Ινστιτούτο του Βερολίνου συνεργάζεται με τη Βόρεια Κορέα;
AP
AP
DW

Ινστιτούτο του Βερολίνου συνεργάζεται με τη Βόρεια Κορέα;

Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε ένα άνευ προηγουμένου μπαράζ δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων το 2022 και υπάρχουν φόβοι για προετοιμασίες μιας έβδομης πυρηνικής δοκιμής. Ο δικτάτορας Κιμ Γιονγκ Ουν θέλει περισσότερα όπλα μαζικής καταστροφής και οι δυνατότητες του στρατού του βελτιώνονται γρήγορα.

Τέτοιες βελτιώσεις όμως δεν ήταν δυνατές χωρίς την πρόοδο στην επιστήμη και την τεχνολογία και για το λόγο αυτό το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει επιβάλει σχετικές κυρώσεις. Τον Νοέμβριο του 2016, μετά την πέμπτη πυρηνική δοκιμή του καθεστώτος, ο ΟΗΕ ζήτησε από τα κράτη-μέλη του να σταματήσουν κάθε επιστημονική συνεργασία με τη Βόρεια Κορέα, εκτός από σπάνιες περιπτώσεις με ειδική άδεια.

Ωστόσο, σύμφωνα με την DW, το Ινστιτούτο Max Born που εδρεύει στο Βερολίνο και ειδικεύεται στις έρευνες με λέιζερ, φαίνεται να αγνόησε τους φόβους ότι η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να αποκτήσει μια επικίνδυνη τεχνογνωσία. Έτσι συνέχισε τη συνεργασία, κυρίως με μια ομάδα ερευνητών με έδρα το Πανεπιστήμιο Κιμ Ιλ Σουνγκ στην Πιονγκγιάνγκ. Μάλιστα συνέχισε τη συνεργασία, όχι μόνο μετά την αυστηροποίηση των κυρώσεων το 2016, αλλά και μετά την έκτη και τελευταία πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας το 2017.

Ο ερευνητής Δρ. Γιόαχιμ Χέρμαν δημοσίευσε εννέα κοινές εργασίες με Βορειοκορεάτες επιστήμονες μεταξύ 2017 και 2020. Ο ειδικός επιστήμονας και συνεργάτης του ΟΗΕ Κατσουχίσα Φουρουκάβα μιλώντας στην Deutsche Welle, δήλωσε πως αυτή η συνεργασία «πολύ πιθανόν να συνιστά παραβίαση από τη Γερμανία των κυρώσεων του ΟΗΕ».

Και οι εννέα εργασίες ασχολούνται με τη βασική έρευνα στην τεχνολογία λέιζερ και οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες συμφωνούν ότι με τεχνολογία λέιζερ θα διεξάγονται οι μελλοντικοί πόλεμοι.

Ο Δρ. Γιόαχιμ Χέρμαν συνεργάστηκε με τον Βορειοκορεάτη φυσικό, Ιμ Σονγκ Γιν, ο οποίος είχε για λίγο εργαστεί στο MBI ως προσκεκλημένος μελετητής.

Η Deutsche Welle συζήτησε για την πιο πρόσφατη κοινή τους εργασία με δέκα ανεξάρτητους ειδικούς. Οι γνώμες διίστανται. Οι μισοί δεν είδαν κανέναν κίνδυνο, ενώ οι άλλοι δεν αποκλείουν στρατιωτική χρήση.

Ο Δρ. Γιόαχιμ Χέρμαν αρνήθηκε να δώσει πάντως συνέντευξη. H διεύθυνση του MBI σε γραπτή δήλωση στην Deutsche Welle σημειώνει ότι «δεν διεξάγει καμία στρατιωτική έρευνα, αλλά αποκλειστικά πολιτική έρευνα που βασίζεται σε λέιζερ». Επίσης τόνισε ότι αγνοεί τις αυστηρότερες κυρώσεις του ΟΗΕ και συμπλήρωσε πως «ποτέ δεν λάβαμε αίτημα από το υπουργείο Παιδείας και Ερευνών να αναστείλουμε τις επιστημονικές επαφές με τη Βόρεια Κορέα».

Πηγή: DW