Ίσως φέτος τα δημοψηφίσματα προσάρτησης των «απελευθερωμένων εδαφών»
Ρωσία για Ουκρανία

Ίσως φέτος τα δημοψηφίσματα προσάρτησης των «απελευθερωμένων εδαφών»

Όλο και πιο πολλοί Ρώσοι αξιωματούχοι μιλούν για την ενσωμάτωση των ρωσοκρατούμενων περιοχών της Ουκρανίας στη Ρωσία. Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο RIA Novosti επικαλείται τρεις υψηλόβαθμους αξιωματούχους που αναφέρουν ότι φέτος ενδέχεται να διεξαχθούν δημοψηφίσματα στα ουκρανικά εδάφη που κατακτήθηκαν στρατιωτικά από τον Ιούλιο με σκοπό την προσάρτησή τους.

«Δεν θέλω να κάνω προβλέψεις (...), αλλά πιστεύω ότι τα απελευθερωμένα εδάφη θα κάνουν δημοψήφισμα λίγο-πολύ την ίδια στιγμή, κάτι που είναι λογικό», δήλωσε ο Λεονίντ Σλούτσκι, πρόεδρος της Επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Κρατικής Δούμας.«Βασίζομαι στο γεγονός ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει τον Ιούλιο», πρόσθεσε ο εν λόγω αξιωματούχος που ανήκει στη ρωσική αντιπροσωπεία στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, οι οποίες έχουν παραλύσει εδώ και εβδομάδες.

Επίσης, ο Σεργκέι Τσέκοφ, μέλος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, σημείωσε ότι φέτος ενδέχεται να διεξαχθούν δημοψηφίσματα στη Χερσώνα και τη Ζαπορίζια. 

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει μεγάλο μέρος της Χερσώνας, όπου οι μάχες συνεχίζονται, και ένα μέρος της περιοχής Ζαπορίζια.

«Νομίζω ότι όλα τα εδάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία έχουν πολύ καλές πιθανότητες να επανενωθούν με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Αυτά είναι αρχικά ρωσικά εδάφη», είπε ο Τσέκοφ. Η Χερσώνα προσαρτήθηκε από την τσαρική Ρωσία στα τέλη του 18ου αιώνα, αλλά ήταν μέρος της Ουκρανίας από την ανεξαρτησία το 1991.

Ένα άλλο μέλος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, ο Άντρι Τούρτσακ, δήλωσε ότι «η Χερσώνα και τα απελευθερωμένα εδάφη των δημοκρατιών Λουχάνσκ και Ντόνετσκ θα γίνουν μέρος της Ρωσίας» αλλά την ίδια στιγμή, είπε ότι «η απόφαση θα ληφθεί από τους ίδιους τους κατοίκους αυτών των περιοχών»

«Θα πρέπει να οργανωθεί ένα δημοψήφισμα μόλις η κατάσταση είναι έτοιμη για αυτό, μόλις σταματήσουν οι βομβαρδισμοί και εμφανιστεί μια ζώνη ασφαλείας», δήλωσε ο Tούρτσακ, υψηλόβαθμο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος «Ενωμένη Ρωσία». «Είμαι βέβαιος ότι και οι κάτοικοι της Ζαπορίζια θα εκφράσουν τη γνώμη τους υπέρ μιας τέτοιας απόφασης».

Στις προαναφερόμενες περιοχές έχουν επιβληθεί διοικήσεις για να εισαγάγουν, για παράδειγμα, το ρωσικό ρούβλι ως νόμισμα, να χορηγήσουν ρωσική υπηκοότητα στους κατοίκους ή ακόμη και να εγκαταστήσουν ρωσικά δίκτυα επικοινωνίας. 

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επέμεινε ότι οι κάτοικοι αυτών των τεσσάρων περιοχών «πρέπει να μπορούν να επιλέξουν το μέλλον τους». «Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα πάρουν την καλύτερη απόφαση», είπε.

Με την κατάληψη αυτών των περιοχών, η Ρωσία ελέγχει ολόκληρη την ακτή της Θάλασσας του Αζόφ, η οποία αποτελεί χερσαία γέφυρα που συνδέει το ρωσικό έδαφος με τη χερσόνησο της Κριμαίας την οποία η Μόσχα προσάρτησε το 2014.