7ος χρόνος, ημέρα 2059η
Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2021

Κρεμλίνο: Στηρίζουμε την ενότητα του Ορθόδοξου κόσμου

Κρεμλίνο: Στηρίζουμε την ενότητα του Ορθόδοξου κόσμου

Με μια πολύ προσεκτική δήλωση το Κρεμλίνο πήρε θέση στο ζήτημα που έχει ανακύψει για το αυτοκέφαλο της ουκρανικής εκκλησίας, μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Πατριαρχείου Μόσχας. «Η προτιμώμενη λύση είναι η διατήρηση της ενότητας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το πρακτορείο Tass, σχολιάζοντας το ζήτημα, o εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σημείωσε ότι υπάρχει η ανάγκη να παραμείνει ενωμένη η ορθόδοξη εκκλησία, τονίζοντας ότι το ρωσικό κράτος παρακολουθεί τις εξελίξεις, αλλά δεν μπορεί ουσιαστικά να παρέμβει.

«Μας προκαλεί ανησυχία η πληροφορία για τις πιθανές λύσεις σε ό,τι αφορά την εκκλησία της Ουκρανίας. Αλλά την ίδια ώρα αυτά τα ζητήματα άπτονται του ενδοεκκλησιαστικού διαλόγου, είναι εκκλησιαστικά ζητήματα, και βεβαίως το κράτος δεν μπορεί να παρέμβει σε αυτά. Για την Μόσχα και για ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο, το μόνο προτιμώμενο σενάριο είναι αναμφίβολα η διατήρηση της ενότητας» δήλωσε ο Πεσκόφ.

Οι δηλώσεις Πεσκόφ έρχονται σήμερα, Παρασκευή, ημέρα που η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Εκκλησίας πραγματοποιεί έκτακτη συνάντηση στη Μόσχα. Σύμφωνα με τον Πατριάρχη της Μόσχας και Ρωσίας, Κύριλλο, η ημερήσια διάταξη της συνάντησης περιλαμβάνει μόνο ένα ζήτημα που σχετίζεται με την απόφαση να παρασχεθεί καθεστώς αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες το Πατριαρχείο Μόσχας αμφισβήτησε ευθέως το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Σε δηλώσεις του πριν δύο μέρες, ο επικεφαλής του τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ, Ιλαρίων, τόνισε πως αν αναγνωριστεί το πατριαρχείο του Κιέβου, «δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να έρθουμε σε ρήξη με το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης».