ING: «Το Χονγκ Κονγκ μπαίνει σε πραγματική και όχι τεχνική ύφεση»

ING: «Το Χονγκ Κονγκ μπαίνει σε πραγματική και όχι τεχνική ύφεση»

Του Γιάννη Μαντζίκου 

H είδηση ότι το Χονγκ Κονγκ περιήλθε σε ύφεση για πρώτη φορά σε μια δεκαετία κατά το τρίτο οικονομικό τρίμηνο, κυρίως λόγω των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και του παρατεταμένου αμερικανό-κινεζικού εμπορικού πολέμου, κυριάρχησε χθες στα οικονομικά ενημέρωσης, δεδομένης της σημαντικότητας που έχει η πόλη για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η οικονομία συρρικνώθηκε 3,2% στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου από την προηγούμενη περίοδο, για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, που αποτελεί τον τεχνικό ορισμό της ύφεσης σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση. Όπως μάλιστα αναφέρει το Associated Press τα στοιχεία μάλιστα είναι τα χειρότερα από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση το 2008-2009. Η κυβέρνηση επίσης αναθεώρησε προς τα κάτω τα στοιχεία για το ΑΕΠ β'' τριμήνου στο 0,4% από το 0,6%, και σε συρρίκνωση 0,5% στο τρίμηνο έναντι 0,3% προηγουμένως.

Τις συνέπειες της ύφεσης έχουν νιώσει πιο έντονα το λιανικό εμπόριο με τις πωλήσεις σε είδη πολυτελείας να σημειώνουν κάθετη πτώση της τάξης του 18%, με τις πωλήσεις ελβετικών ρολογιών να βρίσκονται στο-27%. Τελευταία, ο πολυεθνικός οίκος Estee Lauder με προϊόντα ομορφιάς και περιποίησης ανακοίνωσε στους μετόχους του την κάθετη πτώση τόσο σε κέρδη όσο και σε πωλήσεις στο Χονγκ Κονγκ. Την ίδια ώρα, η ανεργία στον χώρο των εστιατορίων και των μπαρ έχει φθάσει σε εξαετές υψηλό 6%, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης. Πολλές επιχειρήσεις ζήτησαν από το προσωπικό να λάβει απλήρωτη άδεια, καθώς οι τουρίστες ακυρώνουν τις επισκέψεις και τα καταστήματα και τα εμπορικά κέντρα κλείνουν νωρίς. Το Συμβούλιο Τουρισμού του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε ότι η τουριστική κίνηση σημείωσε πτώση 34,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ως εκ τούτου, η Ίρις Πάνγκ επικεφαλής οικονομολόγος για θέματα Ασίας και Κίνας στην Τράπεζα ING, εκτιμά με σχετικό της σχόλιο στο Liberal.gr  ότι «ο χαρακτηρισμός της ύφεσης ως τεχνική δεν αποδίδει την πραγματικότητα δεδομένου ότι δεν φαίνονται σημάδια βελτίωσης της κατάστασης στον ορίζοντα». Όπως επισημαίνει η οικονομoλόγος μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο «Ο εμπορικός πόλεμος αναμένεται να συνεχιστεί και εντός του 2020, ενώ κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει με τις διαδηλώσεις. Εφόσον όμως και τα δυο φαινόμενα παραταθούν τότε, αρκετές εταιρείες θα κλείσουν με συνέπεια η ανεργία να αυξηθεί και να δημιουργηθούν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα για την τοπική οικονομία». Σημειώνεται ότι η ανεργία κινείται στο 2,9% στο Χονγκ Κονγκ, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά παγκοσμίως. 

Αρκετοί ειδικοί, ανάμεσα τους και η Πανγκ παρομοιάζουν την κατάσταση που επικρατεί στο Χονγκ Κονγκ από τον περασμένο Ιούνιο όποτε ξέσπασαν οι πρώτες διαδηλώσεις με αφορμή το νομοσχέδιο για την έκδοση κρατουμένων στη Κίνα με αυτή του 2003 και την έξαρση του ιού SARS. Υπενθυμίζεται ότι το ξέσπασμά του οξέως αυτού αναπνευστικού συνδρόμου είχε κοστίσει τη ζωή σε 300 άτομα, με 1,755 καταγεγραμμένα περιστατικά, παράλληλα όμως είχε προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην τοπική οικονομία και κυρίως στον τουρισμό, το λιανεμπόριο και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Mε φόντο τα παραπάνω, η τοπική κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει πακέτο τόνωσης της οικονομίας ύψους 2,4 δισ. δολαρίων, σε μια πρώτη προσπάθεια να κρούσει το καμπανάκι του κινδύνου. Όπως είπε ο αρμόδιος υπουργός για τα οικονομικά, Πολ Τσαν, «η οικονομία του Χονγκ Κονγκ έχει επηρεαστεί από τις προβλέψεις για την αντίστοιχη κινεζική, από τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ και φυσικά από τα πρόσφατα γεγονότα». Παρόλα αυτά, η ING εκτιμά ότι αυτό το πακέτο ίσως δεν είναι αρκετό δεδομένου ότι δεν «στοχεύει στις πληγείσες επιχειρήσεις» όπως τονίζει σχετικά η Ίρις Πανγκ.