Το πετρέλαιο μετά το διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κινείται ανοδικά 5% στα 106 δολάρια το βαρέλι, καθώς δεν διαψεύστηκαν οι προσδοκίες για αποκλιμάκωση των επιχειρήσεων.
Τουλάχιστον τρεις ιρανικές πυραυλικές επιθέσες κατά του Ισραήλ καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ δεκατέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν στην Μπνέι Μπρακ, κοντά στο Τελ Αβίβ, συμπεριλαμβανομένου κοριτσιού ένδεκα ετών.
Λίγο μετά το διάγγελμα, οι IDF ανέφεραν ότι εντόπισαν πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από το Ιράν προς το Ισραήλ «πριν από λίγο», σε μια νέα ενημέρωση μέσω Telegram.
Οι βασικότερες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με μια ματιά
- Διάγγελμα Τραμπ: Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ στην πρώτη του ομιλία προς τον λαό σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράν, δήλωσε στους Αμερικανούς ότι ο πόλεμος «πλησιάζει στο τέλος του» και προέβλεψε ότι η εμπλοκή θα διαρκέσει ακόμη δύο ή τρεις εβδομάδες. Νωρίτερα σήμερα, ανέφερε ότι το Ιράν ζήτησε από τις ΗΠΑ κατάπαυση του πυρός, αλλά το Ιράν αρνήθηκε τον ισχυρισμό αυτό.
- Νέα εκτόξευση πυραύλων από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ, εν μέσω διαγγέλματος του Τραμπ
- Πετρέλαιο: Αύξηση 5% μετά το διάγγελμα Τραμπ
- Financial Times: Αποκάλυψαν ότι ο Τραμπ είχε πιέσει τους Ευρωπαίους να συμμετάσχουν σε «συμμαχία των προθύμων» για τα Στενά του Ορμούζ, απειλώντας να σταματήσει να προμηθεύει με όπλα την Ουκρανία.
- Ιράν – μήνυμα Πεζεσκιάν: «Είμαστε έτοιμοι να τερματίσουμε τον πόλεμο, αλλά απαιτούμε εγγυήσεις ώστε να αποτραπεί η επανάληψη της επίθεσης», δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα.
- Στάση Τεχεράνης: Ο υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί ξεκαθάρισε ότι η Τεχεράνη δεν απάντησε στις 15 προτάσεις των ΗΠΑ, ούτε υπέβαλε δικές της προτάσεις ή όρους.
- Νετανιάχου: «Ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει», τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου, απαριθμώντας τις «δέκα πληγές» που έχουν πλήξει, όπως είπε, το Ιράν και τον άξονά του.
- Βηρυτός – Ντάχια: Κλιμακώνεται η ένταση μετά από πλήγμα σε κτήριο, με ένοπλους να αναπτύσσονται στους δρόμους και την κατάσταση να παραμένει εξαιρετικά τεταμένη.
Δείτε εδώ αναλυτικά όλα όσα συνέβησαν κατά την 32η μέρα του πολέμου στη Μέση Ανατολή
Live λεπτό προς λεπτό όλες οι τελευταίες εξελίξεις από τη Μέση Ανατολή
07:35 Χεζμπολάχ: Ανακοίνωσε επιθέσεις με πυραύλους και drones εναντίον του βόρειου Ισραήλ
Η τρομοκρατική οργάνωση του Λιβάνου ανακοίνωσε σήμερα νέες επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα εναντίον του βόρειου Ισραήλ.
Το σιιτικό κίνημα, το οποίο ενέπλεξε τον Λίβανο στον πόλεμο τη 2η Μαρτίου, ανέφερε πως στοχοποίησε με πυραύλους ισραηλινούς στρατιωτικούς σε δυο τοποθεσίες στα σύνορα και ότι εξαπέλυσε drones εναντίον ισραηλινού χωριού.
Ήχησαν συναγερμοί της αεράμυνας σε περιοχές ευθύνης της λεγόμενης διοίκησης βορείου μετώπου του ισραηλινού στρατού. Δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές ως αυτό το στάδιο.
Πολλές αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν εκτιμήσει τις τελευταίες ημέρες ότι η ιρανική κυβέρνηση δεν είναι επί του παρόντος πρόθυμη να συμμετάσχει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου, αναφέρουν οι New York Times, επικαλούμενοι Αμερικανούς αξιωματούχους.
05:20 Νέα εκτόξευση πυραύλων από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ
Ο στρατός του Ισραήλ προειδοποίησε στις 04:43 (ώρα Ελλάδας) ότι εντόπισε νέα εκτόξευση πυραύλων από το Ιράν εναντίον της ισραηλινής επικράτειας, προσθέτοντας πως η αντιαεροπορική άμυνα ανέλαβε δράση για την «αναχαίτιση της απειλής», εν μέσω του διαγγέλματος που απηύθυνε στους Αμερικανούς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Ανακοίνωσε τη λήξη του συναγερμού δεκαέξι λεπτά αργότερα, ενώ προηγήθηκαν άλλες δυο εκτοξεύσεις πυραύλων από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, κατά την ίδια πηγή.
04:15 ΗΑΕ: Αντιμετωπίζουν επίθεση με πυραύλους και drones
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υφίστανται επίθεση με πυραύλους και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, ανακοίνωσε μέσω X το υπουργείο Άμυνας στις 03:30 (ώρα Ελλάδας).
«Η αντιαεροπορική άμυνα των ΗΑΕ (...) επιχειρούν ενεργά για την αντιμετώπιση απειλών οφειλόμενων σε πυραύλους και drones», τόνισε το υπουργείο, χωρίς να αναφέρει ρητώς από πού εξαπολύθηκαν.
03:50 IDF: Νέες εκτοξεύσεις πυραύλων από το Ιράν
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εντόπισε νέες εκτοξεύσεις ιρανικών πυραύλων εναντίον της επικράτειας της χώρας, την 34η ημέρα του πολέμου στη Μέση Ανατολή.
«Πριν από λίγο, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εντόπισαν πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από το Ιράν εναντίον της επικράτειας του κράτους του Ισραήλ» και «συστήματα (σ.σ. αντιαεροπορικής άμυνας) επιχειρούν για την αναχαίτιση της απειλής», σύμφωνα με ανακοινωθέν που δημοσιοποιήθηκε μέσω Telegram, προτού ανακοινωθεί λήξη του συναγερμού σχεδόν μισή ώρα αργότερα.
02:08 Πυραυλικά πλήγματα του Ιράν στο Ισραήλ: 14 τραυματίες στην περιοχή του Τελ Αβίβ
Δεκατέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν στην Μπνέι Μπρακ, κοντά στο Τελ Αβίβ, συμπεριλαμβανομένου κοριτσιού ένδεκα ετών, το οποίο διακομίστηκε σε νοσοκομείο σε «σοβαρή κατάσταση», ανακοίνωσε την Τετάρτη ισραηλινή υπηρεσία άμεσης βοήθειας, έπειτα από πλήγματα ιρανικών πυραύλων.
Αλλού, στην Κιριάτ Σιμόνα, στο βόρειο Ισραήλ, άνδρας 61 ετών τραυματίστηκε ελαφρά εξαιτίας του ωστικού κύματος έκρηξης, ανέφερε το Magen David Adom.
02:07 Το Ιράν απορρίπτει τις «μαξιμαλιστικές και παράλογες» αξιώσεις των ΗΠΑ
Το Ιράν καταδίκασε τις πρώτες πρωινές ώρες τις «μαξιμαλιστικές και παράλογες» αξιώσεις που προβάλλονται από τις ΗΠΑ για να τερματιστεί ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, διαψεύδοντας ταυτόχρονα ότι διεξάγονται επίσημες διαπραγματεύσεις για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στις δυο εχθρικές χώρες, σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ.
«Έχουν παραληφθεί μηνύματα μέσω ενδιάμεσων, συμπεριλαμβανομένου του Πακιστάν», όμως αυτό δεν σημαίνει πως «διεξάγονται απευθείας διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ», τόνισε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Εσμαΐλ Μπαγαεΐ, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA, συμπληρώνοντας πως οι αξιώσεις που προβάλλει η Ουάσιγκτον είναι «μαξιμαλιστικές και παράλογες».
«Είμαστε έτοιμοι για οποιοδήποτε είδος επίθεσης, συμπεριλαμβανομένης χερσαίας επίθεσης», είπε επίσης ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, μερικές ώρες αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε ότι η Τεχεράνη ζήτησε κατάπαυση του πυρός.
01:50 Ισραήλ: Νέος συναγερμός για ιρανική επίθεση
Για νέα πυραυλική επίθεση προειδοποιούν τους αμάχους οι στρατιωτικές αρχές του Ισραήλ.
01:30 Αεροπορικές επιδρομές ΗΠΑ-Ισραήλ στοχοποίησαν ιρανικές αποβάθρες, πέντε τραυματίες
Αεροπορικές επιδρομές ΗΠΑ-Ισραήλ έπληξαν μια αλιευτική και μια εμπορική προβλήτα στο νότιο Ιράν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, επικαλούμενο τον αναπληρωτή κυβερνήτη της επαρχίας Hormozgan.
Οι επιθέσεις έπληξαν την προβλήτα αλιείας της Ντόχα στο Κεσμ και μια προβλήτα αλιείας-εμπορίας στο Μπαντάρ Τσαράκ, με αποτέλεσμα πέντε άτομα να τραυματιστούν.
Ομάδες έκτακτης ανάγκης και αξιολόγησης βρίσκονται επί τόπου για να προσδιορίσουν την πλήρη έκταση των ζημιών, πρόσθεσε το δημοσίευμα.
01:06 Ανώτερη ιρανική πηγή στο Reuters: Δεν έχουν πραγματοποιηθεί συνομιλίες μέσω διαμεσολαβητών για προσωρινή εκεχειρία
«Οι διαμεσολαβητές επικοινώνησαν με το Ιράν την Τρίτη, οι συζητήσεις αφορούσαν τη συνέχιση των διπλωματικών προσπαθειών», πρόσθεσε η πηγή του Reuters και τόνισε ότι «η Τεχεράνη απαιτεί εκεχειρία με εγγυήσεις για τη μόνιμη λύση του πολέμου».
00:58 Επίσκεψη στην Ουάσινγκτον θα κάνει ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ
Επίσκεψη στην Ουάσινγκτον θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ
Η επίσκεψη είχε προγραμματιστεί «εδώ και καιρό» σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΝΑΤΟ.
00:56 Νεκρή η σύζυγος του Καμάλ Χαραζί
00:35 Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ Ιράν: Έχουμε λάβει μηνύματα μέσω διαμεσολαβητών, συμπεριλαμβανομένου και του Πακιστάν αλλά δεν υπάρχουν απευθείας διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ
00:25 Οι Χούθι προειδοποιούν ότι θα κλείσουν το στενό Μπαμπ ελ Μαντάμπ εάν οι χώρες του Κόλπου εμπλακούν στον πόλεμο
Ένας ανώτερος αξιωματούχος των Χούθι προειδοποιεί ότι θα μπορούσαν να προχωρήσουν στο κλείσιμο του στενού Μπαμπ ελ Μαντάμπ εάν κάποια χώρα του Κόλπου συμμετάσχει στις επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ κατά του Ιράν.
«Φέρουμε μια θρησκευτική, ηθική και ανθρωπιστική ευθύνη που μας εμποδίζει να μένουμε άπραγοι», δήλωσε στο Al-Monitor ο αναπληρωτής υπουργός Πληροφοριών των Χούθι, Μοχάμεντ Μανσούρ.
«Η επιλογή του κλεισίματος του στενού Μπαμπ ελ Μαντάμπ είναι μια επιλογή της Υεμένης που μπορεί να εφαρμοστεί σε περίπτωση που η επιθετικότητα κατά του Ιράν και του Λιβάνου κλιμακωθεί άγρια ή εάν οποιοδήποτε κράτος του Κόλπου εμπλακεί άμεσα σε στρατιωτικές επιχειρήσεις προς υποστήριξη του Ισραήλ ή των Ηνωμένων Πολιτειών», λέει ο Μανσούρ.
00:17 Ιρακινή ένοπλη ομάδα ανέλαβε την ευθύνη για 41 επιθέσεις σε αμερικανικές βάσεις
Η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ ανέφερε ότι οι μαχητές της έχουν πραγματοποιήσει 41 επιχειρήσεις με στόχο αμερικανικές βάσεις τόσο εντός του Ιράκ όσο και σε όλη την ευρύτερη περιοχή.
Σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω Telegram, η ομάδα επιβεβαίωσε την ανάπτυξη δεκάδων drones για τη διεξαγωγή των χτυπημάτων σήμερα.
