Η Κομισιόν επιταχύνει τις άδειες για ΑΠΕ - Στόχος η απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο
REPowerEU

Η Κομισιόν επιταχύνει τις άδειες για ΑΠΕ - Στόχος η απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο

Έναν νέο προσωρινό κανονισμό έκτακτης ανάγκης για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πρότεινε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εκτός από τη διαφοροποίηση του εφοδιασμού μας και την εξοικονόμηση ενέργειας, η ανάπτυξη περισσότερων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αποτελεί μέρος του σχεδίου της ΕΕ για την απεξάρτησή μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μειώνουν τη ζήτηση της ΕΕ για ορυκτά καύσιμα στους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας, της θέρμανσης και του κλιματισμού, της βιομηχανίας και των μεταφορών, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Χάρη στο χαμηλό λειτουργικό κόστος τους, η αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό σύστημα της ΕΕ θα συμβάλει στη μείωση των λογαριασμών ενέργειας.

Η τρέχουσα ενεργειακή κρίση απαιτεί άμεση και στοχευμένη δράση για την επιτάχυνση του σχεδίου REPowerEU. Στις 20 και 21 Οκτωβρίου 2022, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζήτησε την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης, προκειμένου να επιταχυνθεί η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. 

Η REPowerEU είχε ήδη προτείνει μέτρα για την αντιμετώπιση των μακρών και πολύπλοκων διοικητικών διαδικασιών που αποτελούν εμπόδιο στην ταχύτητα και την κλίμακα των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και συναφείς υποδομές. Ωστόσο, η κατάσταση στις αγορές ενέργειας έχει επιδεινωθεί έκτοτε, προκαλώντας την ανάγκη λήψης επειγόντων μέτρων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Επιτροπή προτείνει νέα δράση με τη μορφή κανονισμού του Συμβουλίου βάσει του άρθρου 122 της Συνθήκης.

Η σημερινή πρόταση συμπληρώνει προηγούμενα μέτρα έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης στις αγορές ενέργειας και την επιτάχυνση της μετάβασης σε καθαρές μορφές ενέργειας. Στοχεύει σε συγκεκριμένες τεχνολογίες, όπως οι αντλίες θερμότητας και ορισμένες εγκαταστάσεις ηλιακής ενέργειας, καθώς και σε συγκεκριμένα είδη έργων, όπως ιδίως η ανακαίνιση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που έχουν τις μεγαλύτερες δυνατότητες ταχείας ανάπτυξης και τον μικρότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Ιστορικό

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι η μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή στρατηγική της ΕΕ για να καταστήσει την Ευρώπη κλιματικά ουδέτερη έως το 2050 και να θέσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην καρδιά του ενεργειακού συστήματος.

Στις 18 Μαΐου 2022, η Επιτροπή ενέκρινε, ως μέρος του σχεδίου REPowerEU, πρόταση τροποποίησης της οδηγίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (REDII) για την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, την οδηγία για την ενεργειακή απόδοση και την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, και την οδηγία για την επιτάχυνση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια και την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο εργάζονται επί του παρόντος για την έγκριση του αναθεωρημένου REDII. Ωστόσο, από τη δημοσίευση του σχεδίου REPowerEU, η ενεργειακή κρίση επιδεινώθηκε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει λάβει πολλά μέτρα για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας και παρενέβη στις αγορές ενέργειας για να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο της κρίσης στους καταναλωτές της ΕΕ.

Ωστόσο, η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης. Χρειάζεται επομένως στοχευμένη δράση για την επιτάχυνση της ανάπτυξης εγχώριων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την ταχεία παρακολούθηση της εντολής των ηγετών της ΕΕ να επιταχύνουν την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.