Ο Τραμπ κρατούσε απόρρητους φακέλους για τα πυρηνικά στο μπάνιο του - Αντιμέτωπος με 37 κακουργήματα
AP Photo/Charlie Neibergall, File
AP Photo/Charlie Neibergall, File

Ο Τραμπ κρατούσε απόρρητους φακέλους για τα πυρηνικά στο μπάνιο του - Αντιμέτωπος με 37 κακουργήματα

Συνολικά 37 κατηγορίες αντιμετωπίζει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μεταξύ των οποίων για «παρακράτηση πληροφοριών που αφορούν την εθνική ασφάλεια» και «παρακώλυση της δικαιοσύνης», σύμφωνα με το κατηγορητήριο που δόθηκε απόψε στη δημοσιότητα.

Ο πρώην πρόεδρος, ο οποίος πήρε μαζί του κουτιά με έγγραφα όταν αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο, κατηγορείται επίσης για ψευδή κατάθεση και για συνέργεια με έναν βοηθό του, τον Γουόλτ Νόουτα, προκειμένου να αποκρύψει τα έγγραφα που αναζητούσε η ομοσπονδιακή αστυνομία.

Για επτά από τις κατηγορίες ο Τραμπ θα μπορούσε να φυλακιστεί μέχρι και 100 χρόνια, σύμφωνα με το ABC News.

Μεταξύ των αρχείων που είχε κρατήσει παράνομα ο Τραμπ και τα μετέφερε στην έπαυλή του, στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντς, ήταν και απόρρητα έγγραφα με πληροφορίες για τις αμυντικές δυνατότητες των ΗΠΑ και ξένων χωρών και «για τα (αμερικανικά) πυρηνικά προγράμματα». Η ενδεχόμενη διαρροή τους «θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ», αναφέρουν οι εισαγγελείς.

Ένα έγγραφο που χρονολογείται από τον Δεκέμβριο του 2019 αφορούσε τη στήριξη που παρείχαν ξένες χώρες σε τρομοκρατικές ενέργειες, σε βάρος των αμερικανικών συμφερόντων. Υπήρχαν επίσης διάφορα έγγραφα σχετικά με τις ενημερώσεις που γίνονταν στον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Τραμπ έδειξε σε ένα πρόσωπο ένα έγγραφο του υπουργείου Άμυνας που περιγράφεται ως «σχέδιο επίθεσης» εναντίον μιας άλλης χώρας. Φέρεται ότι έδειξε έναν χάρτη που αφορούσε μια στρατιωτική επιχείρηση το 2021 και είπε ότι «ως πρόεδρος, θα μπορούσα να τον αποχαρακτηρίσω (…) αλλά παραμένει ακόμη απόρρητος».

Στα έγγραφα που διατηρούσε στο σπίτι του περιλαμβάνονται, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ορισμένα που περιέχουν ευαίσθητα στρατιωτικά απόρρητα, όπως πληροφορίες για το πυρηνικό πρόγραμμα των ΗΠΑ και τα πιθανά τρωτά σημεία της χώρας στην περίπτωση που θα δεχόταν επίθεση. Το υλικό προερχόταν από το Πεντάγωνο, τη CIA, την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) και άλλες υπηρεσίες πληροφοριών.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης αποσφράγισε το κατηγορητήριο λίγες ώρες αφότου δύο δικηγόροι του Τραμπ υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους από την υπόθεση αυτήν. Ο Τραμπ πρόκειται να εμφανιστεί σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μαϊάμι την Τρίτη, μία ημέρα προτού να κλείσει τα 77 του χρόνια.

Ο Νόουτα αντιμετωπίζει έξι κατηγορίες γιατί, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, βοήθησε τον Τραμπ να κρύψει τα έγγραφα που είχε πάρει από τον Λευκό Οίκο. Σε μια κατάθεση που έδωσε στο FBI στις 26 Μαΐου 2022 ο Νόουτα δήλωσε ψευδώς ότι δεν γνώριζε πώς κατέληξαν ορισμένα από τα αρχεία στη σουίτα του πρώην προέδρου στο Μαρ-α-Λάγκο, αν και είχε αναμιχθεί ο ίδιος στη μεταφορά τους εκεί από μια αποθήκη.

Όταν ο Τραμπ έλαβε μια κλήτευση για τα αρχεία, τον Μάιο του 2022, είπε σε δύο από τους δικηγόρους του ότι δεν ήθελε να δει κανείς τα κουτιά και «δεν θα ήταν καλύτερο να τους λέγαμε απλώς ότι δεν έχουμε τίποτα εδώ;», γράφει το κατηγορητήριο. Είπε στη συνέχεια σε έναν βοηθό του να μεταφέρει τα κουτιά από την αποθήκη στην κατοικία του.

Στο κατηγορητήριο περιλαμβάνονται φωτογραφίες των κιβωτίων σε μια αίθουσα χορού, στην τουαλέτα και σε μια αποθήκη. Κάποια από τα έγγραφα ήταν σκόρπια στο πάτωμα.

Ο Τραμπ μετέφερε τα έγγραφα στην έπαυλή του στο Μαρ-α-Λάγκο και στη λέσχη γκολφ που διατηρεί στο Νιού Τζέρσι. Στο Μαρ-α-Λάγκο φιλοξενήθηκαν δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες σε περισσότερες από 150 εκδηλώσεις την εποχή που βρίσκονταν εκεί τα αρχεία.

Οι εισαγγελείς επιμένουν ότι η μη εγκεκριμένη αποκάλυψη απόρρητων εγγράφων θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια, τις σχέσεις με άλλες χώρες και τη συλλογή πληροφοριών.

Αμέσως μετά την αποκάλυψη του κατηγορητηρίου, ο Τραμπ επιτέθηκε στον ειδικό εισαγγελέα Τζακ Σμιθ, τον άνθρωπο που ερεύνησε την υπόθεση των διαβαθμισμένων εγγράφων. «Η σύζυγός του μισεί τον Τραμπ, όπως και εκείνος μισεί τον Τραμπ», έγραψε ο πρώην πρόεδρος σε μια ανάρτησή του στον ιστότοπο Truth Social, κάτω από μια φωτογραφία του Σμιθ.

Δείτε ολόκληρο το κατηγορητήριο ΕΔΩ

Η απαγγελία κατηγοριών σε πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ είναι πρωτοφανής στην αμερικανική ιστορία και έρχεται σε μια περίοδο που ο Τραμπ είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών το 2024.

Οι ερευνητές κατάσχεσαν περίπου 13.000 έγγραφα από την έπαυλη Μαρ-α-Λάγκο του Τραμπ στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα, πριν από σχεδόν ένα χρόνο. Εκατό είχαν σημειωθεί ως διαβαθμισμένα, παρόλο που ένας από τους δικηγόρους του Τραμπ είχε δηλώσει προηγουμένως ότι όλα τα αρχεία με διαβαθμισμένη σήμανση είχαν επιστραφεί στην κυβέρνηση.

«Είμαι ένας αθώος άνθρωπος» έγραψε ο Τραμπ στην πλατφόρμα του Truth Social την Πέμπτη μετά την ανακοίνωση ότι του απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

Ο Τραμπ είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι αποχαρακτήρισε τα έγγραφα αυτά όσο ήταν πρόεδρος, αλλά οι δικηγόροι του αρνήθηκαν να προβάλουν αυτό το επιχείρημα στις δικαστικές καταθέσεις.

Το CNN μετέδωσε την Παρασκευή ότι ο Τραμπ δήλωσε μετά την αποχώρησή του από το αξίωμα ότι είχε διατηρήσει στρατιωτικές πληροφορίες που δεν είχε αποχαρακτηρίσει. Τα σχόλια αυτά, που καταγράφηκαν σε ηχητικό υλικό, θα μπορούσαν να αποτελέσουν βασικό στοιχείο στην υπόθεση.

Η περιφερειακή δικαστής των ΗΠΑ Αϊλίν Κάνον έχει οριστεί αρχικά να επιβλέπει την υπόθεση, δήλωσε πηγή που ενημερώθηκε για το θέμα. Θα μπορούσε να προεδρεύσει και στη δίκη, δήλωσε η πηγή, η οποία μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η Κάνον, που διορίστηκε από τον Τραμπ το 2019, έγινε πρωτοσέλιδο πέρυσι όταν αποφάσισε υπέρ του πρώην προέδρου των ΗΠΑ σε ένα κομβικό στάδιο της υπόθεσης και αργότερα ανατράπηκε κατόπιν έφεσης.

Η Κάνον θα καθορίσει, μεταξύ άλλων, πότε θα διεξαχθεί η δίκη και ποια θα είναι η ποινή του Τραμπ αν κριθεί ένοχος.

Πρόκειται για τη δεύτερη ποινική υπόθεση για τον Τραμπ, ο οποίος πρόκειται να δικαστεί στη Νέα Υόρκη τον ερχόμενο Μάρτιο σε μια πολιτειακή υπόθεση που απορρέει από την καταβολή χρημάτων για την αποσιώπηση της σχέσης του με μια πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς.

Εάν κερδίσει και πάλι την προεδρία, ο Τραμπ, ως επικεφαλής της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, θα είναι σε θέση να εκτροχιάσει την ομοσπονδιακή υπόθεση, αλλά όχι την πολιτειακή στη Νέα Υόρκη.

Ο Τραμπ αποκρούει τις κατηγορίες και ισχυρίζεται πως πρόκειται για πολιτικά αντίποινα του Μπάιντεν.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Οι αντίπαλοι του Τραμπ επέκριναν την απόφαση να του ασκηθούν διώξεις

 

Διαβάστε Περισσότερα