Πυρκαγιές στον Καναδά: Συναγερμός για την ατμόσφαιρα στις μεσοδυτικές και ανατολικές Πολιτείες
AP Photo/Seth Wenig
AP Photo/Seth Wenig

Πυρκαγιές στον Καναδά: Συναγερμός για την ατμόσφαιρα στις μεσοδυτικές και ανατολικές Πολιτείες

Έναν θολό και μουντό ουρανό αντίκρισαν δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί την Πέμπτη, καθώς ο καπνός από τις παρατεταμένες πυρκαγιές στον Καναδά μεταφέρθηκε στις μεσοδυτικές και ανατολικές πολιτείες, προκαλώντας ανθυγιεινές αλλά και επικίνδυνες συνθήκες.

Οι συναγερμοί για την ποιότητα του αέρα ίσχυαν μέχρι τα μεσάνυχτα για ένα τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών που εκτεινόταν από το Ουισκόνσιν και το βόρειο Ιλινόις και έφτανε μέχρι τη Νέα Υόρκη, την Ουάσινγκτον και την ανατολική ακτή, ανέφερε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Περισσότεροι από 100 εκατομμύρια Αμερικανοί κλήθηκαν να περιορίσουν τις παρατεταμένες υπαίθριες δραστηριότητες και χρειάστηκε να φορέσουν μάσκα, αν πάσχουν από πνευμονικές ή αναπνευστικές παθήσεις. Τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι επίσης προειδοποιήθηκαν να ελαχιστοποιήσουν ή να αποφύγουν τις έντονες δραστηριότητες.

Οι άνθρωποι που ζουν σε μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ, όπως η Νέα Υόρκη, το Σικάγο και η Φιλαδέλφεια, είδαν τον ουρανό γεμάτο καπνούς που θόλωσε τον καλοκαιρινό ήλιο, καθώς η μυρωδιά του καμένου ξύλου παρέμενε στον αέρα.

Το πρωί της Πέμπτης, ο καπνός αιωρούταν πάνω από το Σικάγο για τρίτη συνεχόμενη ημέρα. Η ποιότητα του αέρα ήταν «ανθυγιεινή» στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία μαζί με το Ντιτρόιτ και την Ουάσινγκτον έχουν τον χειρότερο αέρα μεταξύ των μεγάλων πόλεων του πλανήτη, σύμφωνα με το IQAir.com, το οποίο παρακολουθεί τη ρύπανση.

Οι ειδοποιήσεις για την ποιότητα του αέρα προκλήθηκαν από τον καπνό που παρασύρεται από τις πυρκαγιές που καίνε στον Καναδά, ο οποίος δίνει μάχη με τη χειρότερη έναρξη της περιόδου πυρκαγιών όλων των εποχών.

Μια έκταση 19,8 εκατ.στρέμματων, μεγαλύτερη από τη Δυτική Βιρτζίνια, έχει ήδη καεί. Την Τετάρτη, υπήρχαν 477 ενεργές πυρκαγιές, περίπου οι μισές από τις οποίες θεωρούνταν εκτός ελέγχου, που εξαπλώνονταν από τις ακτές του Ειρηνικού έως τις ακτές του Ατλαντικού.