Μ. Ακιντζί: Φυσικό αέριο και νέα ΜΟΕ ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης με Ν. Αναστασιάδη

Μ. Ακιντζί: Φυσικό αέριο και νέα ΜΟΕ ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης με Ν. Αναστασιάδη

Με την επιθυμία να βγει ένα θετικό αποτέλεσμα προσέρχεται στη συνάντηση της 9ης Αυγούστου ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, όπως είπε, σημειώνοντας ότι η ατζέντα είναι ανοικτή και οι δύο ηγέτες μπορούν να θέσουν τα θέματα που θέλουν να συζητήσουν με στόχο να ξεκαθαρίσει η εικόνα.

Στην πρώτη του συνέντευξη στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Μ. Ακιντζί είπε πως θα είναι μια συνάντηση με ανοικτή ατζέντα και θα συζητήσουν θέματα που θα θέσουν και οι δύο ηγέτες, με τον ίδιο να θεωρεί ότι το θέμα του φυσικού αερίου πρέπει να συζητηθεί, όπως και νέα ΜΟΕ, όπως και «θέματα που θέλει να φέρει ο κ. Αναστασιάδης προς συζήτηση.

Για το θέμα του φυσικού αερίου, ο κ. Ακιντζί είπε ότι δεν αποτελεί προϋπόθεση για να αρχίσει μια διαπραγματευτική διαδικασία, αλλά το πολιτικό κλίμα ως έχει σήμερα δεν βοηθά σε κάτι τέτοιο. Διέξοδο, πρόσθεσε, αποτελούσε η πρότασή του για κοινή επιτροπή που απορρίφθηκε από την ε/κ πλευρά, αλλά μπορεί να συζητήσει και άλλες επιλογές, όπως την ιδέα για μορατόριουμ που είχε υποβάλει ο Νίκος Ρολάνδης. Θα θέσει, είπε, το θέμα προς συζήτηση στις 9 Αυγούστου και ο πρόεδρος Αναστασιάδης να θέσει όποιο θέμα θέλει, όπως αυτό των Βαρωσίων.

«Για παράδειγμα, έχουμε καταφέρει ΜΟΕ προς όφελος των πολιτών και στις δύο κοινότητες, όπως το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης, η διασύνδεση του ηλεκτρισμού, τώρα τα κινητά τηλέφωνα. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που μπορούμε να προσθέσουμε και νέα ΜΟΕ, γιατί να μην το κάνουμε;», τόνισε. 

«Η μεγαλύτερη προσδοκία μου είναι να εξαλειφθεί η ένταση, να δημιουργηθεί ένα έδαφος για καλές εξελίξεις», δήλωσε λέγοντας ότι γι' αυτό, αυτή η συνάντηση πρέπει να γίνει με πολιτική αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση.

Το Κυπριακό αφορά μια διαδικασία που εμπλέκει όλους, «κυβέρνηση», αντιπολίτευση, την κοινωνία των πολιτών, τις συντεχνίες και τις οργανώσεις και σίγουρα χρειάζεται ένας διάλογος με την Τουρκία, όπως και η ε/κ πλευρά πράττει με την Ελλάδα, όπως είδαμε πρόσφατα, πρόσθεσε ο ίδιος. 

Μια διαδικασία προς τη λύση χρειάζεται και τη διαβούλευση με την Τουρκία, αφού είναι αναγκαία η στήριξή της, όπως και της Ελλάδας, επεσήμανε. 

Το ιδανικό είναι να λύνεται κάθε θέμα με διαπραγμάτευση, με ειρηνικό τρόπο, συνέχισε, αλλά αν μία πλευρά λέει ότι αυτό το θέμα δεν το συζητά με την άλλη, «δεν δημιουργώ επιτροπή, περίμενε μετά τη λύση, που δεν ξέρουμε πότε θα συμβεί, αλλά εγώ αρχίζω να στέλνω (αέριο) από την Αφροδίτη στην Αίγυπτο και τα έσοδα θα αρχίσουν να έρχονται – έστω και μετά από κάποια χρόνια – εσύ περίμενε μετά τη λύση, τότε αυτό δεν ικανοποιεί την τ/κ πλευρά, ούτε την Τουρκία».

Τότε αυτό που θα συμβεί, πρόσθεσε, είναι «εσύ κάνεις γεώτρηση, θα κάνω και εγώ. Εάν εσύ κάνεις έρευνες, θα κάνω κι εγώ, εάν έχω τη δύναμη να το κάνω». Η Τουρκία, συνέχισε, λέει ότι τώρα έχει δύο πλοία και κάνει έρευνες και στη δική της υφαλοκρηπίδα και στην περιοχή που αδειοδοτήθηκε από τους Τ/κ. «Είναι αυτό το ιδανικό;» διερωτήθηκε. «Όχι, το ιδανικό είναι η προσέγγιση, η συμφωνία. Ποιο είναι το στοιχείο για να συμβεί αυτό; Το να μπορούμε να μιλάμε. Λέμε λοιπόν, να κάνουμε μια επιτροπή να το συζητήσουμε το θέμα. Αλλιώς θα συμβαίνει αυτό που γίνεται».

AP Photo/Petros Karadjias