Ιράν: Σχεδόν πλήρες μπλακ άουτ στο διαδίκτυο σε όλη τη χώρα
AP Photo
AP Photo

Ιράν: Σχεδόν πλήρες μπλακ άουτ στο διαδίκτυο σε όλη τη χώρα

Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο στο Ιράν έχει σχεδόν διακοπεί εντελώς εν μέσω της στρατιωτικής αντιπαράθεσης της χώρας με το Ισραήλ.

Δεδομένα σε πραγματικό χρόνο επιβεβαίωσαν «σχεδόν ολοκληρωτική εθνική διακοπή της πρόσβασης στο Διαδίκτυο», ανέφερε σήμερα στις 17:00 ώρα Ελλάδας το Netblocks, εταιρεία γνωστή για παρακολούθηση των περιορισμών στο διαδίκτυο παγκοσμίως.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa) κάτοικοι της Τεχεράνης επιβεβαίωσαν τη διακοπή της πρόσβασης στο διαδίκτυο.

Σημειώνεται ότι από το μεσημέρι της Τετάρτης (18/06) οι ιστότοποι του Ισλαμικού Πρακτορείου Ειδήσεων (IRNA) και Farsnews.ir, ενώ σε λειτουργία παραμένει μόνο ο ιστότοπος tasnimnews, που είναι το μέσο των «Φρουρών της Επανάστασης». 

Το WhatsApp διέψευσε τον ισχυρισμό του Ιράν ότι διαμοιράζεται πληροφορίες με το Ισραήλ

Την Τρίτη, το WhatsApp διέψευσε τον ισχυρισμό του Ιράν ότι διαμοιράζεται πληροφορίες με το Ισραήλ, μετά την έκκληση της ιρανικής κυβέρνησης προς τους πολίτες να διαγράψουν την εφαρμογή.

Όπως αναφέρει το BBC, η Meta, στην οποία ανήκουν επίσης το Facebook και το Instagram, εξέδωσε ανακοίνωση απαντώντας στις κατηγορίες της Τεχεράνης, τις οποίες χαρακτήρισε ψευδείς.

Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος της Meta δήλωσε: «Ανησυχούμε ότι αυτά τα ψευδή δημοσιεύματα θα χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα για να μπλοκαριστούν οι υπηρεσίες μας, τη στιγμή που ο κόσμος τις χρειάζεται περισσότερο από ποτέ».

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «όλα τα μηνύματα που στέλνετε στην οικογένεια και τους φίλους σας μέσω WhatsApp είναι κρυπτογραφημένα end-to-end, πράγμα που σημαίνει ότι μόνο ο αποστολέας και ο παραλήπτης έχουν πρόσβαση σε αυτά».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι: «Δεν παρέχουμε μαζικά δεδομένα σε καμία κυβέρνηση. Για περισσότερα από δέκα χρόνια, η Meta δημοσιεύει διαφανείς αναφορές που περιλαμβάνουν τις περιορισμένες περιπτώσεις κατά τις οποίες έχουν ζητηθεί πληροφορίες από το WhatsApp».