Ένα ιδιωτικό ταμείο ύψους 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σχεδιασμένο να κινητοποιήσει επενδύσεις στο Ιράν, περιγράφεται στη συμφωνία-πλαίσιο ΗΠΑ - Ιράν, με πάνω από το ήμισυ του ποσού να έχει ήδη δεσμευτεί, σύμφωνα με πηγή με άμεση γνώση της συμφωνίας που μίλησε στο Reuters.
Το ταμείο έχει σχεδιαστεί ώστε να προσφέρει και στις δύο πλευρές οικονομικό κίνητρο για την επίτευξη τελικής συμφωνίας, ανέφερε η ίδια πηγή, η οποία μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας, καθώς το σχέδιο δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, ενώ η Ουάσινγκτον και η Τεχεράνη προετοιμάζονται για υπογραφή την Παρασκευή.
Το νέο ταμείο αποτελεί ιδιωτικό επενδυτικό όχημα και όχι πρόγραμμα ανοικοδόμησης ή αποζημιώσεων, ενώ δεν θα περιλαμβάνει κρατικά κεφάλαια ή επιχορηγήσεις, σύμφωνα με την πηγή. Όπως αναφέρθηκε, εταιρείες από τις ΗΠΑ, τα αραβικά κράτη του Κόλπου, την Ασία, τη Νότια Αμερική και την Αφρική έχουν δεσμευθεί να συμμετάσχουν στη χρηματοδότηση.
Οι επενδύσεις θα κατευθυνθούν σε τομείς όπως η ενέργεια, η εφοδιαστική, η μεταποίηση και οι μεταφορές. Ανώτερη ιρανική πηγή δήλωσε στο Reuters ότι η Τεχεράνη είχε αρχικά ζητήσει 400 δισ. δολάρια ως αποζημίωση για πολεμικές ζημιές, αίτημα που απορρίφθηκε από την Ουάσινγκτον, οδηγώντας στη διαμόρφωση της πρότασης για το ταμείο, το οποίο ενδέχεται να ονομαστεί «Ταμείο Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης».
Ο μηχανισμός προβλέπει συμμετοχή περιφερειακών χωρών μέσω δανείων, πιστωτικών γραμμών ή άμεσης χρηματοδότησης έργων ανοικοδόμησης σε περιοχές που επλήγησαν από τον πόλεμο, συμπεριλαμβανομένων υποδομών όπως το χαλυβουργικό συγκρότημα Mobarakeh, διυλιστηρίων και αεροδρομίων.
Το ταμείο είναι διακριτό από τη διαδικασία άρσης των αμερικανικών κυρώσεων και την αποδέσμευση ιρανικών περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό. Δεν θα συσταθεί πριν από την ολοκλήρωση τελικής συμφωνίας, ενώ το μνημόνιο συνεννόησης, μόλις υπογραφεί, θα θέσει το πλαίσιο των επόμενων 60 ημερών.
«Θα δημιουργηθεί μόνο όταν υπογραφεί η τελική συμφωνία», δήλωσε η πηγή, προσθέτοντας ότι οι διαχειριστές θα εργαστούν με Ιρανούς και επενδυτές για τον σχεδιασμό έργων.
Η διοικητική δομή του ταμείου δεν έχει ακόμη καθοριστεί, ενώ εταιρείες από τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, τη Σιγκαπούρη, τη Μαλαισία και τις ΗΠΑ συγκαταλέγονται στους επενδυτές που έχουν ήδη δεσμευθεί.
Το 60ήμερο μνημόνιο αποτελεί πλαίσιο και όχι τελική συμφωνία, με τις δύο πλευρές να αναμένεται να συνεχίσουν διαπραγματεύσεις για πυρηνικά, κυρώσεις και περιφερειακή ασφάλεια.
