Το Ισραήλ έτοιμο για την τελική φάση της στρατιωτικής επιχείρησης «Σιδερένια Ξίφη»
Shutterstock
Shutterstock

Το Ισραήλ έτοιμο για την τελική φάση της στρατιωτικής επιχείρησης «Σιδερένια Ξίφη»

Την εικόνα ότι έχει αρχίσει η αντιστροφή μέτρηση για ευρεία στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα εκπέμπει το Τελ Αβίβ καθώς, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γ. Γκαλάντ ενημέρωσε τους στρατιώτες στην πρώτη γραμμή ότι «σύντομα θα δουν τη Γάζα από μέσα», ενώ το Ισραήλ απέσυρε διπλωματικό προσωπικό από χώρες της περιοχής με πρώτη την Τουρκία. Υπουργός της ισραηλινής κυβέρνησης αποκάλυψε ότι έχει δοθεί το «πράσινο φως» για την επόμενη φάση της επιχείρησης εναντίον της Χαμάς.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μάλιστα χθες το βράδυ θεωρώντας πλέον ειλημμένη απόφαση τη χερσαία επέμβαση δήλωσε ότι «αναμένει  από τον Ισραήλ να δεσμευθεί από το Διεθνές Δίκαιο, καθώς θα υπερασπίζεται τον εαυτό του...». 

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχει σημάνει διεθνής συναγερμός με το Ισραήλ αποσύρει το προσωπικό πρεσβειών του από την Τουρκία  και άλλες χώρες της περιοχής, ενώ πολλές χώρες αποσύρουν διπλωματικό προσωπικό τους από τον Λίβανο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε οδηγία προς τους Αμερικανούς πολίτες σε όλο τον κόσμο : «Λόγω των αυξημένων εντάσεων σε διάφορες τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο, της πιθανότητας τρομοκρατικών επιθέσεων, διαδηλώσεων ή βίαιων ενεργειών εναντίον πολιτών και συμφερόντων των ΗΠΑ, το Υπουργείο Εξωτερικών συμβουλεύει τους πολίτες των ΗΠΑ στο εξωτερικό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί».

Πιθανότατα βεβαίως το Ισραήλ θα αναμένει και τη σύγκληση της Διάσκεψης  που έχει προγραμματισθεί για το Σάββατο το πρωί, πριν αποφασίσει να περάσει στην τελική φάση της επιχείρησης «Σιδερένια Ξίφη».

Ήδη τα όσα έχουν συμβεί στη Γάζα έχουν αφυπνίσει τον αντισημιτισμό όχι μόνο σε αραβικές χώρες αλλά και στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ δημιουργώντας έναν ασύμμετρο εσωτερικό κίνδυνο για τις χώρες αυτές. Και είναι σαφές ότι αστυνομικού χαρακτήρα μέτρα που πήραν η Γαλλία και η Γερμανία δεν θα μπορέσουν να κάμψουν το ξέσπασμα οργής που μπορεί να είναι σε ορισμένες περιπτώσεις και κατευθυνόμενο μεταξύ των μουσουλμανικών κοινοτήτων σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις. Που πολύ εύκολα μπορεί να μετατραπούν σε κινήσεις γενικευμένης βίας με τη συμμετοχή και μεταναστών δοκιμάζοντας τις αντοχές των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Οι εξελίξεις αυτές συγχρόνως όμως ερεθίζουν και τα ισλαμοφοβικά και αντιμεταναστευτικά   αισθήματα στις δυτικές κοινωνίες, δημιουργώντας έτσι ένα δύσκολα διαχειρίσιμο κλίμα.

Η παρουσία του προέδρου Μπάϊντεν στο Ισραήλ αλλά και η τραγωδία με την επίθεση στο νοσοκομείο στη Γάζα έχουν καθυστερήσει τη χερσαία επέμβασης του Ισραήλ στη Γάζα την οποία είχε προαναγγείλει ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μ. Νετανιάχου έχοντας θέσει ως στόχο καταρχήν την απελευθέρωση των ομήρων και επίσης την εξόντωση της Χαμάς.

Το εγχείρημα του Ισραήλ θα είναι εξαιρετικά δύσκολο και θα έχει σοβαρότατες επιπτώσεις όχι μόνο στη Γάζα αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα σε μια χερσαία εισβολή δεν είναι το πως θα μπεις αλλά το πως και πότε θα βγεις και το Ισραήλ αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να διαθέτει σαφές σχέδιο εξόδου από τη Γάζα. Πολύ περισσότερο όταν η Χαμάς έχει στα χέρια της σχεδόν 200 ομήρους…

Όλες τις προηγούμενες ημέρες ο Ισραηλινός Στρατός συστηματικά και μεθοδικά έπληξε στόχους στο έδαφος της Γάζας θέλοντας να περιορίσει τις στρατιωτικές δυνατότητες της και να εξοντώσει κορυφαία στρατιωτικά και πολιτικά στελέχη της. Παρά το κάλεσμα της Χαμάς να παραμείνουν οι κάτοικοι στα σπίτια τους πολλές χιλιάδες κατοίκων της Γάζας έχουν μετακινηθεί προς τον Νότο ,ελπίζοντας ότι εκεί θα είναι ασφαλέστεροι σε μια εισβολή του Ισραήλ και ότι θα εξασφαλίσουν κατ αρχήν πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια. Εάν μάλιστα ανοίξει η διάβαση στη Ράφα τότε θα είναι δύσκολο για τις Αιγυπτιακές αρχές να συγκρατήσουν ένα κύμα εξόδου των παλαιστινίων της Γάζας.

Έτσι το Ισραήλ ελπίζει ότι μια χερσαία επέμβαση θα έχει μικρότερες απώλειες μεταξύ αμάχων αλλα και για τον Ισραηλινό Στρατό και θα αποφύγει έτσι την αποδοκιμασία ακόμη και από χώρες που σήμερα στηρίζουν το δικαίωμα του σε αυτοάμυνα. Η ισορροπία είναι εξαιρετικά δύσκολη πολύ περισσότερο όταν έχει να αντιμετωπίσει και μια εξαιρετικά ευαίσθητη διεθνή κοινή γνώμη και έναν επικοινωνιακό μηχανισμό που όπως αποδείχθηκε και στην επίθεση στο Νοσοκομείο στη Γάζα είναι  δύσκολο να αντιμετωπίσει.

Την ίδια στιγμή βεβαίως οι κινήσεις που γίνονται για το άνοιγμα της διάβασης Ράφα, ώστε να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια, θα επιχειρηθεί να λειτουργήσει κατευναστικά προς τη διεθνή κοινή γνώμη αλλά και προς του Άραβες, ώστε να μετριασθούν οι εντυπώσεις από μια χερσαία επέμβαση και να δοθεί το μήνυμα ότι στόχος δεν είναι οι Παλαιστίνιοι της Γάζας αλλά η Χαμάς.

Το μεγάλο ερώτημα βεβαίως είναι εάν η χερσαία επίθεση των Ισραηλινών στη Γάζα θα ενεργοποιήσει τη Χεζμπολαχ, η οποία και η ίδια αλλά και το Ιράν που τη στηρίζει έχουν απειλήσει για το άνοιγμα δεύτερου μετώπου στο Ισραήλ από βορρά.  

Η αμερικανική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι διακοσμητική ούτε έχει ως στόχο απλώς το άνοιγμα διαδρόμου για τον απεγκλωβισμό Αμερικάνων υπηκόων. Η παρουσία μιας πρωτοφανούς δύναμης πυρός με ένα αεροπλανοφόρο που εντός των ημερών θα ενισχυθεί με ένα ακόμη αεροπλανοφόρο είναι προφανές ότι δεν έχει στόχο απλώς μια ανθρωπιστική αποστολή, αλλά τη στρατιωτική στήριξη του Ισραήλ σε περίπτωση που επιχειρηθεί το  άνοιγμα νέων μετώπων εναντίον του ώστε να αποδυναμωθεί και υπονομευθεί η επιχείρηση του εναντίον της Χαμάς.

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες εξελίξεις για τον πόλεμο στο Ισραήλ

Διαβάστε Περισσότερα