Μόσχα: Στηρίζουμε το Πεκίνο απέναντι στη Δύση
AP
AP

Μόσχα: Στηρίζουμε το Πεκίνο απέναντι στη Δύση

Ο γραμματέας του πανίσχυρου Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας δήλωσε, μιλώντας στον κορυφαίο διπλωμάτη της Κίνας Γουάνγκ Γι την Τρίτη ότι το Πεκίνο αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τη ρωσική εξωτερική πολιτική και ότι οι δύο χώρες πρέπει να παραμείνουν μαζί απέναντι στη Δύση, μετέδωσαν τα ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο Νικολάι Πατρούσεφ, στενός σύμμαχος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, είπε επίσης στον Γουάνγκ ότι η Μόσχα υποστηρίζει τη θέση της Κίνας σχετικά με την Ταϊβάν, το Χονγκ Κονγκ και το Σιντζιάνγκ, σύμφωνα με δήλωση που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Αναφορές για επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, ο Κινέζος ηγέτης, Σι Τζινπίνγκ, πρόκειται να επισκεφθεί τη Μόσχα, όπου θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο, τους προσεχείς μήνες.

Η συνάντηση του Σι με τον Πούτιν θα αποτελέσει μέρος πολυμερών ειρηνευτικών συνομιλιών και θα επιτρέψει στην Κίνα να επαναλάβει τις εκκλήσεις της να μην χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα, προστίθεται στο δημοσίευμα.

Εμβάθυνση της ρωσοκινεζικής συνεργασίας

Οι δύο τους συναντήθηκαν στη Μόσχα, καθώς η Κίνα εντείνει τις διπλωματικές της προσπάθειες για να προωθήσει ειρηνευτική διευθέτηση στην Ουκρανία, όπως ισχυρίζεται, και λίγες ώρες αφότου ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι η Ρωσία αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συνθήκη ορόσημο για τα πυρηνικά όπλα με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Στο πλαίσιο εκστρατείας που διεξάγεται από τη συλλογική Δύση για την ανάσχεση τόσο της Ρωσίας όσο και της Κίνας, η περαιτέρω εμβάθυνση της ρωσοκινεζικής συνεργασίας και αλληλεπίδρασης στον διεθνή χώρο έχει ιδιαίτερη σημασία», ανέφερε ο Πατρούσεφ, σύμφωνα με το RIA, κατά τη διάρκεια της συνάντησης το βράδυ της Τρίτης.

«Θέλω να επιβεβαιώσω τη συνεχή υποστήριξή μας προς το Πεκίνο για τα ζητήματα της Ταϊβάν, του Σιντζιάνγκ, του Θιβέτ και του Χονγκ Κονγκ», πρόσθεσε ο Πατρούσεφ.

Ο Πούτιν και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ υπέγραψαν στρατηγική εταιρική σχέση «χωρίς όρια» μόλις λίγες ημέρες πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο και η Μόσχα έχει μιλήσει για τους στενούς δεσμούς της με το Πεκίνο, το οποίο θεωρεί εταίρο.

Ο Πούτιν αναγκάστηκε πέρυσι να αναγνωρίσει δημοσίως ότι ο Σι είχε ανησυχίες για τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ενώ ο Πούτιν χρησιμοποίησε σημαντική ομιλία την Τρίτη για να περιγράψει τη δέσμευσή του να εξασφαλίσει ρωσική νίκη στην Ουκρανία, ο Σι αναμένεται να εκφωνήσει «ειρηνευτική ομιλία» στην Κίνα την Παρασκευή με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την εισβολή της Ρωσίας.

Ο Γουάνγκ επρόκειτο επίσης να συναντηθεί με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ την Τετάρτη στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Μόσχα - τον τελευταίο σταθμό μιας ευρωπαϊκής περιοδείας - και το Κρεμλίνο δεν έχει αποκλείσει πιθανή συνάντηση με τον Πούτιν.

«Επίθεση» Πούτιν στη «συλλογική Δύση»

Νωρίτερα, ο Πούτιν, στο ετήσιο διάγγελμά του, κατηγόρησε τη «συλλογική Δύση» ως αιτία του πολέμου στην Ουκρανία, σημειώνοντας, μάλιστα, πως η χορήγηση δυτικών οπλικών συστημάτων στο Κίεβο, ήταν η κύρια αιτία για την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως αποκαλεί τον επεκτατικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της γειτονικής χώρας.

Επιπλέον, ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η Ρωσία διακόπτει τη συμμετοχή της στη συνθήκη New START που έχει υπογράψει με τις ΗΠΑ για τον περιορισμό των στρατηγικών πυρηνικών οπλοστασίων των δύο πλευρών, απειλώντας με την πραγματοποίηση νέων πυρηνικών δοκιμών, αν τις ξεκινήσουν οι ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμα:

Πούτιν: Τα ρίχνει στη Δύση για τον πόλεμο, ετοιμάζεται για πυρηνική δοκιμή

Μπλίνκεν: Aνεύθυνη η απόφαση της Ρωσίας να αποσυρθεί από τη New START

Στη Ρωσία ο Κινέζος ΥΠΕΞ - Η ατζέντα της επίσκεψης