ΗΠΑ: Αποτράπηκε προσπάθεια του Ιράν να καταλάβει δυο δεξαμενόπλοια
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου

ΗΠΑ: Αποτράπηκε προσπάθεια του Ιράν να καταλάβει δυο δεξαμενόπλοια

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ δήλωσε ότι παρενέβη για να αποτρέψει το Ιράν από την κατάσχεση δύο εμπορικών δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν την Τετάρτη, στο τελευταίο από μια σειρά κατασχέσεων ή επιθέσεων σε πλοία στην περιοχή από το 2019.

Το ένα περιστατικό αφορούσε το πλοίο Richmond Voyager, ένα πολύ μεγάλο πλοίο μεταφοράς αργού πετρελαίου που διαχειρίζεται αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία. Το πλήρωμα που επέβαινε σε αυτό είναι ασφαλές.

Ένα πλοίο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού έριξε πυροβολισμούς κατά τη διάρκεια της δεύτερης προσπάθειας για κατάληψη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του πέμπτου στόλου του Πολεμικού Ναυτικού Τίμοθι Χόκινς.

Και τα δύο περιστατικά έλαβαν χώρα στον Κόλπο, στα ύδατα μεταξύ του Ιράν και του Ομάν.

Από το 2019, έχει σημειωθεί μια σειρά επιθέσεων κατά της ναυτιλίας στα στρατηγικά ύδατα του Κόλπου σε περιόδους έντασης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν. Το Ιράν κατέλαβε δύο πετρελαιοφόρα μέσα σε μια εβδομάδα πριν από έναν μήνα, δήλωσε το αμερικανικό ναυτικό.

Περίπου το ένα πέμπτο της παγκόσμιας προσφοράς αργού πετρελαίου και πετρελαίου προϊόντων περνάει από το Στενό του Ορμούζ, ένα σημείο μεταξύ του Ιράν και του Ομάν, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων Vortexa.

Τα δεδομένα παρακολούθησης πλοίων Refinitiv δείχνουν ότι το Richmond Voyager είχε προηγουμένως ελλιμενιστεί στο Ras Tannoura στην ανατολική Σαουδική Αραβία πριν από το περιστατικό της Τετάρτης στον Κόλπο. Ένας εκπρόσωπος της Chevon είπε ότι «δεν υπάρχει απώλεια ζωής, τραυματισμός ή απώλεια περιορισμού» στο Richmond Voyager.