Πόλεμος στο Ισραήλ

Μπορέλ: Η ΕΕ θα συνεχίσει την ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή διευκρίνισε ότι η ανακοινωθείσα επανεξέταση της χρηματοοικονομικής βοήθειας προς την Παλαιστίνη, δεν αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ, η οποία θα συνεχιστεί.

Συγκεκριμένα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε, μέσω της πλατφόρμας «Χ», ότι η αναστολή κάθε πληρωμής, θα τιμωρούσε ολόκληρο τον παλαιστινιακό λαό, βλάπτοντας παράλληλα και τα συμφέροντα της ΕΕ στην περιοχή και θα ενθάρρυνε ακόμη περισσότερο τους τρομοκράτες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε νωρίτερα διευκρινιστική ανακοίνωση σχετικά με το τι περιλαμβάνει η επανεξέταση της χρηματοοικονομικής βοήθειας προς την Παλαιστίνη. «Αυτή η επανεξέταση δεν αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχεται στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων πολιτικής προστασίας και ανθρωπιστικής βοήθειας (ECHO)», αναφέρει συγκεκριμένα η Επιτροπή.

Τι είχε προηγηθεί

Σοβαρές αναταράξεις στην ΕΕ προκάλεσε η δήλωση του Ούγγρου Επιτρόπου Γειτονίας και Διεύρυνσης Όλιβερ Βάρχελι ότι αναστέλλεται η οικονομική βοήθεια των 27 προς τους Παλαιστινιίους, μετά την επίθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης της Χαμάς. Ο Ούγγρος Επίτροπος, που είναι αρμόδιος για θέματα γειτονίας και διεύρυνσης, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι αναστέλλονται οι πληρωμές και θα επανεξεταστούν όλα τα προγράμματα βοήθειας προς την Παλαιστίνη. 

Ισπανία και Ιρλανδία εξέφρασαν δυσαρέσκεια για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με το Δουβλίνο να ζητά από την Κομισιόν να εξηγήσει σε ποια νομική βάση στηρίζει την απόφαση αυτή. «Εμείς θεωρούμε ότι δεν υπάρχει καμία νομική βάση για μια μονομερή απόφαση αυτού του είδους από έναν μεμονωμένο Επίτροπο και δεν στηρίζουμε τη διακοπή της βοήθειας», ανέφερε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Η αριστερή κυβέρνηση της Ισπανίας εξέφρασε επίσης τη διαφωνία της. Ο υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, που προέρχεται από το Σοσιαλιστικό κόμμα, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Επίτροπο Όλιβερ Βάρχελι, στον οποίο ανέφερε τις αντιρρήσεις της Μαδρίτης. Ο υπουργός ζήτησε επίσης από τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, τον συμπατριώτη του Ζοζέπ Μπορέλ, να θέσει το θέμα στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών οι οποίοι «δεν είχαν ενημερωθεί» για την απόφαση της Κομισιόν.

Αναδίπλωση μετά τις αντιδράσεις

Ωστόσο, λίγο μετά τις 21:00 ώρα Ελλάδας, ο επίτροπος για τη διαχείριση κρίσεων Γιάνεζ Λέναρσιτς δήλωσε ότι «καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την επίθεση», αλλά πρόσθεσε ότι «είναι επιτακτική ανάγκη να προστατευθούν οι άμαχοι».

«Η ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ προς τους Παλαιστίνιους που έχουν ανάγκη θα συνεχιστεί για όσο διάστημα χρειαστεί», ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η ανακοίνωσή του ήρθε μετά την ανακοίνωση του Όλιβερ Βάρχελι, του Ευρωπαίου Επιτρόπου Γειτονίας και Διεύρυνσης, ότι η Επιτροπή θέτει υπό επανεξέταση ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο της αναπτυξιακής βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους και αναστέλλει τις πληρωμές.

Η ΕΕ, που είναι από τους σημαντικότερους χορηγούς των Παλαιστινίων, σκόπευε να δαπανήσει περίπου 1,2 δισ. ευρώ μεταξύ 2021-24 για τη χρηματοδότηση διαφόρων έργων, κυρίως στους τομείς της εκπαίδευσης και της υγείας.

Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις από τον πόλεμο στο Ισραήλ