ΝΑΤΟ: Υπάρχουν ενδείξεις ότι η Κίνα σκέφτεται να στείλει όπλα στη Ρωσία
AP Photo/Alastair Grant
AP Photo/Alastair Grant

ΝΑΤΟ: Υπάρχουν ενδείξεις ότι η Κίνα σκέφτεται να στείλει όπλα στη Ρωσία

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σήμερα ότι η συμμαχία έχει ενδείξεις ότι η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει όπλα στη Ρωσία και προειδοποίησε το Πεκίνο να μην προβεί σε οποιοδήποτε τέτοιο βήμα.

Η ανακοίνωση ήρθε λίγες ημέρες αφότου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε την Κίνα για συνέπειες σε περίπτωση που παράσχει υλική υποστήριξη στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Δεν έχουμε δει προμήθειες στρατιωτικής βοήθειας από την Κίνα προς τη Ρωσία, αλλά έχουμε δει ενδείξεις ότι το σκέφτονται και μπορεί να το σχεδιάζουν», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στο Reuters σε συνέντευξή του.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλοι σύμμαχοι ήταν πολύ σαφείς, προειδοποιώντας για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Και η Κίνα δεν πρέπει φυσικά να υποστηρίξει τον παράνομο πόλεμο της Ρωσίας», πρόσθεσε.

Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από την Κίνα, αλλά το υπουργείο Εξωτερικών της δήλωσε νωρίτερα την Πέμπτη ότι οι πιθανές πληροφορίες σχετικά με τη μεταφορά όπλων από την Κίνα στη Ρωσία που σχεδιάζουν να δημοσιοποιήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι απλώς εικασίες.

Εν αναμονή της επίσημης ειρηνευτικής πρότασης της Κίνας 

Η Ρωσία και η Κίνα υπέγραψαν μια εταιρική σχέση  «χωρίς όρια» τον περασμένο Φεβρουάριο, λίγο πριν οι ρωσικές δυνάμεις εισβάλουν στην Ουκρανία, και οι οικονομικοί δεσμοί τους έχουν ανθήσει, καθώς οι δεσμοί της Μόσχας με τη Δύση έχουν συρρικνωθεί.

Η Δύση είναι επιφυλακτική ως προς την αντίδραση της Κίνας στον πόλεμο της Ουκρανίας, με ορισμένους αξιωματούχους να προειδοποιούν ότι μια ρωσική νίκη θα χρωματίσει τις ενέργειες της Κίνας προς την Ταϊβάν. Η Κίνα δεν έχει καταδικάσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία ούτε την έχει αποκαλέσει "εισβολή".

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η Κίνα είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ότι ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας παραβιάζει τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ.

«Η βασική αρχή αυτού του χάρτη είναι ο σεβασμός της ακεραιότητας των άλλων εθνών και όχι η επέλαση και εισβολή σε μια άλλη χώρα με εκατοντάδες χιλιάδες στρατεύματα», είπε. "Φυσικά, η Κίνα δεν πρέπει να συμμετέχει σε αυτό".

Η Κίνα έχει δηλώσει ότι θα εκθέσει τη θέση της σχετικά με τον τρόπο διευθέτησης της σύγκρουσης στην Ουκρανία με πολιτικά μέσα σε ένα επερχόμενο έγγραφο, το οποίο, σύμφωνα με τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, θα δημοσιευθεί στην επέτειο ενός έτους από την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας.

Διαβάστε επίσης: 

Η πυρηνική απειλή του Πούτιν και ο παράγοντας Κίνα