Μπαλόνια τώρα και στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο - Τα σενάρια των Αμερικανών
AP Photo/Damian Dovarganes
AP Photo/Damian Dovarganes

Μπαλόνια τώρα και στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο - Τα σενάρια των Αμερικανών

To φαινόμενο του μυστηριώδους μπαλονιού εξαπλώνεται και στην Ευρώπη τη στιγμή που μένουν αναπάντητα πολλά ερωτηματικά για την προέλευση των καταρριφθέντων «κατασκοπευτικών μπαλονιών» και άγνωστων ιπτάμενων αντικειμένων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού με φόντο τις κατηγορίες σε βάρος του Πεκίνου για στόλο εναέριας παρακολούθησης. 

Το σύστημα επιτήρησης της ρουμανικής πολεμικής αεροπορίας εντόπισε ένα εναέριο αντικείμενο που έμοιαζε με μετεωρολογικό μπαλόνι να πετά στον εναέριο χώρο της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας.

Δύο αεριωθούμενα MiG 21 LanceR μετέβησαν στην περιοχή στη νοτιοανατολική Ρουμανία 10 λεπτά μετά τον εντοπισμό, αλλά δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν την παρουσία του αντικειμένου, ανέφερε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι το αερόστατο πετούσε σε ύψος 11.000 μέτρων.

Η παρατήρηση στη Ρουμανία έρχεται εν μέσω διπλωματικής διαμάχης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας μετά την κατάρριψη από τις ΗΠΑ ενός ύποπτου κινεζικού κατασκοπευτικού αερόστατου στις 4 Φεβρουαρίου.

Το υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι τα πληρώματα των αεροσκαφών παρέμειναν στην περιοχή για 30 λεπτά πριν επιστρέψουν στη βάση, αφού δεν έλαβαν οπτική επιβεβαίωση ή επιβεβαίωση από το ραντάρ, του στόχου.

Η παρατήρηση στη Ρουμανία σημειώθηκε επίσης την ίδια ημέρα που η Μολδαβία, η οποία συνορεύει με τη Ρουμανία και την Ουκρανία, έκλεισε για λίγο τον εναέριο χώρο της για αδιευκρίνιστους λόγους ασφαλείας, αν και το ρουμανικό υπουργείο δεν συνέδεσε τα γεγονότα στην ανακοίνωσή του.

 

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν τη Δευτέρα ότι εξακολουθούν να μην γνωρίζουν την προέλευση ή τον σκοπό τριών εναέριων αντικειμένων που κατέρριψε ο στρατός τους το Σαββατοκύριακο, καθώς η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο αντάλλαξαν κατηγορίες για αερόστατα μεγάλου ύψους.

Ενώ Αμερικανοί και Καναδοί αξιωματούχοι πάσχιζαν να εξηγήσουν την παρουσία των αντικειμένων, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου τόνισε ότι δεν υπήρχε λόγος να πιστεύουμε ότι ήταν οτιδήποτε άλλο εκτός από ανθρώπινη κατασκευή.

"Δεν υπάρχει καμία, και πάλι, καμία ένδειξη εξωγήινων ή εξωγήινης δραστηριότητας με αυτές τις πρόσφατες λήψεις", δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρέν Ζαν-Πιέρ.

Το έπος ξεκίνησε με ένα ύποπτο κινεζικό κατασκοπευτικό αερόστατο που περιπλανήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και καταρρίφθηκε από τον αμερικανικό στρατό στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας στις 4 Φεβρουαρίου.

Έκτοτε, αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη κατέρριψαν άλλα τρία μυστηριώδη αντικείμενα πάνω από τον εναέριο χώρο της Βόρειας Αμερικής, αρχής γενομένης από την Παρασκευή.

U.S. Navy via AP

"Δεν είμαστε ακόμη σε θέση να εκτιμήσουμε οριστικά τι είναι αυτά τα πιο πρόσφατα αντικείμενα", δήλωσε ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Μαχητικά αεροσκάφη του αμερικανικού στρατού κατέρριψαν την Κυριακή ένα οκταγωνικό αντικείμενο πάνω από τη λίμνη Χιούρον, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο. Την Παρασκευή, ένα αντικείμενο καταρρίφθηκε πάνω από θαλάσσιο πάγο κοντά στο Ντέντχορς της Αλάσκας και ένα τρίτο, κυλινδρικού σχήματος, καταστράφηκε πάνω από το Γιούκον του Καναδά το Σάββατο.

Τα συντρίμμια από τα αντικείμενα, τα οποία δεν έχουν βρεθεί, θα πρέπει "να μας πουν πολλά", δήλωσε ο Κίρμπι.

Τα αντικείμενα, που πετούσαν σε ύψος μεταξύ 20.000 και 40.000 ποδών, θεωρήθηκαν κίνδυνος για την εναέρια κυκλοφορία, είπε, αν και δεν αποτελούσαν απειλή για τους ανθρώπους στο έδαφος. Καταρρίφθηκαν επίσης επειδή οι αμερικανικές αρχές δεν μπορούσαν να αποκλείσουν ότι κατασκοπεύουν, προσέθεσε.

Ο πιο ενδελεχής έλεγχος του εναέριου χώρου μπορεί να εξηγήσει εν μέρει γιατί έχουν βρεθεί τόσα πολλά νέα αντικείμενα μέσα σε τόσο μικρό διάστημα. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι ο στρατός έχει προσαρμόσει τον τρόπο με τον οποίο εξετάζει τα δεδομένα του ραντάρ, επιτρέποντάς του να εντοπίζει μικρότερα, πιο αργά κινούμενα αντικείμενα.

Η Κίνα επιστρέφει τις κατηγορίες στην Ουάσινγκτον 

Η Κίνα δήλωσε ότι δεν έχει καμία πληροφορία για κανένα από τα τρία αντικείμενα. Η Ουάσινγκτον αποκάλεσε το πρώτο αντικείμενο, το κινεζικό σκάφος, αερόστατο επιτήρησης, ενώ η Κίνα επέμεινε ότι επρόκειτο για σκάφος παρακολούθησης του καιρού που ξέφυγε άσχημα από την πορεία του.

Η Κίνα τη Δευτέρα έριξε λάδι στη φωτιά της διαμάχης της με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την εναέρια επιτήρηση, υποστηρίζοντας ότι αμερικανικά αερόστατα μεγάλου ύψους πέταξαν πάνω από τον εναέριο χώρο της χωρίς άδεια περισσότερες από 10 φορές από τις αρχές του 2022. Ο Λευκός Οίκος διέψευσε τον ισχυρισμό αυτό.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουενμπίν δήλωσε ότι οι υποτιθέμενες πτήσεις των αμερικανικών αερόστατων πέρυσι ήταν παράνομες, αλλά δεν περιέγραψε τα αερόστατα ως στρατιωτικά ή για σκοπούς κατασκοπείας.

Κατά την ενημέρωση του Λευκού Οίκου την Παρασκευή, ο Κίρμπι δήλωσε: "Δεν υπάρχει κανένα αμερικανικό αεροσκάφος επιτήρησης στον κινεζικό εναέριο χώρο. Δεν γνωρίζω κανένα άλλο σκάφος που πετάμε πάνω από τον κινεζικό εναέριο χώρο".

Όταν πιέστηκε αν κάποιο αμερικανικό σκάφος χρησιμοποιείται πάνω από τον εναέριο χώρο που διεκδικεί η Κίνα στην Ταϊβάν και τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, αρνήθηκε να διευκρινίσει περαιτέρω.

Η Κίνα διεκδικεί πολλές αμφισβητούμενες εδαφικές διεκδικήσεις, μεταξύ άλλων στα ύδατα της Ανατολικής και της Νότιας Σινικής Θάλασσας, όπου ο αμερικανικός στρατός λέει ότι επιχειρεί συνήθως σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Ψάχνοντας για συντρίμμια 

Ryan Seelbach/U.S. Navy via AP

Καθώς συνεχίζεται η αναζήτηση των τριών αντικειμένων που κατέπεσαν πρόσφατα, ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ απαίτησε περισσότερες πληροφορίες από την κυβέρνηση Μπάιντεν.

"Η διοίκηση εξακολουθεί να μην είναι σε θέση να αποκαλύψει καμία ουσιαστική πληροφορία σχετικά με το τι καταρρίφθηκε. Τι στο καλό συμβαίνει;" δήλωσε ο ΜακΚόνελ στη Γερουσία.

Στην επαρχία Γιούκον του Καναδά, ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό δήλωσε ότι περιόδευσε με ορισμένες καναδικές δυνάμεις που θα ηγηθούν των προσπαθειών αποκατάστασης επί τόπου.

Το πυκνό χιόνι καθιστούσε τις συνθήκες επικίνδυνες για τις προσπάθειες ανάκαμψης σε μια "αρκετά μεγάλη περιοχή", όπως είπε ο Τριντό, μεταξύ του Dawson City και του Mayo στο κεντρικό Γιούκον.

"Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή κατάσταση", δήλωσε ο Τριντό, προσθέτοντας ότι θα μιλήσει στον Μπάιντεν εκ των πραγμάτων για τα αντικείμενα τον Μάρτιο, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσκεψη στον Καναδά.

Ένα πλοίο της καναδικής ακτοφυλακής και δύο ελικόπτερα βοηθούσαν στην έρευνα και ανάκτηση στη λίμνη Χιούρον, δήλωσε η Τζόις Μάρεϊ, υπουργός αλιείας και ωκεανών της χώρας.

Λευκός Οίκος: Τα μυστηριώδη αντικείμενα μπορεί να ήταν εμπορικά

Οι κύκλοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών εξετάζει το ενδεχόμενο τρία μυστηριώδη άγνωστα αντικείμενα που καταρρίφθηκαν από αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη να συνδέονται με εμπορικό ή άλλο καλοπροαίρετο σκοπό, δήλωσε την Τρίτη ο Λευκός Οίκος.

Ο Τζον Κίρμπι, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν ακόμη σαφή εικόνα για την προέλευση των τριών αντικειμένων.

Είπε ότι περισσότερα θα γίνουν γνωστά εάν και όταν τα συντρίμμια μπορέσουν να συλλεχθούν, αλλά ότι τα τμήματα βρίσκονται σε δυσπρόσιτες περιοχές - δύο στον παγωμένο βορρά και ένα στη λίμνη Χιούρον. Ο Κίρμπι δήλωσε ότι τα συντρίμμια αποδεικνύονται δύσκολο να ανακτηθούν.

Είπε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το τρίο των αντικειμένων συνδέεται με το πρόγραμμα κατασκοπευτικών αερόστατων της Κίνας. Ένα αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος κατέρριψε στις 4 Φεβρουαρίου ένα κινεζικό αερόστατο μεγάλου ύψους στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας αφού διέσχισε τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Κίρμπι επιβεβαίωσε ότι το μαχητικό αεροσκάφος που κατέρριψε το αντικείμενο πάνω από τη λίμνη Χιούρον αστόχησε με έναν αρχικό πύραυλο και αυτό προσγειώθηκε στη λίμνη.

Για μια τρύπα στο νερό, ο λογαριασμός είναι τσουχτερός: η πολεμική αεροπορία χρησιμοποίησε για τις επιχειρήσεις αυτές πυραύλους AIM-9X Sidewinder. Ο καθένας κοστίζει περίπου 400.000 δολάρια.

Και, αν οι επιχειρήσεις κατάρριψης θεωρούνται ακριβές, το ίδιο ισχύει και για τις επιχειρήσεις ανάσυρσης των συντριμμιών, από περιοχές όπου η πρόσβαση είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Ό,τι απέμεινε από τα «αντικείμενα» έπεσε είτε στους πάγους της Αλάσκας, είτε στις ερημιές του αφιλόξενου Γιούκον, είτε στον βυθό της λίμνης Χιούρον.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει ήδη δηλώσει ότι θα περιμένει την ανάλυση των συντριμμιών για να καθοριστεί με ακρίβεια το είδος, η προέλευση και η χρήση των «αντικειμένων» που καταρρίφθηκαν.

Σε αυτήν την μπερδεμένη υπόθεση, η Ουάσινγκτον δεν έχει παρά μόνο μία βεβαιότητα: δεν υπάρχει καμία ένδειξη για εξωγήινους ή για εξωγήινη δραστηριότητα. Το είπε επί λέξει και πολύ σοβαρά η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Καρίν Ζαν-Πιερ, στο μπρίφινγκ της Δευτέρας.

«Η αλήθεια είναι εκεί έξω, Καρίν!» της απάντησε ένας δημοσιογράφος, με τους συναδέλφους του να ξεσπούν σε γέλια με την αναφορά στη διάσημη σειρά X-Files και τους πράκτορες του FBI που ερευνούσαν παραφυσικά φαινόμενα.