ΗΠΑ: Στέλνουν στο Ισραήλ δύο συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας Iron Dome
(AP Photo/Ariel Schalit)
(AP Photo/Ariel Schalit)

ΗΠΑ: Στέλνουν στο Ισραήλ δύο συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας Iron Dome

Το Πεντάγωνο σχεδιάζει να στείλει στον ισραηλινό στρατό τα δύο συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας Iron Dome που είχε αγοράσει προηγουμένως από το Ισραήλ, σύμφωνα με δύο πηγές από το Κογκρέσο, όπως αναφέρει το Reuters.

Το υπουργείο Άμυνας δήλωσε στα μέλη του Κογκρέσου σε ενημέρωση την Τετάρτη ότι σχεδιάζει να μισθώσει τα συστήματα Iron Dome πίσω στο Ισραήλ, δήλωσαν στο Reuters ο Αμερικανός αξιωματούχος και ο σύμβουλος του Κογκρέσου. 

Πάντως, σε αυτού του είδους τις οικονομικές συμφωνίες, η κυριότητα παραμένει στον αγοραστή. Η μεταβίβαση πίσω στο Ισραήλ θα μπορούσε να γίνει εντός ημερών, δήλωσε ο σύμβουλος του Κογκρέσου.

Το Πεντάγωνο εξέταζε και δοκίμαζε τα συστήματα ως έναν τρόπο να υπερασπιστεί το έδαφος του Γκουάμ από κινεζικούς πυραύλους.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε τη Δευτέρα ότι αναμένει να ικανοποιήσει τα πρόσθετα αιτήματα ασφαλείας από το Ισραήλ το συντομότερο δυνατό, ενώ ο  Μπάιντεν υποσχέθηκε αναπλήρωση των συσκευών αναχαίτισης που χρησιμοποιούνται από το σύστημα πυραυλικής άμυνας Iron Dome του Ισραήλ, καθώς και πυρομαχικά, εκτός από τον διπλασιασμό της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή.

Τι είναι το Iron Dome

Το Iron Dome αναπτύχθηκε από την κρατική εταιρεία Rafael Advanced Defence Systems με την υποστήριξη των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση πυραύλων από τον Λίβανο που έπληξαν ισραηλινές πόλεις κατά τη διάρκεια του πολέμου του 2006 με τη Χεζμπολάχ και από Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι ισλαμιστές της Χαμάς ανέλαβαν τον έλεγχο το 2007 και τέθηκε σε λειτουργία το 2011.

Τον Αύγουστο του 2022, το Ισραήλ δήλωσε ότι το αναχαιτιστικό Iron Dome κατέρριψε το 97% των παλαιστινιακών πυραύλων με τους οποίους είχε εμπλακεί κατά τη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου με έξαρση των μαχών στη Γάζα.