Διεθνείς αντιδράσεις για την παραίτηση Τρας

Διεθνείς αντιδράσεις για την παραίτηση Τρας

Διεθνείς αντιδράσεις προκάλεσε η παραίτηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Λιζ Τρας στην 44η μέρα της διακυβέρνησής της. Εμανουέλ Μακρόν, Τζο Μπάιντεν και Μιχόλ Μάρτιν είναι οι πρώτοι ηγέτες που αντέδρασαν ενώ η Μαρία Ζαχάροβα άδραξε την ευκαιρία να εξαπολύσει επίθεση εναντίον της τέως πρωθυπουργού.

Τζο Μπάιντεν

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ισχυροί σύμμαχοι και διαρκείς φίλοι - και αυτό το γεγονός δεν θα αλλάξει ποτέ. Ευχαριστώ την πρωθυπουργό Λιζ Τρας για τη συνεργασία της σε μια σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της ευθύνης της Ρωσίας για τον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας».

«Θα συνεχίσουμε τη στενή μας συνεργασία με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς εργαζόμαστε μαζί για να αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα έθνη μας».

Εμανουέλ Μακρόν

ΟΓάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι είναι σημαντικό το Ηνωμένο Βασίλειο να βρει «σταθερότητα το συντομότερο δυνατό», σχολιάζοντας την παραίτηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Λιζ Τρας.

«Θέλουμε, πάνω απ' όλα, σταθερότητα», είπε ο Μακρόν σε δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

«Σε προσωπικό επίπεδο, πάντα στεναχωριέμαι βλέποντας έναν συνάδελφο να αποχωρεί», πρόσθεσε.

Λευκός Οίκος

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν τη στενή τους σχέση με τη Βρετανία και τη διάδοχο της Βρετανίδας πρωθυπουργού Λιζ Τρας», δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής του προσωπικού του Λευκού Οίκου Ρον Κλέιν.

«Η χώρα μας είχε πάντα μια ειδική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο, ανεξάρτητα από την κομματική σχέση του προέδρου μας ή την πολιτική του πρωθυπουργού», δήλωσε ο Κλέιν στο MSNBC σε τηλεοπτική συνέντευξη. «Αυτό θα συνεχιστεί ανεξάρτητα από το ποιον θα επιλέξει το Ηνωμένο Βασίλειο για τον επόμενο πρωθυπουργό».

Μαρκ Ρουτ

«Είχα μια καλή επαφή μαζί της ...Συμφωνήσαμε σε μια ολόκληρη σειρά ζητημάτων και ανυπομονώ να συνεργαστώ με τον διάδοχός της. Θα είναι ο πέμπτος».

Μιχόλ Μάρτιν

«Σε προσωπικό επίπεδο, συμπονώ την Λιζ Τρας», ανέφερε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Μιχόλ Μάρτιν.

Επίθεση από Μαρία Ζαχάροβα

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας χαιρέτισε την Πέμπτη την αποχώρηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Λιζ ΤρΑς, λέγοντας ότι «είναι ντροπή για έναν ηγέτη που θα μείνει στη μνήμη για τον “καταστροφικό αναλφαβητισμό” της».

«Η Βρετανία δεν είχε ξαναδεί τέτοια πρωθυπουργό - ντροπή», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Τρας είχε γίνει στόχος αποδοκιμαστικών σχολίων από τη Μόσχα από τότε που επισκέφθηκε τον Φεβρουάριο τη ρωσική πρωτεύουσα στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να αποτραπεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο ισχυρισμός περί αναλφαβητισμού αναφέρεται σε εκείνο το ταξίδι, όταν η Τρας ήταν υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας.

Σε μια συνάντηση με τον βετεράνο υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, φάνηκε να μπερδεύει δύο περιοχές της Ρωσίας με την Ουκρανία, προκαλώντας τουλάχιστον θυμηδία στα ρωσικά ΜΜΕ.

Οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Λονδίνου είχαν πέσει πάντως στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών, ακόμη και πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, λόγω της δηλητηρίασης του πρώην Ρώσου κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ στη βρετανική πόλη Σάλσμπερι το 2018.