Με άδεια χέρια έφυγαν και πάλι οι ηγέτες των δυτικών Βαλκανίων
Σύνοδος κορυφής ΕΕ

Με άδεια χέρια έφυγαν και πάλι οι ηγέτες των δυτικών Βαλκανίων

Η σύνοδος κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Βαλκανίων απέτυχε την Πέμπτη να ξεπεράσει το αδιέξοδο σχετικά με την τελματωμένη προσπάθεια ένταξης στην ΕΕ από τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, και ενώ η Ουκρανία επρόκειτο να γίνει επισήμως υποψήφια για ένταξη.

Ανεξάρτητα από την απόφαση της Ουκρανίας αργότερα την Πέμπτη, οι ηγέτες των έξι βαλκανικών χωρών της Αλβανίας, της Βοσνίας, του Κοσσυφοπεδίου, του Μαυροβουνίου, της Βόρειας Μακεδονίας και της Σερβίας εξέφρασαν την απογοήτευση τους για το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ξεκινήσει ή έχουν σταματήσει, χρόνια μετά την υπόσχεση ένταξης στην ΕΕ.

«Αυτό που συνέβη είναι ένα σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία (της) Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής Βαλκανίων-ΕΕ, αναφερόμενος στην έλλειψη προόδου.

Στη σύνοδο κορυφής, η ΕΕ επανέλαβε την υπόσχεσή της που είχε δώσει σχεδόν πριν από δύο δεκαετίες να δώσει στις βαλκανικές χώρες την ιδιότητα του μέλους μόλις θεσπίσουν βαθιές οικονομικές, δικαστικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

«Η Σύνοδος επανέλαβε ξεκάθαρα και κατηγορηματικά την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και το μέλλον της περιοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ. Ωστόσο, το βέτο της Βουλγαρίας, που είναι μέλος της ΕΕ, παραμένει σε ισχύ από το 2020, όταν μπλόκαρε τις ενταξιακές συνομιλίες με τη Βόρεια Μακεδονία για μια διαμάχη που σχετίζεται με την ιστορία και τη γλώσσα. Η Αλβανία μένει  επίσης πίσω επειδή η ΕΕ έχει συνδέσει την πρόοδό της με αυτή της Βόρειας Μακεδονίας.

«Ανικανότητα»

Ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα είπε ότι ήταν "ντροπή" και κατηγόρησε επίσης τους ηγέτες της ΕΕ για "ανικανότητα" επειδή δεν πίεσαν τη Σόφια να κάνει υποχωρήσεις. «Είναι ντροπή που μια χώρα του ΝΑΤΟ, η Βουλγαρία, απαγάγει δύο άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, εν μέσω ενός θερμού πολέμου στην αυλή της Ευρώπης με άλλες 26 χώρες της ΕΕ να κάθονται με τα χέρια σταυρωμένα σε μια τρομακτική επίδειξη ανικανότητας», είπε ο Ράμα στους δημοσιογράφοι, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. 

 Ο Ράμα, ο οποίος σκέφτηκε για λίγο να μην συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής, είπε ότι έκανε σαφή τη θέση του στους ηγέτες στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασή τους την Πέμπτη. Ωστόσο, η κατάρρευση του βουλγαρικού κυβερνητικού συνασπισμού την Τετάρτη σήμαινε ότι δεν υπήρχε πιθανότητα προόδου στις Βρυξέλλες. 

Τέτοιες αποφάσεις της ΕΕ απαιτούν ομοφωνία μεταξύ των 27 κρατών. «Ακόμη και μια πανδημία… ένας απειλητικός πόλεμος δεν μπόρεσε να τους ενώσει», είπε ο Ράμα για τη διχόνοια των ηγετών της ΕΕ, αναφερόμενος στον πόλεμο της Ουκρανίας. Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ, ο οποίος εκπροσώπησε τη χώρα του παρά την απώλεια ψήφου εμπιστοσύνης την Τετάρτη, δήλωσε ότι ελπίζει σύντομα σε υποστήριξη για τη Βόρεια Μακεδονία από το βουλγαρικό κοινοβούλιο, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε είπε επίσης ότι θα μπορούσε να υπάρξει λύση για το θέμα την επόμενη εβδομάδα, αναφερόμενος στις ελπίδες ότι το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας θα συνέλθει εκ νέου για να υποστηρίξει την άρση του βέτο στη Βόρεια Μακεδονία.