Μπορέλ: Η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους δεν συνιστά «δώρο στη Χαμάς»

Μπορέλ: Η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους δεν συνιστά «δώρο στη Χαμάς»

Η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους δεν αποτελεί «δώρο στη Χαμάς» και δεν σημαίνει στήριξη της τρομοκρατίας σημείωσε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ. Ζοζέπ Μπορέλ.

«Η ΕΕ δεν έχει την δυνατότητα να αναγνωρίσει ή να μην αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος. Πρόκειται για εθνική αρμοδιότητα. Ανήκει στα κράτη μέλη και είναι κυρίαρχη απόφαση. Κάποια το έκαναν ήδη. Η Ισπανία, η Ιρλανδία. Ξέρω ότι και άλλοι το σκέφτονται.

Θέλω απλώς να πω ότι αναγνωρίζοντας το παλαιστινιακό κράτος δεν είναι δώρο στη Χαμάς, δεν σημαίνει υποστήριξη της τρομοκρατίας. Αυτό είναι τελείως παράλογο» σημείωσε.

Παράλληλα, ο Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε ότι η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτος από αυτά τα κράτη δεν μπορεί να θεωρηθεί «αντισημιτική προσέγγιση», δεν μπορεί να θεωρηθεί «δώρο στη Χαμάς».

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ δήλωσε σε συνάντηση που είχε με τον παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μοχάμαντ Μουσταφά ότι απαιτείται  μια «ισχυρή» Παλαιστινιακή Αρχή για να φέρει ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

«Μια λειτουργική Παλαιστινιακή Αρχή είναι επίσης προς το συμφέρον του Ισραήλ, γιατί για να επιτευχθεί ειρήνη, χρειαζόμαστε μια ισχυρή Παλαιστινιακή Αρχή, όχι μια πιο αδύναμη», είπε ο Μπορέλ.

Να σημειωθεί ότι πρωτύτερα ο Μπορέλ είχε συνομιλίες με τον Μουσταφά για το πώς μπορεί να δημιουργηθεί η παλαιστινιακή διοίκηση η οποία να αναλάβει την κυριαρχία της Γάζας από τη Χαμάς.

 

Διαβάστε Περισσότερα