Μπορέλ: Καταδικάζουμε την επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Μπορέλ: Καταδικάζουμε την επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ καταδίκασε τα όσα έγιναν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και εξέφρασε τη λύπη τους για τις απώλειες ζωών.

Παράλληλα, τόνισε πως «αναμένουμε την άμεση και πλήρη παύση των εχθροπραξιών και τον σεβασμό της κατάπαυσης του πυρός» και σημείωσε πως καλεί το Μπακού και τους Αρμένιους του Καραμπάχ να συμμετάσχουν επειγόντως σε έναν ολοκληρωμένο και διαφανή διάλογο.

Αναλυτικά η δήλωση του Ζοζέπ Μπορέλ:

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει τη στρατιωτική επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν κατά του αρμενικού πληθυσμού του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και εκφράζει τη λύπη της για τις απώλειες και τις απώλειες ζωών που προκάλεσε η κλιμάκωση αυτή.

Παρατηρήσαμε τις σχετικές ανακοινώσεις ότι επιτεύχθηκε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Αναμένουμε την άμεση και πλήρη παύση των εχθροπραξιών και τον σεβασμό της κατάπαυσης του πυρός.

Η ΕΕ καλεί το Αζερμπαϊτζάν να επιτρέψει την άμεση και ανεμπόδιστη ανθρωπιστική πρόσβαση στον πληθυσμό που έχει ανάγκη, μεταξύ άλλων μέσω της πλήρους επαναλειτουργίας του διαδρόμου Lachin σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΔΔΔ του Φεβρουαρίου και του Ιουλίου 2023. Οι ανθρωπιστικοί φορείς θα πρέπει να μπορούν να λειτουργούν ελεύθερα. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της είναι έτοιμα να παράσχουν επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια.

Η ΕΕ καλεί το Μπακού και τους Αρμένιους του Καραμπάχ να συμμετάσχουν επειγόντως σε έναν ολοκληρωμένο και διαφανή διάλογο.

Το Αζερμπαϊτζάν φέρει την ευθύνη να διασφαλίσει τα δικαιώματα και την ασφάλεια των Αρμενίων του Καραμπάχ, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματός τους να ζουν στα σπίτια τους χωρίς εκφοβισμό και διακρίσεις. Ο αναγκαστικός εκτοπισμός του άμαχου πληθυσμού με στρατιωτικά ή άλλα μέσα θα αντιμετωπιστεί με σθεναρή αντίδραση από την ΕΕ.

Η ΕΕ είναι έτοιμη να λάβει τα κατάλληλα μέτρα σε περίπτωση περαιτέρω επιδείνωσης της κατάστασης.

Η ΕΕ επαναλαμβάνει την υποστήριξή της στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα τόσο του Αζερμπαϊτζάν όσο και της Αρμενίας. Καλούμε το Αζερμπαϊτζάν να επαναβεβαιώσει την απερίφραστη δέσμευσή του για την εδαφική ακεραιότητα της Αρμενίας, σύμφωνα με τη δήλωση του Αλμάτι του 1991.

Η ΕΕ είναι έτοιμη να στηρίξει περαιτέρω τις δημοκρατικά εκλεγμένες αρχές της Αρμενίας: την ανθεκτικότητα, την ασφάλεια και τη συνέχιση των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα. Η Αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αρμενία (EUMA) θα συνεχίσει να παρατηρεί και να υποβάλλει εκθέσεις σχετικά με την κατάσταση ασφαλείας κατά μήκος της αρμενικής πλευράς των διεθνών συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν.

Η ΕΕ ζητεί την επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν για όλα τα εκκρεμή ζητήματα, ενόψει της σύναψης συνθήκης ειρήνης, και παραμένει πλήρως δεσμευμένη να στηρίξει τις εν λόγω διαπραγματεύσεις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει πλήρως προσηλωμένη στη διευκόλυνση του διαλόγου μεταξύ των πλευρών, ιδίως υπό την αιγίδα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με την υποστήριξη του Ειδικού Εντεταλμένου της ΕΕ, προκειμένου να διασφαλιστεί μακροχρόνια ειρήνη προς όφελος όλων των ανθρώπων της περιοχής.