Κ. Λάβδας: Υποκριτική η στάση της Ευρώπης απέναντι στο Ισραήλ
(AP Photo/Ariel Schalit, File)
(AP Photo/Ariel Schalit, File)

Κ. Λάβδας: Υποκριτική η στάση της Ευρώπης απέναντι στο Ισραήλ

Υποκριτική χαρακτήρισε τη στάση της Ευρώπης απέναντι στο Ισραήλ ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο,Κώστας Λάβδας.

Ο κ. Λάβδας άσκησε κριτική και στην πολιτική στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημειώνοντας σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ότι βλέπουμε υποκρισία όσον αφορά την αντιμετώπιση που έχει έναντι της Τουρκίας και του Ισραήλ: «Την ίδια ώρα που η Ε.Ε. επιχειρεί να”κλειδώσει” τη συμμετοχή της Τουρκίας σε εξοπλιστικά προγράμματα, παρά τις παραβιάσεις σε Κύπρο, Συρία, Ιράκ και Κουρδιστάν, σπεύδει να απομονώσει το Ισραήλ λόγω της Γάζας».

Αναφερόμενος ακόμη στην ευρωπαϊκή ψηφοφορία για τις σχέσεις Ε.Ε.–Ισραήλ, σχολίασε: «Η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιταλία και άλλες χώρες, σωστά κατά την άποψή μου, είπαν πως είναι πρόωρο να διακοπούν οι σχέσεις. Το αποτέλεσμα ήταν 17 υπέρ και 10 κατά. Όμως οι 10 επέδειξαν σύνεση, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες που βιάζονται».

Και όπως τόνισε «δεν είναι δυνατόν να επιβραβεύεις την Τουρκία και την ίδια στιγμή να καταδικάζεις το Ισραήλ. Αν αυτό δεν είναι υποκρισία, τότε τι είναι; Χρειαζόμαστε μια πιο συνειδητοποιημένη ευρωπαϊκή στάση, με καθολικά κριτήρια και αξίες – όχι με βάση τη συγκυρία», καταλήγοντας ότι «βρισκόμαστε σε μια φάση κυνισμού».

«Βρισκόμαστε σε μια καμπή της αντιπαράθεσης»

Ο κ. Λάβδας ανέφερε ότι, παρά την πίεση που ασκείται στο Ισραήλ, τόσο από συμμάχους όσο και στο εσωτερικό του, «το σχέδιο παραμένει σε ισχύ, με σκοπό την τιμωρία των υπευθύνων της επίθεσης της Χαμάς, αλλά και την απελευθέρωση των ομήρων».

Σύμφωνα με την εκτίμησή του, «η Χαμάς προσπαθεί να διαπραγματευτεί χρησιμοποιώντας τους ομήρους, ενώ η ισραηλινή κυβέρνηση επιδιώκει ένα αποτέλεσμα που θα παρουσιαστεί ως επιτυχία. Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο».

Αναφερόμενος στην στάση των άλλων χωρών, επεσήμανε ότι το ζήτημα είναι σύνθετο: «Η Χαμάς δεν θα μπορούσε να συνεχίσει τη δράση της χωρίς στήριξη από τρίτες δυνάμεις. Το είδαμε και στο Λίβανο: όσο περιοριζόταν η επιρροή του Ιράν, τόσο υποχωρούσε η Χεζμπολάχ. Αυτό ισχύει και για τη Γάζα».

Ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής εκτίμησε πως έχει μειωθεί σημαντικά η στήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων από τις αραβικές χώρες, ειδικά μετά τις Συμφωνίες του Αβραάμ κατά την πρώτη προεδρία Τραμπ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Χαμάς επιχείρησε να ακυρώσει αυτή τη δυναμική με την τρομοκρατική επίθεση, αλλά δεν τα κατάφερε».

Παράλληλα, χαρακτήρισε τη χθεσινή δήλωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού ως «τακτικισμό με πολιτικές αποχρώσεις». επισημαίνοντας ότι «ο Νετανιάχου επικαλέστηκε ιδέες του Τραμπ, όπως η “αξιοποίηση” της Γάζας, για να μεταφέρει το βάρος των επιλογών». Σύμφωνα με τον κ. Λάβδα, πρόκειται για «πολιτική κίνηση με συμβολική και στρατηγική διάσταση».

Όπως τόνισε το πρόβλημα στη Μέση Ανατολή δεν είναι μόνο το ανθρωπιστικό δράμα των αμάχων στη Γάζα αλλά και η Δυτική Όχθη. «Ενώ η Γάζα είναι το ορατό πρόβλημα, η ριζοσπαστικοποίηση στη Δυτική Όχθη είναι ακόμη πιο σοβαρή για το μέλλον», σημείωσε προσθέτοντας ότι η σταθερότητα της περιοχής εξαρτάται και από το εαν θα μπορέσει να υπάρξει πρόοδος προς τη λύση των δύο κρατών.