Ναυάγιο στις συνομιλίες για το Κοσσυφοπέδιο - Συνέχισή τους επιδιώκει η Σερβία

Ναυάγιο στις συνομιλίες για το Κοσσυφοπέδιο - Συνέχισή τους επιδιώκει η Σερβία

Οι συνομιλίες για το καθεστώς των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο απέτυχαν να μετριάσουν τις εντάσεις που τροφοδότησε η διαμάχη για τις πινακίδες των αυτοκινήτων μεταξύ του Βελιγραδίου και των αρχών στην Πρίστινα, δήλωσε σήμερα Παρασκευή ο πρόεδρος της Σερβίας.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανέφερε ότι οι πολύωρες συνομιλίες με τους απεσταλμένους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ απέτυχαν να οδηγήσουν σε συμφωνία για τα μεγάλα ζητήματα - τα οποία δεν διευκρίνισε λεπτομερώς - και πρόσθεσε πως ελπίζει ότι η συνέχιση των συνομιλιών θα οδηγήσει σε «συμβιβασμό».

Μετά τον αιματηρό πόλεμο στα τέλη της δεκαετίας του 1990, το Κοσσυφοπέδιο με κυρίως Αλβανόφωνο πληθυσμό κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008, κάτι που το Βελιγράδι - με την υποστήριξη της Κίνας, της Ρωσίας και πέντε κρατών μελών της ΕΕ - αρνείται να αναγνωρίσει.

Η Σερβική μειονότητα του Κοσσυφοπεδίου συγκεντρώθηκε στο βόρειο τμήμα διεκδικώντας δικαίωμα βάσει συμφωνίας του 2013 σε ένωση ημιαυτόνομων δήμων με πλειοψηφία Σέρβων, την οποία η Πρίστινα αρνείται να εφαρμόσει.

Οδοφράγματα και συγκρούσεις

Νέες εντάσεις προκλήθηκαν με αφορμή την οδηγία των αρχών του Κοσσυφοπεδίου προς τη σερβική κοινότητα να αλλάξει τις πινακίδες και τις ταξινομήσεις των αυτοκινήτων από σερβικές σε κοσσυφοπεδικές από την 1η Σεπτεμβρίου.

Οι Σέρβοι απάντησαν με οδοφράγματα και, προτού οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ επιβλέψουν την απομάκρυνσή τους, συγκρούστηκαν σποραδικά με την αστυνομία, καθώς και με μέλη της αλβανικής κοινότητας.

Το αδιέξοδο

Οι συνομιλίες υπό την αιγίδα της ΕΕ στις Βρυξέλλες αυτόν τον μήνα απέτυχαν να επιλύσουν τις διαφορές, οι οποίες ο Βούτσιτς είπε ότι παρέμειναν άλυτες μετά τις συνομιλίες της Παρασκευής. Οι μεσολαβητές είχαν συναντήσει νωρίτερα ανώτερους αξιωματούχους του Κοσσυφοπεδίου.

Ο Βούτσιτς διευκρίνισε ότι, ενώ χρειάζονται ακόμη «πολλές εγγυήσεις και πολλή δουλειά», οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στον «σωστό δρόμο».

«Τις επόμενες μέρες θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συμβιβαστική λύση, τουλάχιστον προσωρινή, καθώς είναι σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει οριστική λύση για τις πινακίδες (ταξινόμηση) και κάποια άλλα μεγαλύτερα ζητήματα», ανέφερε στο Instar.

Η αξιωματούχος της ΕΕ Μιμόζα Λάιτσακ χαιρέτισε τις προσπάθειες για «ευρωπαϊκή λύση» και τόνισε ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν. Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Γκάμπριελ Εσκομπάρ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ελπίζει η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο να καταλήξουν σε συμβιβασμό τις επόμενες μέρες, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι εντάσεις στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου δεν θα κλιμακωθούν.

Τόσο το Βελιγράδι όσο και η Πρίστινα έχουν δεσμευτεί να απέχουν από τη βία, πρόσθεσε. Η Σερβία είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, αλλά πρέπει να βελτιώσει τις σχέσεις με το Κοσσυφοπέδιο πριν εξεταστεί το αίτημά της.