Η Νορβηγία αποδεσμεύει βοήθεια 13 εκατ. ευρώ για την Ουκρανία
Shutterstock
Shutterstock

Η Νορβηγία αποδεσμεύει βοήθεια 13 εκατ. ευρώ για την Ουκρανία

Η Νορβηγία ανακοίνωσε σήμερα την αποδέσμευση βοήθειας ύψους 150 εκατ. κορωνών (13 εκατ. ευρώ) για τη στήριξη της περιοχής της νότιας Ουκρανίας, που έχει πλημμυρίσει μετά την καταστροφή του φράγματος Καχόβκα.

Η σκανδιναβική χώρα προσφέρθηκε επίσης να αποστείλει στις ουκρανικές αρχές πέντε κοντέινερ με προμήθειες που σχετίζονται με τις πλημμύρες, όπως εξοπλισμός κατά της ρύπανσης, αντλίες και γεννήτριες.

Η καταστροφή του υδροηλεκτρικού φράγματος που βρίσκεται σε περιοχή υπό τον ρωσικό έλεγχο, την ευθύνη για την οποία αρνούνται η Μόσχα και το Κίεβο, είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν πόλεις και χωριά και στις δύο όχθες του ποταμού Δνείπερου, συμπεριλαμβανομένων περιοχών της περιφερειακής πρωτεύουσας Χερσώνας, ενώ χιλιάδες κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

«Η νορβηγική βοήθεια συμβάλλει στην παροχή πρώτων βοηθειών σε χιλιάδες ανθρώπους που έχουν πληγεί από τις καταστροφές στη νότια Ουκρανία», ανέφερε η Νορβηγίδα υπουργός Εξωτερικών Άνικεν Χούτφελντ σε ανακοίνωση.

Αυτή η οικονομική βοήθεια θα δοθεί στα Ηνωμένα Έθνη και τον Ερυθρό Σταυρό, ανέφερε το υπουργείο.

Την Τετάρτη, σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε από τα γερμανικά μέσα Welt TV και Bild, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε «σοκαρισμένος» από την απουσία ανθρωπιστικής βοήθεια από την πλευρά του ΟΗΕ και του Ερυθρού Σταυρού μετά την καταστροφή, μία ημέρα νωρίτερα, του φράγματος της Καχόβκα.

Ο Ερυθρός Σταυρός διαβεβαίωσε χθες ότι συμμετέχει στις επιχειρήσεις απομάκρυνσης των κατοίκων σε ουκρανικό έδαφος, με περίπου 50 εθελοντές και τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν αύξηση της δικής τους βοήθειας.

Η νορβηγική βοήθεια που ανακοινώθηκε σήμερα θα ληφθεί από το «πρόγραμμα Νάνσεν», ένα πολυετές πρόγραμμα βοήθειας που προβλέπει την παροχή από την Νορβηγία 75 δισεκ. κορωνών (περίπου 7 δισεκ. ευρώ) στρατιωτικής και μη στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία για την περίοδο 2023-2027.