Κρεμλίνο: Τα ρωσικά πυρηνικά γυμνάσια απάντηση στον Μακρόν

Κρεμλίνο: Τα ρωσικά πυρηνικά γυμνάσια απάντηση στον Μακρόν

Τα ρωσικά πυρηνικά γυμνάσια που ανακοινώθηκαν σήμερα αποτελούν μια απάντηση στις δηλώσεις των «εκπροσώπων δυτικών χωρών», μεταξύ άλλων του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, που σχετίζονται με την πιθανή αποστολή «στρατιωτών του ΝΑΤΟ» στην Ουκρανία, εξήγησε το Κρεμλίνο.

Ο εκπρόσωπος τύπου της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο σχετικά με το ζήτημα, επιβεβαίωσε πως επρόκειτο για δηλώσεις του «Μακρόν», «Βρετανών εκπροσώπων» και ενός «εκπροσώπου της αμερικανικής Γερουσίας, εάν δεν κάνω λάθος».

Αυτοί οι ανώτεροι αξιωματούχοι «μίλησαν για βούληση και ακόμα και για πρόθεση να σταλούν ένοπλα αποσπάσματα στην Ουκρανία, δηλαδή να τοποθετηθούν στρατιώτες του ΝΑΤΟ απέναντι από τον ρωσικό στρατό», επισήμανε.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ εκτίμησε ότι πρόκειται για έναν «νέο κύκλο κλιμάκωσης της έντασης», καταγγέλλοντας την «πολύ επικίνδυνη ρητορική» του Γάλλου προέδρου.

Το μήνυμα Πούτιν στη Δύση

Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έκανε γνωστό ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας θα οργανώσουν «στο εγγύς μέλλον» γυμνάσια με τακτικά πυρηνικά όπλα, με τη συμμετοχή κυρίως στρατευμάτων που βρίσκονται σταθμευμένα κοντά στην Ουκρανία, ως απάντηση «στις απειλές» ηγετών χωρών της Δύσης.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, τα γυμνάσια θα πραγματοποιηθούν σε απάντηση «στις προκλητικές απειλές» Δυτικών αξιωματούχων εναντίον της Μόσχας.

«Στη διάρκεια των γυμνασίων θα ληφθεί σειρά μέτρων για την εκπαίδευση στην προετοιμασία και τη χρήση μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων», διευκρίνισε το ρωσικό υπουργείο στην ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στο Telegram.

Η άσκηση αυτή έχει στόχο «να διατηρήσει το επίπεδο προετοιμασίας» του στρατού και να διασφαλίσει την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ρωσίας μετά «τις προκλητικές δηλώσεις και απειλές κάποιων Δυτικών αξιωματούχων εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας», πρόσθεσε.

Οι στρατιωτικές ασκήσεις θα περιλαμβάνουν πρακτική για την προετοιμασία και την ανάπτυξη για χρήση μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας. Θα λάβουν μέρος πυραυλικοί σχηματισμοί στη Νότια Στρατιωτική Περιφέρεια και ναυτικές δυνάμεις.

Η Ρωσία διαθέτει το μεγαλύτερο οπλοστάσιο πυρηνικών όπλων στον κόσμο.

Η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία το 2022 προκάλεσε τη χειρότερη κρίση στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης από την Κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962.

Η Ρωσία θεωρεί τον πόλεμο ως μάχη με τη Δύση, η οποία ο Πούτιν λέει ότι αγνόησε την προσπάθεια φιλίας της Μόσχας μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 και προσπάθησε να καταλάβει τον έλεγχο της Ουκρανίας ενώ διεύρυνε τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά.

Η Δύση και η Ουκρανία λένε ότι δεν θα ησυχάσουν μέχρι να ηττηθούν οι ρωσικές δυνάμεις και θεωρούν τον πόλεμο ως προσπάθεια της Μόσχας να καταλάβει εδάφη ώστε να αναγκάσει το Κίεβο να  επιστρέψει στην επιρροή της Μόσχας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters