την καθυστερημένη άμβλωση παιδιών που μπορεί να αισθάνονται πόνο μέσα στη μήτρα της μητέρας», είπε ο Τραμπ, επευφημούμενος ζωηρά από Ρεπουμπλικάνους, ενώ οι περισσότεροι Δημοκρατικοί παρέμειναν καθιστοί σε μια προφανή ένδειξη της αποδοκιμασίας τους.

Η άμβλωση παραμένει ζήτημα πολιτικά και κοινωνικά τοξικό επί δεκαετίες στη χώρα. Το 1973, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι οι απαγορεύσεις της άμβλωσης είναι αντισυνταγματικές. Όμως ορισμένες Πολιτείες έχουν θεσπίσει όριο ως προς το στάδιο της κύησης μέχρι το οποίο επιτρέπονται επεμβάσεις τερματισμού της.

Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης πρόσφατα χαλάρωσε τους περιορισμούς για τους «καθυστερημένους» τερματισμούς της κύησης.  Ο όρος γενικά αναφέρεται στις αμβλώσεις κατά το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Δεν θα επιτρέψω στην Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καταφέρθηκε εκ νέου με δριμύτητα εναντίον του «ριζοσπαστικού καθεστώτος στο Ιράν» κι επανέλαβε ότι δεν θα επιτρέψει στην Τεχεράνη να αποκτήσει ποτέ πυρηνικά όπλα.

«Κάνουν άσχημα, άσχημα πράγματα», είπε ο Τραμπ, προσάπτοντας αντισημιτισμό στην πολιτική ηγεσία της Ισλαμικής Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την Κατάσταση της Ένωσης.

Ο Τραμπ απέσυρε πέρυσι τη χώρα του από τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν κι επανέφερε σε ισχύ μια σειρά οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της χώρας, τις οποίες χαιρέτισε, χαρακτηρίζοντάς τις «τις σκληρότερες που έχουν επιβληθεί ποτέ σε οποιαδήποτε χώρα».

«Εποικοδομητικές» οι συνομιλίες με τους Ταλιμπάν

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε στην ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης ενώπιον των μελών του Κογκρέσου στις «εποικοδομητικές» συνομιλίες με τους Ταλιμπάν ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, από όπου ο ένοικος του Λευκού Οίκου θέλει να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα, 17 χρόνια αφότου οι ΗΠΑ ενεπλάκησαν στον πιο μακρόχρονο πόλεμο στην ιστορία τους.

«Η κυβέρνησή μου διεξάγει εποικοδομητικές συνομιλίες στο Αφγανιστάν με έναν αριθμό αφγανικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων των Ταλιμπάν», είπε ο Ρεπουμπλικάνος. «Στον βαθμό που οι διαπραγματεύσεις προοδεύουν, θα είμαστε σε θέση να μειώσουμε την παρουσία των στρατευμάτων μας και να επικεντρωθούμε στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Δεν ξέρουμε εάν θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία ή όχι, ξέρουμε όμως ότι έπειτα από δύο δεκαετίες πολέμου, έχει έρθει η ώρα να προσπαθήσουμε τουλάχιστον να εξασφαλίσουμε την ειρήνη».

Το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό «θα οικοδομηθεί»

Ο Τραμπ υποσχέθηκε για ακόμη μια φορά ότι το τείχος το οποίο θέλει να υψωθεί στα σύνορα με το Μεξικό, σχέδιο που καταγγέλλουν οι Δημοκρατικοί και έγινε αφορμή για το πιο παρατεταμένο shutdown του ομοσπονδιακού κράτους στην αμερικανική ιστορία, θα οικοδομηθεί τελικά.

«Θα φροντίσω να οικοδομηθεί», είπε ο Ρεπουμπλικάνος. «Τα τείχη δουλεύουν και σώζουν ζωές», πρόσθεσε ο ένοικος του Λευκού Οίκου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την Κατάσταση της Ένωσης στο Κογκρέσο.
Κάλεσε τους κοινοβουλευτικούς να «κλείσουν μια συμφωνία» και επέμεινε πως όπου έχει ήδη ανεγερθεί, οι παράνομες διελεύσεις των συνόρων από μετανάστες χωρίς χαρτιά έχουν μειωθεί.
 
Τραμπ για Ρωσία: «Γελοίες έρευνες με μικροκομματικές σκοπιμότητες»

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε στην ομιλία του ενώπιον του Κογκρέσου για την Κατάσταση της Ένωσης τους Δημοκρατικούς εναντίον της εμπλοκής τους σε «γελοίες έρευνες με μικροκομματικές σκοπιμότητες», που κατ'' αυτόν θα συμβάλλουν στην αποδυνάμωση της οικονομίας των ΗΠΑ.

«Ένα οικονομικό θαύμα εκτυλίσσεται στις ΗΠΑ και το μόνο πράγμα που μπορεί να το σταματήσει είναι οι βλακώδεις πόλεμοι, οι πολιτικές σκοπιμότητες ή οι γελοίες μικροκομματικές έρευνες», ανέφερε.

Το σχόλιό αυτό προφανώς αναφερόταν στο ότι οι Δημοκρατικοί, που πλέον ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, σχεδιάζουν να αρχίσουν έρευνες για την κυβέρνησή του, αλλά και στην έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στην εκστρατεία ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2016, την οποία κέρδισε ο μεγιστάνας.

«Δαπανάμε περισσότερα από όλους τους άλλους» για στρατιωτικούς εξοπλισμούς

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πως θεωρεί ότι υπάρχει πιθανότητα να συναφθεί νέα συμφωνία, παρόμοια με εκείνη που η χώρα του είχε συνάψει με την ΕΣΣΔ το 1987, για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς, μερικές ημέρες μετά την υλοποίηση της απόφασης της Ουάσινγκτον να αποχωρήσει από την INF, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι την παραβίαζε. 

«Ίσως να μπορέσουμε να διαπραγματευθούμε μια διαφορετική συμφωνία, προσθέτοντας (ως μέρη) την Κίνα και άλλους· ή ίσως και να μην μπορέσουμε», ανέφερε ο ένοικος του Λευκού Οίκου.

«Σε κάθε περίπτωση, θα δαπανούμε περισσότερα από όλους τους άλλους και θα εφαρμόζουμε περισσότερη καινοτομία (σ.σ. στο πεδίο των στρατιωτικών εξοπλισμών) από όλους τους άλλους», συμπλήρωσε ο Ρεπουμπλικάνος, που έχει διατρανώσει επανειλημμένα πως έχει σκοπό να εκσυγχρονιστεί το αμερικανικό πυρηνικό οπλοστάσιο.

«Δεν μπορεί η Κίνα να κλέβει τις δουλειές και τον πλούτο των Αμερικανών»

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε την Κίνα ότι δεν μπορεί πλέον να «κλέβει τις δουλειές και τον πλούτο των Αμερικανών» και απαίτησε «διαρθρωτικές αλλαγές» από το Πεκίνο για να τερματιστούν οι «άδικες» κινεζικές εμπορικές πρακτικές στην ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης ενώπιον των κοινοβουλευτικών.

«Έχω μεγάλο σεβασμό για τον πρόεδρο (της Κίνας) Σι (Τζινπίνγκ) και εργαζόμαστε για μια νέα εμπορική συμφωνία με την Κίνα, αλλά αυτή πρέπει να συμπεριλάβει αληθινές διαρθρωτικές αλλαγές για να τερματιστούν οι άδικες εμπορικές πρακτικές, να μειωθεί το χρόνιο έλλειμμά μας (στο ισοζύγιο των τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών) και να προστατευθούν οι αμερικανικές θέσεις εργασίας», είπε ο Ρεπουμπλικάνος, που κήρυξε εμπορικό πόλεμο στο Πεκίνο για να το αναγκάσει να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.