Νέα εστία έντασης στην Κορέα
Shutterstock
Shutterstock
Γεωπολιτική

Νέα εστία έντασης στην Κορέα

Η έντονη επιθετικότητα της Πιονγιάνγκ έχει ενεργοποιήσει όπως ποτέ ξανά τη Σεούλ, αλλά και το πλέγμα συμμαχιών των ΗΠΑ στην ανατολική Ασία. Η προοπτική της διεξαγωγής κοινών στρατιωτικών γυμνασίων μεταξύ Νότιας Κορέας και Ηνωμένων Πολιτειών έρχεται να προστεθεί στην κατακόρυφη αύξηση των αμυντικών δαπανών της Ιαπωνίας, έπειτα από τις διαρκείς εκτοξεύσεις πυραύλων από το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Η δραστηριότητα της Βόρειας Κορέας αποτελεί βασικό θέμα συζήτησης στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου βλέπουν ένα κράτος-παρία δίχως σκοπό να έρθει σε κάποια συνεννόηση. Στη Σεούλ βέβαια έχουν μάθει να ζουν με την ένταση που προκαλεί το βορειοκορεατικό καθεστώς του Κιμ.

Οι εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς προς τη θάλασσα της Ιαπωνίας είχε ανεβάσει το επίπεδο της επιθετικότητας της απέναντι στους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών. Το Τόκιο επέλεξε να σηκώσει το γάντι και σε συνδυασμό με τις εσωτερικές διεργασίες του.

Η Ιαπωνία, στην προσπάθεια των ευρύτερων οικονομικών αλλαγών, επέλεξε την αύξηση των αμυντικών δαπανών σε ύψος άνω των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το 2023 και για την επόμενη πενταετία. Η ιλιγγιώδης αύξηση, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής της Ουκρανίας και της διαμάχης της Κίνας για την Ταϊβάν, ανέρχεται σε αύξηση περίπου 50% από τις προηγούμενες προβλέψεις, φτάνοντας τις στρατιωτικές δαπάνες της Ιαπωνίας σχεδόν στο 2% του ΑΕΠ.

Η Νότια Κορέα μέχρι τώρα προσπαθούσε να αναχαιτίσει την επιθετικότητα της Πιονγιάνγκ με την ενίσχυση των αμυντικών δεσμών της με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι άλλωστε δύσκολο να αντιμετωπίσει κάποιος έναν εχθρό που τρέφεται από τη διαμάχη μαζί του. Όμως πλέον στη Σεούλ η ανησυχία έχει χτυπήσει κόκκινο. Το συμβάν με τα βορειοκορεατικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο τέλος του Δεκεμβρίου φαίνεται να ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Μερικά από τα διαβόητα βορειοκορεατικά drones εισήλθαν στον εναέριο χώρο της Νότιας Κορέας στις 26 του Δεκεμβρίου και αναχαιτίστηκαν από την Κορέα, καθώς είχαν άγνωστη κατεύθυνση. Οι φόβοι πλέον στη Σεούλ αφορούν σε ένα προληπτικό χτύπημα της Πιονγιάνγκ στη Νότια Κορέα, στην πολιτική ή τη στρατιωτική ηγεσία.

Κάποιοι μιλούν ακόμα και για προάγγελο εισβολής ή κάποιας άλλης επιθετικής ενέργειας, καθώς ήταν η πρώτη φορά που drones της Πιονγιάνγκ εισήλθαν στον εναέριο χώρο της Νότιας Κορέας τα τελευταία χρόνια.

Τα βλέμματα βέβαια πάνε και προς το Πεκίνο, που είναι απασχολημένο με τη νέα έξαρση του κορονοϊού. Η Κίνα φαίνεται να μην ευλογεί τις κινήσεις της Βόρειας Κορέας, παρά τις λειτουργικές σχέσεις που διατηρούν τα δύο καθεστώτα.

Ας μην ξεχνάμε βέβαια πως η Κίνα έχει αναπτύξει σημαντικές εμπορικές σχέσεις με την Ιαπωνία, της οποίας την αναπτυξιακή βοήθεια αξιοποιεί, ενώ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της. Η τυχοδιωκτική στάση της Βόρειας Κορέας δεν επιτρέπει στην Κίνα να τη στηρίξει, όσο ενδεχομένως θα χρησίμευε στο κινέζικο καθεστώς του Σι Τζινπίνγκ.

Σημαντικό στοιχείο σε αυτή τη σχέση, είναι η στάση της Βόρειας Κορέας στον στίβο των πυρηνικών, έναν τομέα που το Πεκίνο θεωρεί κομβικό και δεν ευλογεί τις προσπάθειες της Πιονγιάνγκ. Αυτό βέβαια διόλου δεν εφυσηχάζει τους γείτονες και ανταγωνιστές της Βόρειας Κορέας.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει θέσει την επέκταση του πυρηνικού του οπλοστασίου ως προτεραιότητα ενώ στη Δύση μιλούν ανοικτά για μία δοκιμή πυρηνικών όπλων από την Πιονγιάνγκ. Γι’ αυτό άλλωστε η Σεούλ ζήτησε ανοικτά την πραγματοποίηση κοινών στρατιωτικών ασκήσεων με την Ουάσιγκτον, ώστε η πυρηνική ομπρέλα των Ηνωμένων Πολιτειών να λάβει σάρκα και οστά και να φανεί πως δεν μένει μόνο στον δημόσιο λόγο.