ΕΕ: Εγκρίθηκε επίσημα το σχέδιο για τη χρήση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων
Shutterstock
Shutterstock

ΕΕ: Εγκρίθηκε επίσημα το σχέδιο για τη χρήση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων

Οι χώρες της ΕΕ ενέκριναν επίσημα το σχέδιο για τη χρήση των κερδών από περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας που είναι σε «πάγο» στην ΕΕ για την άμυνα της Ουκρανίας, ανακοίνωσε την Τρίτη η βελγική κυβέρνηση.

Το κείμενο χρειαζόταν μόνο μια σφραγίδα από τους υπουργούς αφού οι πρεσβευτές της ΕΕ κατέληξαν στη συμφωνία στις αρχές Μαΐου.

Ανώτερος Ρώσος διπλωμάτης κατήγγειλε το σχέδιο, λέγοντας ότι θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες, με την ΕΕ να είναι υποχρεωμένη αργά ή γρήγορα να επιστρέψει στη Ρωσία ό,τι «έκλεψε».

Σύμφωνα με τη συμφωνία, το 90% των εσόδων θα διατεθεί σε ένα ταμείο της ΕΕ για στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία κατά της εισβολής της Ρωσίας, με το υπόλοιπο 10% να υποστηρίξει το Κίεβο με άλλους τρόπους.

Η ΕΕ αναμένει ότι τα περιουσιακά στοιχεία θα αποφέρουν περίπου 15-20 δισ. ευρώ σε κέρδη έως το 2027. Τα περιουσιακά στοιχεία αποκτούν εξαιρετικό ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα τα λεγόμενα απροσδόκητα κέρδη. Η Ουκρανία αναμένεται να λάβει την πρώτη δόση τον Ιούλιο, δήλωσαν διπλωμάτες της ΕΕ.

Η G7 «πάγωσε» ρωσικά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 300 δισ. δολαρίων αμέσως μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία το 2022. Έκτοτε, η ΕΕ και άλλες χώρες της G7 έχουν συζητήσει πώς και αν θα χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια για να βοηθήσουν την Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα ευχαρίστησε την ΕΕ για την απόφαση την Τρίτη, αλλά επανέλαβε τον απώτερο στόχο της Ουκρανίας να κατασχέσει ρωσικά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, όχι απλώς να επωφεληθεί από τους τόκους.

«Με όλη μας την ευγνωμοσύνη για αυτήν την απόφαση σήμερα, τα ποσά δεν είναι ανάλογα (με το ποσό των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων)», είπε ο Κουλέμπα στους δημοσιογράφους.

«Γι’ αυτό το τρίτο βήμα, για το οποίο μιλούσαμε από την αρχή του έτους, θα πρέπει στην πραγματικότητα να είναι η κατάσχεση των ίδιων των περιουσιακών στοιχείων», πρόσθεσε.

Ο εν ενεργεία Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ, Κιρίλ Λογκβίνοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tass, δήλωσε ότι η πρόταση «θα έχει σαφώς απρόβλεπτες συνέπειες για την Ευρωζώνη, τις οικονομίες των μελών του μπλοκ και το επενδυτικό κλίμα.