Με διάταγμα Πούτιν η απάντηση της Μόσχας για τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία

Με διάταγμα Πούτιν η απάντηση της Μόσχας για τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία

Απάντηση στην ενδεχόμενη κατάσχεση των δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων ετοίμασε η Μόσχα, με προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε την Πέμπτη ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ειδικότερα, το διάταγμα εξουσιοδοτεί την κυβερνητική επιτροπή της Ρωσίας για την πώληση ξένων περιουσιακών στοιχείων να τακτοποιήσει αμερικανικά assets τα οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ως αποζημίωση για τις απώλειες από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στις ΗΠΑ.

Το διάταγμα αναφέρει οτι η αρμοδια επιτροπή θα ταυτποιει τα assets και ότι οι αποφάσεις για τις αποχημιώσεις θα λαμβανονται από τη δικαισυνη.

Οι διαπραγματευτές της G7 συζητούν εδώ και εβδομάδες πώς να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο τα ρωσικά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία δεσμεύτηκαν λίγο μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Η ικανότητα της Ρωσίας να προβεί σε παρόμοια αντίποινα εάν οι δυτικοί ηγέτες κατασχέσουν τα δεσμευμένα περιουσιακά της στοιχεία έχει υπονομευθεί από τη μείωση των ξένων επενδύσεων, αλλά μπορεί να κυνηγήσει αντ' αυτού τα μετρητά των ιδιωτών επενδυτών, δήλωσαν αξιωματούχοι και οικονομολόγοι στο Reuters.

Στο διάταγμα της Πέμπτης απαριθμούνται τίτλοι, ακίνητα, κινητή περιουσία και δικαιώματα ιδιοκτησίας μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στις ΗΠΑ και υπόκεινται σε κατάσχεση.

Ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ αναγνώρισε τον περασμένο μήνα ότι η Ρωσία δεν κατέχει σημαντική ποσότητα αμερικανικής κρατικής περιουσίας και ότι οποιαδήποτε απάντηση της Ρωσίας θα είναι ασύμμετρη, εστιάζοντας στα περιουσιακά στοιχεία ιδιωτών.

Τα περιουσιακά στοιχεία πολλών ξένων επενδυτών, συμπεριλαμβανομένων τόσο ιδιωτών όσο και μεγάλων αμερικανικών επενδυτικών ταμείων, βρίσκονται σε ειδικούς λογαριασμούς «type-C» που εισήγαγε η Ρωσία λίγο μετά την αποστολή του στρατού της στην Ουκρανία και το πλήγμα που δέχθηκε από τον καταιγισμό δυτικών κυρώσεων τον Φεβρουάριο του 2022.

Τα χρήματα σε αυτούς τους λογαριασμούς δεν μπορούν να μεταφερθούν εκτός Ρωσίας χωρίς την άδεια των ρωσικών αρχών.