field_kentriki_fotografia
AP
AP

Ρίχνει τους τόνους για Covid - Αίρονται κάποιοι περιορισμοί

Η Κίνα ρίχνει τους τόνους και χαλαρώνει ορισμένους περιορισμούς για τον κορονοϊό, παρά το γεγονός ότι ο καθημερινός απολογισμός των κρουσμάτων της πλησιάζει σε υψηλά ρεκόρ, μετά την οργή για τα πιο σκληρά περιοριστικά μέτρα στον κόσμο που πυροδότησε διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Αρκετές πόλεις της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, ενώ εξακολουθούν να αναφέρουν νέες μολύνσεις, παραβιάζουν την πρακτική της μηδενικής Covid αίροντας τα lockdown στις περιοχές και επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να ανοίξουν ξανά. Πληροφορίες δε που επικαλείται το πρακτορείο Reuters αναφέρουν ότι οι Αρχές θα επιτρέπουν σε κάποιους ανθρώπους που είναι θετικοί στον ιό να κάνουν την καραντίνα στο σπίτι τους.  

Οι υγειονομικές αρχές που ανακοίνωσαν τη χαλάρωση των μέτρων δεν ανέφεραν τις διαδηλώσεις, οι οποίες κυμαίνονταν από αγρυπνίες με κεριά στο Πεκίνο έως συγκρούσεις με την αστυνομία στους δρόμους της Γκουανγκζού την Τρίτη και σε ένα εργοστάσιο iPhone στο Ζενγκζού την περασμένη εβδομάδα.

Οι διαδηλώσεις σηματοδότησε τη μεγαλύτερη επίδειξη πολιτικής ανυπακοής στην ηπειρωτική Κίνα από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ πριν από μια δεκαετία και έρχονται καθώς η οικονομία πρόκειται να εισέλθει σε μια νέα εποχή πολύ πιο αργής ανάπτυξης από ό,τι παρατηρήθηκε εδώ και δεκαετίες.

Παρά τους σχεδόν ρεκόρ αριθμούς κρουσμάτων, η αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Σαν Τσανλάν , ο οποίος επιβλέπει τις προσπάθειες για τον COVID, είπε ότι η ικανότητα του ιού να προκαλεί ασθένεια εξασθενεί, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Η χώρα αντιμετωπίζει μια νέα κατάσταση και νέα καθήκοντα στην πρόληψη και τον έλεγχο της επιδημίας καθώς η παθογένεια του ιού Όμικρον εξασθενεί, περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται και έχει συσσωρευτεί εμπειρία στον περιορισμό του ιού», ανέφερε η Σαν σε σχόλια που αναφέρθηκαν στα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η Σαν προέτρεψε επίσης σε περαιτέρω «βελτιστοποίηση» των πολιτικών testing, θεραπείας και καραντίνας.

Η αναφορά μιας εξασθενημένης παθογένειας έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενα μηνύματα από τις αρχές σχετικά με την καταληκτική κατάσταση του ιού.

Αλλαγή κανόνων 

Λιγότερο από 24 ώρες μετά τις βίαιες διαδηλώσεις στο Γκουανγκζού, οι αρχές σε τουλάχιστον επτά περιοχές του μεγάλου βιομηχανικού κόμβου παραγωγής βόρεια του Χονγκ Κονγκ, δήλωσαν ότι αίρουν τα προσωρινά lockdown. Μια περιφέρεια είπε ότι θα επιτρέψει την επανέναρξη των μαθημάτων στα σχολεία και θα ανοίξει ξανά εστιατόρια και άλλες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των κινηματογράφων.

Μια κοινότητα χιλιάδων κατοίκων στο ανατολικό Πεκίνο επιτρέπει σε μολυσμένα άτομα με ήπια συμπτώματα να απομονωθούν στο σπίτι, σύμφωνα με νέους κανόνες που εξέδωσε η επιτροπή της γειτονιάς και είδε το Reuters.

Οι γείτονες στον ίδιο όροφο και σε τρεις ορόφους πάνω και κάτω από το σπίτι ενός θετικού κρούσματος θα πρέπει επίσης να μπουν σε καραντίνα στο σπίτι, είπε ένα μέλος της επιτροπής.

Αυτό απέχει πολύ από τα πρωτόκολλα καραντίνας που εφαρμόζονταν νωρίτερα φέτος, όταν ολόκληρες κοινότητες ήταν κλειδωμένες, μερικές φορές για εβδομάδες, αφού βρέθηκε ακόμη και ένα θετικό κρούσμα.

Μια άλλη κοινότητα κοντά διοργανώνει μια διαδικτυακή δημοσκόπηση αυτή την εβδομάδα σχετικά με την πιθανότητα θετικών κρουσμάτων να απομονωθούν στο σπίτι, είπαν οι κάτοικοι.

«Σίγουρα χαιρετίζω την απόφαση της οικιστικής μας κοινότητας να διεξαχθεί αυτή η ψηφοφορία ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα», δήλωσε ο κάτοικος Tom Simpson, διευθύνων σύμβουλος για την Κίνα στο Επιχειρηματικό Συμβούλιο Κίνας-Βρετανίας.

Είπε ότι βασικός του φόβος ήταν μήπωςαναγκαστεί να πάει σε μια εγκατάσταση καραντίνας, όπου «οι συνθήκες μπορεί να είναι τουλάχιστον ζοφερές».

Ο εξέχων εθνικιστής σχολιαστής Hu Xijin ανέφερε σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Τετάρτη ότι πολλοί ασυμπτωματικοί φορείς του κορονοϊού στο Πεκίνο βρίσκονται ήδη σε καραντίνα στο σπίτι τους.

Η νοτιοδυτική πόλη Chongqing θα επιτρέψει σε στενές επαφές ατόμων με COVID, που πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις, να τεθούν σε καραντίνα στο σπίτι, ενώ η Ζενγκζού  στην κεντρική Κίνα ανακοίνωσε την «εύρυθμη» επανέναρξη των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ, των γυμναστηρίων και των εστιατορίων.

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αυτή την εβδομάδα οι αρχές θα ανταποκριθούν στις «επείγουσες ανησυχίες» που εγείρονται από το κοινό και ότι οι κανόνες για τον COVID θα πρέπει να εφαρμόζονται πιο ευέλικτα, σύμφωνα με τις συνθήκες μιας περιοχής.

Γενικό άνοιγμα από τη νέα χρονιά;

Οι προσδοκίες έχουν αυξηθεί σε όλο τον κόσμο ότι η Κίνα, ενώ εξακολουθεί να προσπαθεί να περιορίσει τις λοιμώξεις, θα μπορούσε να προσπαθήσει να ανοίξει ξανά κάποια στιγμή το επόμενο έτος, μόλις επιτύχει καλύτερα ποσοστά εμβολιασμού στους ηλικιωμένους της.

Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας προειδοποιούν για εκτεταμένες ασθένειες και θάνατο εάν τα μέτρα περιορισμού χαλαρώσουν πριν ενταθεί ο εμβολιασμός.

Οι κινεζικές μετοχές και αγορές σε όλο τον κόσμο υποχώρησαν αρχικά μετά τις διαδηλώσεις του Σαββατοκύριακου στη Σαγκάη, το Πεκίνο και άλλες πόλεις, αλλά αργότερα ανέκαμψαν με την ελπίδα ότι η δημόσια πίεση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα προσέγγιση από τις αρχές.

Περισσότερες εστίες COVID θα μπορούσαν να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα της Κίνας βραχυπρόθεσμα, δήλωσε την Τετάρτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προσθέτοντας ότι βλέπει περιθώρια για μια ασφαλή επαναβαθμονόμηση των πολιτικών που θα μπορούσαν να επιτρέψουν την ανάκαμψη της οικονομικής ανάπτυξης το 2023. 

Τα αυστηρά μέτρα περιορισμού της Κίνας έχουν περιορίσει την εγχώρια οικονομική δραστηριότητα φέτος και επεκτείνονται σε άλλες χώρες μέσω διακοπών της αλυσίδας εφοδιασμού.