«Επιλέξαμε να είμαστε φίλοι, γείτονες και εταίροι της ΕΕ, αλλά όχι μέλη», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Κάμερον, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, απαντώντας καθαυτό τον τρόπο στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία είχε εκφράσει την πεποίθηση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα γυρίσει τελικά στην Ένωση.
Ο αρχιτέκτονας του δημοψηφίσματος για το Brexit απορρίπτει κάθε πιθανότητα επιστροφής της Βρετανίας, τονίζοντας:
«Δεν συμφωνώ: Η Μεγάλη Βρετανία έκανε την επιλογή της στο δημοψήφισμα, με σημαντική διαφορά, και επιλέξαμε να είμαστε φίλοι, γείτονες και εταίροι της ΕΕ, αλλά όχι μέλη. Η δουλειά μας είναι να κάνουμε αυτή τη συνεργασία να λειτουργήσει: Φέρνουμε τους πόρους μας σε μια εταιρική σχέση με την Ευρώπη για την επίλυση προκλήσεων και προβλημάτων, είτε πρόκειται για μετανάστευση είτε για βοήθεια στην Ουκρανία. Και νομίζω ότι μπορούμε να το κάνουμε με επιτυχία».
Στην ερώτηση για το εάν μετάνιωσε που ήταν εκείνος που προκήρυξε το δημοψήφισμα για το Brexit, ο Κάμερον είπε ότι τήρησε την υπόσχεσή του. Στην εποχή του δημοψηφίσματος του Ιουνίου του 2016 ο Κάμερον ήταν αρχηγός της βρετανικής κυβέρνησης. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σήμανε τους τίτλους τέλους της πρωθυπουργίας του, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο προχώρησε σε μία σειρά δύσκολων διαπραγματεύσεων που κράτησαν αρκετά χρόνια, μέχρι την οριστική αποχώρηση τον Ιανουάριο του 2021.
«Δεν μετάνιωσα, γιατί είχα υποσχεθεί να διεξαχθεί δημοψήφισμα δύο χρόνια πριν από τις εκλογές και τηρήσαμε αυτή την υπόσχεση: Το δημοψήφισμα έγινε και το αποτέλεσμα εφαρμόστηκε. Ως εκ τούτου, άφησα τη θέση μου, πέρασα κάποιο διάστημα εκτός πολιτικής, αλλά είμαι χαρούμενος που επέστρεψα: Ένα από τα καθήκοντα που έχω είναι να διασφαλίσω ότι αυτοί οι φίλοι, οι γείτονες και οι συνεργάτες λειτουργούν καλά και είμαι βέβαιος ότι είναι δυνατό» είπε στην εφημερίδα.
Επτά χρόνια μετά το δημοψήφισμα, οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι πάνω από τους μισούς Βρετανούς θα ψήφιζαν σήμερα υπέρ της επανένταξης, ενώ στην πλειονότητά τους δηλώνουν ότι εμπιστεύονται περισσότερο την Κομισιόν από τη δική τους κυβέρνηση.
Στη συνέντευξή του στη Corriere della Sera, ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας αναφέρθηκε επίσης στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, στην Ουκρανία και στο μεταναστευτικό.
Πηγή: Corriere della Sera