Με τη στρατιωτική του επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός σκοπεύει να καταλάβει πάνω από το 75% του θυλάκου μέσα σε διάστημα δύο μηνών, σύμφωνα με Ισραηλινά ΜΜΕ.
Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων και η εφημερίδα Haaretz, ο στόχος της στρατιωτικής επιχείρησης - όπως παρουσιάστηκε σε ενημέρωση των IDF την Κυριακή – είναι η «οριστική ήττα» της Χαμάς ή, εναλλακτικά, ο εξαναγκασμός της ηγεσίας της σε εξορία.
Παράλληλα, η επιχείρηση αποσκοπεί στην άσκηση πίεσης ώστε η ισλαμιστική εξτρεμιστική οργάνωση να απελευθερώσει τους τελευταίους ομήρους που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου 2023.
Όπως αναφέρουν τα ίδια ρεπορτάζ, ο ισραηλινός στρατός σχεδιάζει να περιορίσει ολόκληρο τον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας - μιας περιοχής συνολικής έκτασης 226 τετραγωνικών χιλιομέτρων - σε τρία σημεία που αντιστοιχούν μόλις στο 25% του εδάφους: στη νότια περιοχή Μασάουι, σε προσφυγικούς καταυλισμούς στο κεντρικό τμήμα και στην πόλη της Γάζας στα βόρεια.
Ήδη, περίπου το 40% της Λωρίδας της Γάζας έχει περάσει υπό τον έλεγχο των ισραηλινών δυνάμεων.
Στο μεταξύ, ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων του Ισραήλ, Ρον Ντέρμερ, ξεκαθάρισε προς τη Γαλλία και τη Βρετανία ότι το Ισραήλ ενδέχεται να καταλάβουν τμήματα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης εάν αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος, σύμφωνα με την Haaretz.
Ο Ντέρμερ -ο οποίος είναι το δεξί χέρι του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ουάσινγκτον και ηγείται της ομάδας διαπραγματεύσεων για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα - δήλωσε στον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να απαντήσει στην κίνηση προσαρτώντας τμήματα της Περιοχής Γ και νομιμοποιώντας τα φυλάκια των εποίκων, δήλωσε ξένος διπλωμάτης στην ισραηλινή εφημερίδα.
Υπενθυμίζεται ότι Βρετανία και η Γαλλία συζήτησαν την αναγνώριση της Παλαιστίνης τον επόμενο μήνα, όταν θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη διάσκεψη του ΟΗΕ για τη λύση των δύο κρατών.
Η Γαλλία , η οποία ηγείται της συνόδου κορυφής με τη Σαουδική Αραβία, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος, αλλά λέει ότι αναμένει από τις αραβικές χώρες να ομαλοποιήσουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ σε αντάλλαγμα.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας προειδοποίησε πρόσφατα κατά της «πρόωρης» αναγνώρισης ενός παλαιστινιακού κράτους, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ισραηλινό ομόλογό του, ενώ τη Δευτέρα η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν τόνισε πως δεν είναι η κατάλληλη ώρα να αναγνωριστεί η Παλαιστίνη ως κράτος.