Γαλλοϊσπανική ασπίδα προστασίας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας
AP
AP

Γαλλοϊσπανική ασπίδα προστασίας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας

Οι προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να ενισχύσουν την πράσινη τεχνολογία δεν πρέπει να συνεπάγονται διάλυση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσες μετά την υπογραφή νέας διμερούς συνθήκης με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στη Βαρκελώνη.

Η συνθήκη καλεί και τις δύο χώρες να υποστηρίξουν την υιοθέτηση μέτρων για την προστασία των ευρωπαϊκών εταιρειών από τον οικονομική πίεση και τις αθέμιτες πρακτικές, καθώς και μια «φιλόδοξη ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική με στόχο την ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας και της ικανότητας ανάκαμψης της ΕΕ».

Οι αναφορές στη βιομηχανική πολιτική έρχονται εν μέσω έντονης συζήτησης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τον τρόπο ανταπόκρισης στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης βάσει του Νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ (IRA).

Οι χώρες της ΕΕ φοβούνται ότι αυτό θα πλήξει άδικα τις εταιρείες τους επειδή πολλές από τις επιδοτήσεις πηγαίνουν μόνο σε προϊόντα, όπως ηλεκτρικά αυτοκίνητα, που κατασκευάζονται στη Βόρεια Αμερική.

«Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι οι ΗΠΑ εντάσσονται στην πράσινη μετάβαση, αλλά πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία ώστε αυτή η μετάβαση να μην οδηγήσει στην αποβιομηχάνιση της Ευρώπης», είπε ο Σάντσεθ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μακρόν.

Η ισπανική κυβέρνηση είπε ότι η νέα συνθήκη φιλίας και συνεργασίας ενίσχυσε τους διμερείς δεσμούς σε επίπεδο που έχει η Ισπανία μόνο με την Πορτογαλία και σύμφωνα με μια παρόμοια γαλλογερμανική συνθήκη.

Οι πλευρές συμφώνησαν επίσης να εργαστούν από κοινού για μια ισχυρότερη ευρωπαϊκή άμυνα επιδιώκοντας τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ - μια ιδέα που υποστήριζε εδώ και καιρό ο Μακρόν - ενώ τόνισαν ότι η στρατηγική θα συμβαδίζει με την ένταξη στο ΝΑΤΟ.