Η Ρωσία επικρίνει τον χαρακτηρισμό «γενοκτονία» για τον λιμό του 1932-33 στην τότε σοβιετική Ουκρανία
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου

Η Ρωσία επικρίνει τον χαρακτηρισμό «γενοκτονία» για τον λιμό του 1932-33 στην τότε σοβιετική Ουκρανία

Ως αντιρωσική πρόκληση και προσπάθεια της Γερμανίας να ξεπλύνει το ναζιστικό παρελθόν αντιμετώπισε η Ρωσία την απόφαση του γερμανικού κοινοβουλίου να χαρακτηρίσει «γενοκτονία» τον λιμό του 1932-33 στην Ουκρανία. Η σχετική απόφαση-ψήφισμα του γερμανικού κοινοβουλίου ενεκρίθη χθες από το γερμανικό κοινοβούλιο, είχε κατατεθεί από την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση. Το δε ψήφισμα, ανέφερε ότι το Χολοντομόρ -όπως ονόμασαν τον λιμό οι Ουκρανοί (από τις λέξεις «holod», που σημαίνει «πείνα», και «mor», που σημαίνει «εξόντωση»)- «συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», αναφέρει το Reuters. 

Υπολογίζεται ότι 4 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από την πείνα στην τότε σοβιετική Ουκρανία επί των ημερών του Ιωσήφ Στάλιν.

Αντιδράσεις

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε χθες βράδυ την απόφαση του γερμανικού κοινοβουλίου, σημειώνοντας ότι ήταν μια απόφαση «υπέρ της δικαιοσύνης» και «υπέρ της αλήθειας», που στέλνει «το πολύ σημαντικό μήνυμα προς πολλές άλλες χώρες στον κόσμο πως ο ρωσικός ρεβανσισμός δεν θα καταφέρει να ξαναγράψει την ιστορία».

Ωστόσο, η Μόσχα σήμερα απέρριψε τον όρο «γενοκτονία» υποστηρίζοντας ότι εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη τη Σοβιετική Ένωση, περιλαμβανομένης της Ρωσίας, υπέφεραν την ίδια περίοδο.

«Αυτή είναι μία ακόμη απόπειρα να δικαιολογηθεί και να προχωρήσει μια εκστρατεία – που στήνεται στην Ουκρανία και στηρίζεται από τη Δύση—με στόχο να δαιμονοποιηθεί η Ρωσία και να έρθουν σε αντιπαράθεση οι Ουκρανοί με τους Ρώσους», επισήμανε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας: «Οι Γερμανοί προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία τους (…) να υποβαθμίσουν τη δική τους ενοχή και να θολώσουν τη μνήμη των αμέτρητων εγκλημάτων πρωτοφανούς φύσης που διέπραξε η ναζιστική Γερμανία στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου».

Συν τοις άλλοις, το ρωσικό υπουργείο κατηγόρησε το γερμανικό κοινοβούλιο ότι «αναβιώνει τη φασιστική ιδεολογία του φυλετικού μίσους και των διακρίσεων και αποπειράται να απαλλάξει τον εαυτό του από τις ευθύνες του για εγκλήματα πολέμου».

Κάποιες χώρες στην Ευρώπη και τον κόσμο, περιλαμβανομένων των χωρών της Βαλτικής που ανήκαν στην ΕΣΣΔ, επίσης αναγνωρίζουν το Χολοντόμορ ως γενοκτονία.