Μ. Βρετανία: Παραιτήθηκε η Τρας - Εκλογές ζητούν Φιλελεύθεροι, Εργατικοί και SNP
AP
AP

Μ. Βρετανία: Παραιτήθηκε η Τρας - Εκλογές ζητούν Φιλελεύθεροι, Εργατικοί και SNP

Η Λιζ Τρας την 45η μέρα μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας ανακοίνωσε την παραίτηση της μετά από τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε το οικονομικό της πρόγραμμα στις αγορές αλλά και τον διχασμό στις τάξεις του Συντηρητικού κόμματος. 

Την ίδια στιγμή οι ηγέτες των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, των Εργατικών και του SNP ζήτησαν να προκηρυχθούν αμέσως γενικές εκλογές.

Νωρίτερα, σε δήλωση της παρουσία του συζύγου της έξω από τη Ντάουνινγκ Στριτ η νυν πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι θα παραμείνει στη θέση της μέχρι να οριστεί διάδοχος και ότι είχε ήδη ενημερώσει για την πρόθεση της τον Βασιλιά Κάρολο. 

«Δεν μπόρεσα να φέρω εις πέρας την αποστολή που μου ανατέθηκε. Μίλησα με τον Βασιλιά Κάρολο και υπέβαλα την παραίτηση μου». 

Η εκλογή της νέας ηγεσίας θα ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα. 

«Το πρωί συναντήθηκα με τον πρόεδρο της επιτροπής 1933, σερ Γκράχαμ Μπράντι. Συμφωνήσαμε ότι θα η εκλογή της ηγεσίας θα ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι θα παραμείνουμε στο σωστό μονοπάτι για να φέρουμε εις πέρας τα δημοσιονομικά μας πλάνα και να διατηρήσουμε την οικονομική σταθερότητα στη χώρα και την εθνική ασφάλεια»

Λίγα λεπτά πριν την επίσημη ανακοίνωση της στη Ντάουνινγκ Στριτ, έντονη ήταν η φημολογία ότι η πρωθυπουργός παραιτείται. 

Το Sky News μετέδιδε ότι «όλα έχουν τελειώσει». 

Νωρίτερα είχε επιβεβαιωθεί από το γραφείο της ότι η πρωθυπουργός συναντάται με τον επικεφαλής της Επιτροπής 1922 του κόμματος των Συντηρητικών που είχε πρωταγωνιστήσει στη διαδικασία καθαίρεσης του πρώην πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ διέρρεαν ότι η Τρας κάλεσε με δική της πρωτοβουλία τον σερ Μπράντι για «να πάρει την θερμοκρασία» του κόμματος...

Οι Βρετανοί αναλυτές κάνουν λόγο για πρωτοφανή πράγματα καθώς μόλις χθες η Τρας έλεγε ότι ήταν μαχήτρια και δεν θα τα παρατούσε. Όπως επισημαίνει το BBC πρόκειται για την «πιο γρήγορη εναλλαγή στην εξουσία που έχουν δει τη σύγχρονη εποχή». 

 

 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ITV, από νωρίς το πρωί κυκλοφορούν φήμες ότι ο πρόεδρος της επιτροπής 1922, σερ Γκράχαμ Μπράντι έχει ήδη λάβει περισσότερες από 54 επιστολές που ζητούν ψήφο δυσπιστίας στον πρωθυπουργό, το όριο για την ενεργοποίηση μιας διαδικασίας, όπως επισημαίνεται. Ένας βουλευτής είπε στην  πολιτική συντάκτρια του ITV News, Ανούσκα Ασθάνα: «Θα εκπλαγώ πολύ αν είναι ακόμα στη θέση της ή τουλάχιστον δεν έχει ανακοινώσει την παραίτησή της μέχρι το τέλος της ημέρας».

Ο Υπουργός Επιχειρήσεων, Τζέικομπ Ρις Μογκ επιμένει ότι η κυβέρνηση λειτουργεί σωστά αλλά τα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου σήμερα είναι μάλλον καυστικά. «Η βόμβα της Μπρέιβερμαν σπρώχνει την Τρας στα πρόθυρα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γκάρντιαν. 

Εκπρόσωπος της πρωθυπουργού είχε παραδεχθεί ότι η χθεσινή μέρα ήταν «μια δύσκολη μέρα» μετά από τις χαοτικές σκηνές που εκτυλίχθηκαν στο κοινοβούλιο και την παραίτηση κορυφαίας υπουργού, αλλά αυτή εστιάζει στο να φέρει εις πέρας το έργο της. 

«Η πρωθυπουργός αναγνωρίζει ότι η χθεσινή ήταν μια δύσκολη ημέρα και αναγνωρίζει ότι οι πολίτες θέλουν να δουν την κυβέρνηση να εστιάζει λιγότερο στην πολιτική και να παράγει περισσότερο σε επίπεδο προτεραιοτήτων», δήλωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας «Αυτό είναι που θέλει και η πρωθυπουργός. Την είδατε χθες να αναλαμβάνει δράση και να παίρνει μια σειρά από δύσκολες αποφάσεις». 

Ερωτηθείς αν η Τρας θα συνεχίσει να ηγείται του Συντηρητικού Κόμματος μετά τις εκκλήσεις πολλών βουλευτών να παραιτηθεί, απάντησε «Ναι». 

Οι εκκλήσεις για παραίτηση

Ο Λόρδος Ντέιβιντ Φροστ σήμερα το πρωί συμμετείχε στις εκκλήσεις προς τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί, καθώς το Συντηρητικό κόμμα βρίσκεται και πάλι σε αναταραχή. 

Σύμφωνα με το Sky News, 16 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος συνολικά ζητούν την παραίτηση της πρωθυπουργού. Η Σέριλ Μάρει, που φαίνεται να είναι η ενδέκατη πρόσθεσε ότι έχει στείλει και σχετική επιστολή στην Επιτροπή 1922 του κόμματος. 

«Είχα μεγάλες προσδοκίες για τη Λιζ Τρας αλλά μετά απ' ό,τι συνέβη χθες βράδυ η θέση της έχει γίνει μη βιώσιμη και έχω υποβάλει επιστολή στον Σερ Γκράχαμ Μπράντι», είπε χαρακτηριστικά. 

 

 

Έξω από τη Ντάουνινγκ Στριτ, υπό βροχή, έχουν μαζευτεί ήδη πολλοί δημοσιογράφοι καθώς όλο και περισσότερα μέλη των Tories δηλώνουν ανωνύμως ότι η Τρας έχει 12 μόλις ώρες για να σώσει την πρωθυπουργία της. 

Το βράδυ της Τετάρτης, η υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν επέκρινε την «ταραχώδη» πρωθυπουργία της  Τρας καθώς παραιτήθηκε και κατηγόρησε την κυβέρνηση για «αθέτηση βασικών δεσμεύσεων».

Η αποχώρησή της, που έρχεται μόλις πέντε ημέρες μετά την απόλυση του Κουάσι Κουαρτένγκ  από το Υπουργείο Οικονομικών, σημαίνει ότι η πρωθυπουργός απώλεσε δύο κομβικής σημασίας υπουργούς  μέσα στις πρώτες έξι εβδομάδες της θητείας της, και όλοι αναρωτιούνται αν θα ακολουθήσουν και άλλοι υπουργοί σε μια επανάληψη της συνταγής με την οποία έπεσε ο Μπόρις Τζόνσον. 

Και ενώ διαψεύστηκαν οι φήμες για παραιτήσεις των επικεφαλής του οργάνου κοινοβουλευτικής πειθαρχίας των Tories, η εικόνα για τη συνοχή του κόμματος που δόθηκε από τη χθεσινή ψηφοφορία για το fracking (μια τεχνική γεώτρησης για άντληση πετρελαίου ή αερίου από κοιτάσματα) ήταν αυτή γενικευμένης στάσης.  Οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας αρνήθηκαν να ψηφίσουν το κυβερνητικό νομοσχέδιο για την άρση του μορατόριου για το fracking, παρά τις απειλές για πειθαρχικές κυρώσεις, αφού η Ντάουνινγκ Στριτ είχε απαιτήσει κομματική πειθαρχία.

Η υπουργός Μεταφορών Αν-Μαρί Τρεβελιαν, η οποία είχε σήμερα την άχαρη αποστολή υπεράσπισης της κυβέρνησης στα μέσα ενημέρωσης, επιβεβαίωσε στο Sky News ότι θα ληφθούν τα ενδεδειγμένα πειθαρχικά μέτρα κατά των υπουργών που παραβίασαν την κομματική πειθαρχία, αν αποδειχθεί ότι δεν είχαν δικαιολογία για την στάση τους.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας υποσχέθηκε να λάβει πειθαρχικά μέτρα κατά των νομοθετών που απείχαν ή δεν ψήφισαν καθώς επικράτησε σύγχυση σχετικά με το εάν η ψηφοφορία για το fracking ήταν ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή της.

«Μεγαλύτερη πολιτική κρίση μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο» 

Ένας από τους πιο γνωστούς ιστορικούς δήλωσε ότι η κατάσταση όπως εξελίσσεται στη Βρετανία «μετατρέπεται στη μεγαλύτερη πολιτική κρίση από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο». 

Σύμφωνα με το sky news, ο Σερ Άντονι Σέλντον με ανάρτηση του στο Twitter, άφησε να εννοηθεί ότι η κατάσταση δείχνει χειρότερη και από την κρίση του Σουέζ το 1956, που οδήγησε τον Άντονι Ίντεν να παραιτηθεί τότε από πρωθυπουργός. 

 

Διαβάστε επίσης: Τα σενάρια εξόδου της Τρας

Διαβάστε επίσης: Οι 44 μέρες της Τρας στην εξουσία