Κατασκοπευτικό θρίλερ για το σαμποτάζ στον Nord Stream

Κατασκοπευτικό θρίλερ για το σαμποτάζ στον Nord Stream

Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι έχει στη διάθεσή του στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Βρετανία βρίσκεται πίσω από τη δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα.

Με μήνυμά της στο Telegram, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, απαιτεί απαντήσεις για μυστηριώδες μήνυμα της Λιζ Τρας προς τον Άντονι Μπλίνκεν από το κινητό της τηλέφωνο, την ημέρα των εκρήξεων. «Έγινε;», φέρεται να ρωτούσε η Τρας, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

«Ειλικρινά, δεν με νοιάζει ποιος και πώς πήραν τις πληροφορίες. Με ενδιαφέρει η απάντηση του Λονδίνου στην ακόλουθη ερώτηση: Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας έστειλε μήνυμα στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν αμέσως μετά την έκρηξη στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream», έγραψε η Μαρία Ζαχάροβα στο Telegram.

Η Ζαχάροβα πρόσθεσε ότι «εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο περιμένουν απάντηση σε αυτό το ερώτημα», τονίζοντας ότι «έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν τι συνέβη για την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια και ποιος είναι ο ρόλος των Αγγλοσαξόνων στον τρομοκράτη επίθεση».

«Η Τρας το συντόνισε», λέει η Μόσχα

Τρεις μέρες μετά την αποκάλυψη ότι χάκερ απέκτησαν πρόσβαση στο κινητό της Λιζ Τρας, η Μαρία Ζαχάροβα εμφανίζεται να γνωρίζει το περιεχόμενο των γραπτών μηνυμάτων της τότε υπουργού Εξωτερικών και την κατηγορεί ότι συντόνισε το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα.

Η θεωρία έχει διακινηθεί στο διαδίκτυο από τον Κιμ DotCom, χάκερ, ο οποίος ισχυρίζεται ότι η κυβερνοεπίθεση έγινε στον λογαριασμό iCloud της Τρας και όχι στο κινητό της.

Ωστόσο, το Κρεμλίνο διαμηνύει ότι Ρώσοι πράκτορες διαθέτουν στοιχεία που αποδεικνύουν την ανάμειξη της Βρετανίας στη δολιοφθορά των αγωγών Nord Stream τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ απάντησε στους ισχυρισμούς, δηλώνοντας ότι «δεν είναι σωστό να μας παρασύρουν οι περισπασμοί της Ρωσίας», την ώρα μάλιστα που η Μόσχα γίνεται η αιτία για νέα κλιμάκωση του πολέμου και νέα διακοπή της μεταφοράς σιτηρών από τη μαύρη θάλασσα με τον κίνδυνο να ξεσπάσει νέα επισιτιστική κρίση.