Ισπανία: Εκτός ελέγχου δασική πυρκαγιά - Οι μαρτυρίες των χωρικών (vids)
AP
AP

Ισπανία: Εκτός ελέγχου δασική πυρκαγιά - Οι μαρτυρίες των χωρικών (vids)

Η πρώτη μεγάλη πυρκαγιά του έτους στην Ισπανία κατέκαψε περισσότερα από 4.000 εκτάρια δάσους και ανάγκασε 1.700 χωρικούς να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στις περιοχές Βαλένθια και Αραγονία. Οι κάτοικοι ανέφεραν ότι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και άφησαν πίσω τους ζώα.

«Πώς υποτίθεται ότι πρέπει να αισθάνομαι; Η πόλη σας καίγεται, η ζωή σας καίγεται, τα ζώα μας ήταν εκεί και κανείς δεν μπορεί να μας πει τίποτα», δήλωσε κάτοικος της περιοχής, ο οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το χωριό του.

Περισσότεροι από 500 πυροσβέστες που υποστηρίζονταν από 20 αεροπλάνα και ελικόπτερα εργάζονταν για να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά κοντά στο χωριό Βιλανουέβα ντε Βίβερ, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης το Σάββατο, αναγκάζοντας 1.500 άτομα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Η πυρκαγιά επεκτάθηκε επίσης στην περιοχή Τερουέλ της περιφέρειας Αραγονίας, όπου χρειάστηκε να απομακρυνθούν 200 άνθρωποι, ανακοίνωσαν οι αρχές το Σάββατο.

Ωστόσο, κατάφεραν να εμποδίσουν την εξάπλωση της πυρκαγιάς σε άλλες περιοχές.

Η εφημερίδα Las Provincias, ανέφερε ότι η αστυνομία πιστεύει ότι η πυρκαγιά μπορεί να ξεκίνησε από σπινθήρα από μηχάνημα που χρησιμοποιείται για τη συλλογή καυσόξυλων.

Εκπρόσωπος της ισπανικής Πολιτικής Φρουράς δήλωσε ότι διεξάγεται έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς.

Ένας ασυνήθιστα ξηρός χειμώνας σε τμήματα της νότιας Ευρώπης έχει προκαλέσει ανησυχία ότι θα μπορούσε να υπάρξει επανάληψη των περσινών καταστροφικών πυρκαγιών.

Ο καιρός θα είναι ξηρότερος και θερμότερος από ό,τι συνήθως αυτή την άνοιξη κατά μήκος των βορειοανατολικών μεσογειακών ακτών της Ισπανίας, αυξάνοντας τον κίνδυνο πυρκαγιών, ανέφερε η μετεωρολογική υπηρεσία AEMET την περασμένη εβδομάδα.

Πέρυσι, περίπου 785.000 εκτάρια καταστράφηκαν στην Ευρώπη, υπερδιπλάσια του ετήσιου μέσου όρου των τελευταίων 16 ετών, με βάση τα στατιστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΚ).

Στην Ισπανία, 493 πυρκαγιές κατέστρεψαν 307.000 εκτάρια γης ρεκόρ, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για τις Δασικές Πυρκαγιές της Επιτροπής.