Φωτ. αρχείου
Η Κίνα ξεκίνησε στρατιωτικές ασκήσεις προσομοίωσης επίθεσης γύρω από την Ταϊβάν
AP Photo/Wally Santana
AP Photo/Wally Santana
Φωτ. αρχείου

Η Κίνα ξεκίνησε στρατιωτικές ασκήσεις προσομοίωσης επίθεσης γύρω από την Ταϊβάν

Η Κίνα ξεκίνησε διήμερες στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν ως «αυστηρή τιμωρία» για τις «αυτονομιστικές πράξεις», όπως τις αποκαλεί, της νησιωτικής χώρας, περικυκλώνοντάς τη με πολεμικά πλοία και στρατιωτικά αεροπλάνα.

Οι ασκήσεις έρχονται τρεις ημέρες μετά την ορκωμοσία του προέδρου της Ταϊβάν Γουίλιαμ Λάι, τον οποίο το Πεκίνο θεωρεί εδώ και καιρό «επικίνδυνο ταραχοποιό». Η Κίνα είχε χαρακτηρίσει την ομιλία του «ομολογία ανεξαρτησίας της Ταϊβάν» και είχε απειλήσει τις αρχές της Ταΐβάν με «αντίποινα».

Τα στρατιωτικά γυμνάσια άρχισαν την Πέμπτη στις 07:45 (τοπική ώρα, 02:45 ώρα Ελλάδας) και πρόκειται να διαρκέσουν μέχρι και την Παρασκευή, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λι Σι, ο εκπρόσωπος της ανατολικής διοίκησης των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων.

Για πρώτη φορά, το Πεκίνο προσομοιώνει μια πλήρους κλίμακας επίθεση και όχι έναν οικονομικό αποκλεισμό, όπως έκανε κατά τη διάρκεια του προηγούμενου γύρου μεγάλων στρατιωτικών ασκήσεων το 2022, αναφέρει το BBC. Είναι επίσης η πρώτη φορά που η Κίνα αναφέρει ως στόχους απομακρυσμένα νησιά που βρίσκονται κοντά στις ακτές της.

Τα γυμνάσια υπογραμμίζουν τη ρίζα των εντάσεων μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν - το Πεκίνο θεωρεί το νησί ως αποσχισθείσα επαρχία, ην οποία δεν έχει ακόμα καταφέρει να επανενώσει με την υπόλοιπη επικράτειά της μετά το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου το 1949 και την άνοδο των κομμουνιστών στην εξουσία. Οι Ταϊβανέζοι υπογραμμίζουν, από την πλευρά τους, την κυριαρχική ακεραιτότητα της χώρας τους. 

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν χαρακτήρισε τα γυμνάσια «παράλογη πρόκληση», ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της είπε στην Κίνα να «λογικευτεί». Μάλιστα, η Ταϊβάν εξέφρασε τη λύπη της για τις στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποιεί η Κίνα γύρω από το νησί.

«Είναι λυπηρό να βλέπουμε την Κίνα να υιοθετεί μονομερή και προκλητική στρατιωτική συμπεριφορά που απειλεί τη δημοκρατία και την ελευθερία της Ταϊβάν, καθώς και την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Κάρεν Κούο, εκπρόσωπος της προεδρίας της Ταϊβάν. «Απέναντι στις εξωτερικές προκλήσεις και απειλές, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία», υπογράμμισε η εκπρόσωπος.

Πηγή: BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP