field_kentriki_fotografia
Κογκρέσο: Εγκρίνει επιπλέον 40 δισ. για στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας

Στην έγκριση ενός κολοσσιαίου νέου πακέτου ύψους σχεδόν 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία προχωρά το αμερικανικό Κογκρέσο με αυτά τα κονδύλια να επιτρέπουν στη δοκιμαζόμενη χώρα να εξοπλιστεί με άρματα μάχης, να ενισχύσει την αντιαεροπορική της άμυνα και να καταπολεμήσει τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο σε μια περίοδο κατά την οποία οι μάχες μαίνονται ακόμα στα ανατολικά και νότια τμήματά της.

Πολλά δισεκατομμύρια δολάρια σχεδιάζονται επίσης για να διασφαλιστεί «η συνέχεια των ουκρανικών δημοκρατικών θεσμών», καθώς και μια μεγάλη ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο Μπάιντεν ζητεί το Κογκρέσο να εγκρίνει πακέτο βοήθειας 33 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων τα 20 δισεκ. θα αφορούν στρατιωτική βοήθεια. 

Το βράδυ της Δευτέρας, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι ηγέτες συμφώνησαν να προχωρήσουν ένα βήμα περαιτέρω, καταλήγοντας σε έναν συμβιβασμό για ένα πακέτο 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που ισοδυναμεί με το ΑΕΠ του Καμερούν το 2020.

Τα εκλεγμένα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων ενδέχεται να δώσουν τη συγκατάθεσή τους σε αυτόν τον προϋπολογισμό ήδη από απόψε, πριν από την ψηφοφορία στη Γερουσία στο τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

«Το να εγκριθεί γρήγορα αυτή η έκτακτη χρηματοδότηση είναι ουσιαστικό για να βοηθήσει τον ουκρανικό λαό στον αγώνα του ενάντια στον αμείλικτο Πούτιν», επέμεινε σήμερα ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ. Ο ίδιος τόνισε ότι οι ΗΠΑ έχουν «ηθική υποχρέωση» να σταθούν δίπλα στους «φίλους μας στην Ουκρανία».

Η έγκριση του πακέτου αυτού είναι κάτι σπάνιο σε ένα Κογκρέσο που είναι τόσο συνηθισμένο σε πολιτικές διαμάχες: αυτά τα μέτρα απολαμβάνουν ευρεία διακομματική υποστήριξη.

Προτροπή Μπάιντεν για άμεση έγκριση

Σε δήλωσή του χθες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ προέτρεψε το Κογκρέσο να ψηφίσει «αμέσως» μια τέτοια χρηματοδότηση, μιλώντας για επείγουσα ανάγκη.

Ένας παραδοσιακός σύμμαχος της εξωτερικής πολιτικής των προέδρων των ΗΠΑ, το Κογκρέσο έχει ήδη αποδεσμεύσει σχεδόν 14 δισεκατομμύρια δολάρια για την κρίση στην Ουκρανία στα μέσα Μαρτίου, αφού άκουσε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να συγκρίνει τον πόλεμο στη χώρα του με τις πιο σκοτεινές ώρες της αμερικανικής ιστορίας, το Περλ Χάρμπορ και τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος εκφράζει τακτικά την επιθυμία του να ηγηθεί του μεγάλου αγώνα δημοκρατιών ενάντια στα αυταρχικά καθεστώτα, υπέγραψε χθες Δευτέρα νόμο που ενεργοποιεί μέτρο της εποχής του Ρούζβελτ για να επιταχυνθούν οι παραδόσεις στρατιωτικού εξοπλισμού στο Κίεβο, μιλώντας για «άλλο ένα σημαντικό εργαλείο στις προσπάθειές μας να υποστηρίξουμε την κυβέρνηση και τον λαό της Ουκρανίας στον αγώνα τους να υπερασπιστούν τη χώρα και τη δημοκρατία τους σε αυτόν τον βάρβαρο πόλεμο του (προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν».

Αφού περιορίστηκε σε όπλα που θεωρούνται αμυντικά, η Ουάσινγκτον στέλνει τώρα πυροβολικό, ελικόπτερα και drones στον ουκρανικό στρατό, οι στρατιώτες του οποίου εκπαιδεύονται στη χρήση αυτών των όπλων στις ΗΠΑ ή σε τρίτες χώρες πριν επιστρέψουν στο μέτωπο.