Μακρόν και Πούτιν συμφώνησαν να επιταχυνθεί η διπλωματική διαδικασία
Σε τεντωμένο σχοινί η Ουκρανία

Μακρόν και Πούτιν συμφώνησαν να επιταχυνθεί η διπλωματική διαδικασία

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκεται η κατάσταση στην Ουκρανία, καθώς συνεχίζεται η ανταλλαγή πυρών μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων και των Ρωσόφωνων αυτονομιστών στο Ντονμπάς, ενώ παρατείνονται μέχρι νεωτέρας οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ρωσίας-Λευκορωσίας που διεξάγονται σε λευκορωσικό έδαφος, κοντά στα ουκρανικά σύνορα και επρόκειτο να ολοκληρωθούν την Κυριακή.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν συζήτησαν για την αναγκαιότητα να επιταχυνθεί η αναζήτηση διπλωματικών λύσεων στην κλιμακούμενη κρίση στην ανατολική Ουκρανία κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Ο Πούτιν είπε στον Μακρόν ότι η πρόσφατη κλιμάκωση είναι αποτέλεσμα των ενεργειών των δυνάμεων του Κιέβου, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

«Ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε ότι οι προβοκάτσιες των ουκρανικών δυνάμεων είναι ο λόγος της κλιμάκωσης», ανέφερε το Κρεμλίνο και πρόσθεσε ότι στην επικοινωνία τους ο Πούτιν εξέφρασε στον Μακρόν την «σοβαρή ανησυχία» του για την κλιμάκωση κατά μήκος της γραμμής επαφής στην ανατολική Ουκρανία.

Μάλιστα, πηγές αναφέρουν ότι ο Μακρόν επέρριψε την ευθύνη στους Ρώσους αυτονομιστές του Ντονμπάς και ο Πούτιν στην Ουκρανία.

Παράλληλα, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συγκληθεί αύριο μια συνεδρίαση των εκπροσώπων του ΟΑΣΕ, της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

Σε ξεχωριστή τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρόεδρος Μακρόν σήμερα με τον Ουκρανό ομόλογό του Β. Ζελένσκι οι δύο άνδρες συζήτησαν για τους πιθανούς τρόπους διασφάλισης της άμεσης αποκλιμάκωσης.

CBS: Οι ΗΠΑ έχουν πληροφορίες ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν πάρει «πράσινο φως» για εισβολή

Οι ΗΠΑ έχουν πληροφορίες ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πάρει το «πράσινο φως» για εισβολή στην Ουκρανία, όπως μετέδωσε το αμερικανικό CBS News, επισημαίνοντας ότι οι Ρώσοι διοικητές έχουν εκπονήσει «συγκεκριμένα σχέδια» για τη διενέργεια ελιγμών στο πεδίο της μάχης.

«Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες λένε ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν λάβει διαταγές τώρα να προχωρήσουν στην εισβολή», ανέφερε ο δημοσιογράφος του CBS News Ντέιβιντ Μάρτιν.

«Επομένως (οι ρωσικές δυνάμεις) όχι μόνο κινούνται όλο και πιο κοντά στα σύνορα και σε θέσεις επίθεσης, αλλά οι διοικητές εκπονούν συγκεκριμένα σχέδια για το πώς θα ελιχθούν στον κάθε τομέα του πεδίου της μάχης. Κάνουν όσα θα έπρατταν και οι Αμερικανοί διοικητές θα έκαναν εάν λάμβαναν εντολή να προχωρήσουν», επισήμανε.

Μπλίνκεν: Παραμένει η ανησυχία μας για ρωσική εισβολή 

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για το γεγονός ότι Ρωσία και Λευκορωσία συνεχίζουν τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις τους στο λευκορωσικό έδαφος, που επρόκειτο να ολοκληρωθούν την Κυριακή και ενώ «φουντώνουν» τα σενάρια για επικείμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. 

Νωρίτερα, ο Λευκορώσος υπουργός Άμυνας είχε ανακοινώσει ότι οι ασκήσεις θα συνεχιστούν λόγω της έκρυθμης κατάστασης στο Ντονμπάς.

«H είδηση αυτή μας δείχνει ότι η ρωσική μεθολογία -που παρουσίασα την περασμένη εβδομάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ- και προβλέπει τη δημιουργία προκλήσεων και αιτιολόγησης της επιθετικότητας, είναι σε πλήρη εξέλιξη», δήλωσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρμεντ στο CNN.

Σύμφωνα με τον Μπλίνκεν, οι ρωσικές δυνάμεις στα σύνορα της Ουκρανίας σε λίγους μήνες αυξήθηκαν από 50.000 σε 100.000 και πλέον στις 150.000.    

Επισήμανε ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί την τακτική της «ψεύτικης σημαίας» στήνοντας προβοκάτσιες για να δικαιολογήσει εισβολή. «Όλα δείχνουν ότι η εισβολή είναι προ των πυλών. Όλες αυτές οι επιχειρήσεις με ψεύτικη σημαία, όλες αυτές οι προκλήσεις για να δημιουργηθούν προφάσεις. Ακούσατε τι είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν τις προάλλες. Πιστεύουμε ότι ο πρόεδρος Πούτιν το έχει αποφασίσει, αλλά μέχρι τα άρματα μάχης να αρχίσουν την προέλασή τους και τα μαχητικά να πετάνε, θα χρησιμοποιήσουμε κάθε δυνατότητα και κάθε λεπτό που έχουμε για να δούμε εάν μπορούμε να αποτρέψουμε τον πρόεδρο Πούτιν από το να προχωρήσει στα σχέδιά του», δήλωσε ο Μπλίνκεν.

Ενώ δήλωσε έτοιμος να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβροφ, «με την προϋπόθεση ότι η Ρωσία δεν θα εισβάλει στο μεταξύ στην Ουκρανία», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κρεμλίνο: Προβοκάτσια οι αναφορές της Δύσης για εισβολή

Η συνεχής πρόβλεψη από τις δυτικές χώρες ημερομηνιών για μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι προβοκατόρικη και μπορεί να επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν δίνει καμία σημασία σε τέτοιες δηλώσεις από τη Δύση, δήλωσε ο Πεσκόφ στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 1 και πρόσθεσε ότι η Μόσχα κάνει επίκληση στη λογική των δυτικών εταίρων.

«Το γεγονός είναι ότι αυτό οδηγεί απευθείας σε μια αύξηση της έντασης. Και όταν κλιμακώνεται στο μέγιστο η ένταση, όπως συμβαίνει τώρα για παράδειγμα στη γραμμή της επικοινωνίας (στην ανατολική Ουκρανία), τότε κάθε σπίθα, κάθε απρόοπτο περιστατικό ή κάθε μικρής κλίμακας προσχεδιασμένη προβοκάτσια μπορεί να οδηγήσει σε ανεπανόρθωτες επιπτώσεις. Επομένως όλο αυτό, πιθανόν να έχει, επιζήμιες επιπτώσεις. Η καθημερινή άσκηση ανακοινώσεων μιας ημερομηνίας που εκτιμάται ότι θα εισβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία είναι μια πολύ κακή πρακτική», είπε ο Πεσκόφ.

Ερωτηθείς σε τι κλίμα διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις του Πούτιν με τους δυτικούς ομολόγους του ο Πεσκόφ απάντησε ότι αυτές διεξάγονται σε μια ατμόσφαιρα διπλωματίας και εποικοδομητικού διαλόγου.«Στην πραγματικότητα, υπάρχει μια τεράστια αντίθεση ανάμεσα στην υστερία που παρατηρείται στα μέσα ενημέρωσης αυτών των χωρών και στη φύση των διαπραγματεύσεων. Ναι, τίθενται ερωτήματα όπως 'σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, υπάρχουν σχέδια επιθετικότητας', αλλά με έναν πολύ διπλωματικό τρόπο».

Είπε ακόμη ότι στη διάρκεια των συνομιλιών ο Πούτιν μεταφέρει τις ανησυχίες της Ρωσίας. Παρότι, διαφέρουν οι θέσεις τους, οι ηγέτες επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει χώρος για περαιτέρω συζητήσεις.

«Ο Πούτιν έχει μια ευκαιρία να επικοινωνήσει τις ανησυχίες μας. Και πολλοί ηγέτες διαφωνούν μαζί του, είτε σε όλα ή σε μερικά. Αλλά κάθε φορά όλοι λένε ότι υπάρχει χώρος για διαπραγματεύσεις. Και αυτό είναι πιθανόν το πιο σημαντικό πράγμα», είπε ο Πεσκόφ.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Παρασκευή πεπεισμένος ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει λάβει την απόφαση να εισβάλει στην Ουκρανία και ότι παρότι υπάρχει ακόμη χώρος για την διπλωματία αναμένει ότι η Ρωσία θα εισβάλει στη χώρα μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένως διαψεύσει ότι ετοιμάζει επίθεση εις βάρος της Ουκρανίας.

Ουκρανός ΥΠΕΞ: Η διπλωματία εξακολουθεί να λειτουργεί, πασχίζουμε για την ειρήνη

Η διπλωματία εξακολουθεί να λειτουργεί στη σύγκρουση με τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Ναι, βλέπουμε ό,τι συμβαίνει στο μέτωπο, βλέπουμε ό,τι κάνει η Ρωσία, αλλά η διπλωματία εξακολουθεί να λειτουργεί», είπε ο ίδιος στη διάρκεια ενημέρωσης που μεταδόθηκε τηλεοπτικώς από το δίκτυο Ukraina 24.

Το Κίεβο θα «κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει ότι η Ρωσία παραμένει στην διπλωματική οδό», αλλά προετοιμάζεται και "για κάθε ενδεχόμενο", σύμφωνα με τον Κουλέμπα.

«Είμαστε έτοιμοι, είμαστε ισχυρότεροι από ό,τι ήμαστε από το 2014», σημείωσε.

Το Κίεβο ευελπιστεί η Ρωσία να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις που έχει προτείνει η Ουκρανία για τις εγγυήσεις ασφαλείας στο πλαίσιο του Μνημονίου της Βουδαπέστης του 1994 (Σ.τ.Σ: σε αυτό οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ουκρανία και η Βρετανία συμφώνησαν να μην απειλήσουν ή χρησιμοποιήσουν βία κατά της εδαφικής ακεραιότητας ή της πολιτικής ανεξαρτησίας της Ουκρανίας. Επίσης δεσμεύτηκαν να μην χρησιμοποιήσουν οικονομικό εξαναγκασμό εναντίον της για δικό τους συμφέρον), αλλά αν αρνηθεί οι συνομιλίες και πάλι θα πρέπει να διεξαχθούν, είπε ο Κουλέμπα.

«Αυτές οι εγγυήσεις ασφαλείας παρήχθησαν στην Ουκρανία το 1994 όχι από μια ομάδα χωρών, αλλά από την καθεμία χώρα ξεχωριστά και αυτές οι εγγυήσεις συγχωνεύτηκαν σε ένα έγγραφο. Επομένως, η άρνηση της Ρωσίας δεν είναι λόγος για να μην διεξαχθούν οι διαβουλεύσεις. Αλλά ελπίζουμε ότι η Ρωσία θα επιβεβαιώσει τη συμμετοχή της».

Θα πρέπει ωστόσο να ληφθούν σαφείς αποφάσεις έπειτα από τις διαβουλεύσεις με τις εγγυήτριες χώρες της συμφωνίας για τη διασφάλιση της ουκρανικής ασφάλειας, τόνισε.

Το Κίεβο επιθυμεί την ειρήνη και δεν σχεδιάζει βομβαρδισμούς ή προβοκάτσιες εις βάρος της Ρωσίας, είπε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ.

«Η Ουκρανία δεν σχεδιάζει και δεν διεξάγει επιθετικές στρατιωτικές επιχειρήσεις ή προβοκάτσιες, δολιοφθορά, βομβαρδισμούς του ρωσικού εδάφους... Δεν επιδιώκουμε τον πόλεμο, πασχίζουμε για την ειρήνη», κατέληξε ο Κουλέμπα ζητώντας τη διενέργεια διεθνούς έρευνας για το περιστατικό με τους ουκρανικούς πυραύλους που φέρεται να έπληξαν ρωσικό έδαφος.

Η Πολωνία θα συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο του ΟΑΣΕ για την Ουκρανία

Η Πολωνία, η οποία έχει αυτή την περίοδο την προεδρία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), δήλωσε σήμερα ότι θα συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο του Μόνιμου Συμβουλίου του Οργανισμού για την Ουκρανία.

Η Ουκρανία ζήτησε να πραγματοποιηθεί η σύνοδος αύριο Δευτέρα, σύμφωνα με μια επιστολή που ανήρτησε στο Twitter ο Ανταμ Χαλατσίσνκιε, ο μόνιμος Αντιπρόσωπος της Πολωνίας στον ΟΑΣΕ.

Τζόνσον: Η Ρωσία σχεδιάζει τον μεγαλύτερο πόλεμο στην Ευρώπη από το 1945 

«Η Ρωσία σχεδιάζει τον μεγαλύτερο πόλεμο στην Ευρώπη από το 1945», δηλώνει ο Βρετανός πρωθυπουργός σε συνέντευξη του στο BBC, η οποία μεταδόθηκε σήμερα το πρωί.

«Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι ήδη το σχέδιο έχει τεθεί σε εφαρμογή», επισημαίνει ο Μπόρις Τζόνσον, εκφράζοντας την ανησυχία του για την κατάσταση στην Ουκρανία.

Όπως ανέφερε ήδη, οι μυστικές υπηρεσίες, «βλέπουν» ότι η Ρωσία έχει ένα σχέδιο εισβολής που στόχο έχει να περικυκλώσει το Κίεβο.

«Πρέπει να καταλάβουμε το μέγεθος των ανθρώπινων απωλειών», σημείωσε.

Επιπροσθέτως, ανέφερε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να μην σκέφτεται λογικά άρα η απειλή κυρώσεων ίσως να μην είναι αρκετή για να αποθαρρύνει μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Οι κυρώσεις ίσως να μην είναι αρκετές για να αποθαρρύνουν κάποιον που ενεργεί παράλογα», δήλωσε ο Τζόνσον στο BBC και «πρέπει να αποδεχθούμε αυτή τη στιγμή ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν πιθανώς να μην σκέπτεται λογικά γι’ αυτό και να μην βλέπει την καταστροφή που έπεται».

«Οι ΗΠΑ και η Βρετανία μπορεί να επιδιώξουν να αποκόψουν την πρόσβαση ρωσικών εταιριών σε αμερικανικά δολάρια και βρετανικές λίρες εάν το Κρεμλίνο δώσει εντολή για εισβολή στην Ουκρανία», υπογράμμισε.

«Το σχέδιο που εξετάζουμε είναι για κάτι που θα μπορούσε πραγματικά να είναι ο μεγαλύτερος πόλεμος στην Ευρώπη από το 1945, από την άποψη και μόνο της κλίμακας», δήλωσε ο Τζόνσον.

Όπως επισημαίνεται ο Τζόνσον είπε ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας στην περίπτωση εισβολής θα είναι πολύ πιο εκτεταμένες από όσα έχουν υπονοηθεί δημοσίως.

Ο ίδιος είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ θα εμποδίσουν τις ρωσικές εταιρίες «να συναλλάσσονται σε λίρες και δολάρια» -μια κίνηση που σύμφωνα με τον Βρετανό πρωθυπουργό θα επιφέρει «πολύ πολύ σκληρό πλήγμα» με τον αντίκτυπό της, όπως μετέδωσε το BBC.

Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία έχει απειλήσει να εμποδίσει τις ρωσικές εταιρίες να αντλούν κεφάλαια στο Λονδίνο και να αποκαλύψει λεπτομέρειες για τα περιουσιακά στοιχεία και το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.

Δεδομένου ότι η Ρωσία είναι μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο χώρες εξαγωγής πετρελαίου, αερίου και μετάλλων -των οποίων η τιμολόγηση και ο διακανονισμός γίνεται συνήθως σε αμερικανικά δολάρια-- το να αποκοπεί η πρόσβαση ρωσικών εταιριών στις αγορές δολαρίου θα έχει μεγάλο αντίκτυπο. Ο Πούτιν έχει κατ’ επανάληψη ζητήσει να μειωθεί η εξάρτηση από το εμπόριο σε αμερικανικά δολάρια.

Ο Τζόνσον έχει ότι η κυβέρνηση θα στοχοθετήσει ρωσικές τράπεζες και ρωσικές εταιρίες. Η Βρετανία δεν έχει διευκρινίσει ποιον θα αφορούν οι κυρώσεις αλλά έχει δεσμευθεί ότι οι Ρώσοι ολιγάρχες δεν θα έχουν πουθενά να κρυφτούν.

Εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια έχουν εισρεύσει στο Λονδίνο και σε υπερπόντια εδάφη της Βρετανίας από τη Ρωσία μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 και το Λονδίνο έχει γίνει η πόλη της Δύσης που επιλέγουν οι μεγιστάνες της Ρωσίας και άλλων πρώην σοβιετικών δημοκρατιών.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Δύσης πιστεύουν ότι ο Πούτιν ίσως δώσει εντολή για μια μη συμβατική επίθεση σε βάρος της Ουκρανίας, που ίσως αναγκάσει τη Δύση να λάβει μια γρήγορη απόφαση σε ό,τι αφορά την επιβολή ρωσικών κυρώσεων, δήλωσε την Παρασκευή υψηλόβαθμος Δυτικός αξιωματούχος.

 Διαβάστε ακόμα:

Σαρλ Μισέλ: Οι χώρες της Δύσης δεν μπορούν να τείνουν επ' αόριστον «κλάδο ελαίας» στη Ρωσία

Δ. Καιρίδης: Η ουκρανική κρίση είναι αντανάκλαση και της κρίσης της Δύσης

Ουκρανία: Σφοδροί βομβαρδισμοί του πυροβολικού στο Ντόνετσκ

Γιατί το Ντονμπάς βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο της κρίσης στην Ουκρανία

Ζελένσκι: Θα υπερασπιστούμε τη χώρα μας με ή χωρίς τους εταίρους