field_kentriki_fotografia
AP
AP

Η Κίνα χαλαρώνει τους περιορισμούς για τον κορονοϊό μετά τις διαδηλώσεις

Έτοιμη να χαλαρώσει την πολιτική του «Zero Covid» φαίνεται είναι η Κίνα, που ετοιμάζεται να χαλαρώσει τους περιορισμούς μετά τις μαζικές διαδηλώσεις της τελευταίας εβδομάδας. Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχος, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε κατά τη συνάντησή του με την ηγεσία της ΕΕ την Πέμπτη ότι η λιγότερη φονική μετάλλαξη Όμικρον ανοίγει τον δρόμο για λιγότερους περιορισμούς κατά του COVID.

Ο χειρισμός της πανδημίας και οι διαμαρτυρίες κατά των περιορισμών τις τελευταίες ημέρες σε περισσότερες από 20 κινεζικές πόλεις ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στη συνάντηση του Σι με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σύμφωνα με το Reuters.

«Η απάντηση που λάβαμε από τον πρόεδρο Σι ήταν ότι οι διαμαρτυρίες έγιναν γιατί μετά από τρία χρόνια κορονοϊού οι άνθρωποι είναι απογοητευμένοι, κυρίως φοιτητές και έφηβοι», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ.

«Ο πρόεδρος Σι είπε ότι τώρα στην Κίνα υπάρχει μόνο η Όμικρον. Η μετάλλαξη Δέλτα ήταν πιο θανατηφόρα και η Όμικρον λιγότερο θανατηφόρα, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για περισσότερο άνοιγμα με τους περιορισμούς, αυτό που εμείς έχουμε ήδη δει σε ορισμένες περιοχές», επισήμανε.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, το Πεκίνο θα προσπαθήσει να ενθαρρύνει τους Κινέζους πολίτες να εμβολιαστούν και να ακολουθήσουν το παράδειγμα των Ευρωπαίων. Όπως φέρεται να είπε ο Σι στους Ευρωπαίους αξιωματούχους, τα ποσοστά εμβολιασμού στην Κίνα είναι υψηλά, όχι όμως στους ηλικιωμένους, γεγονός που τον οδήγησε στην στρατηγική «Zero Covid».

Ο ΠΟΥ χαιρετίζει τη χαλάρωση της στρατηγικής κατά του COVID στην Κίνα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαιρέτισε την Παρασκευή τη χαλάρωση της στρατηγικής κατά του κορονοϊού στην Κίνα, μετά τις οργισμένες διαδηλώσεις κατά της πολιτικής του μηδενικού κρούσματος του Πεκίνου.

«Με χαρά μαθαίνουμε ότι οι κινεζικές αρχές προσαρμόζουν την υφιστάμενη στρατηγική τους και προσπαθούν πράγματι να διαβαθμίσουν τώρα τα μέτρα ελέγχου αυτού του ιού τα οποία είναι απαραίτητα για τη ζωή, τα μέσα διαβίωσης και τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε ο Δρ. Μάικλ Ράιαν, υπεύθυνος του προγράμματος εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ κατά την τακτική ενημέρωση του Τύπου στη Γενεύη.

«Είναι πράγματι σημαντικό οι κυβερνήσεις να ακούνε τους πολίτες τους όταν οι άνθρωποι υποφέρουν. Θέλουμε πράγματι να δούμε αυτή την προσαρμογή να συμβαίνει και να επιταχύνεται», επέμεινε ο Δρ. Ράιαν.

Η οργή των Κινέζων απέναντι στη σκληρή υγειονομική γραμμή για την καταπολέμηση της πανδημίας ξεχείλισε το περασμένο Σαββατοκύριακο, με μια κινητοποίηση πρωτοφανούς κλίμακας εδώ και δεκαετίες.

Οι αρχές αντέδρασαν γρήγορα αυξάνοντας την αστυνομική παρουσία και ενισχύοντας την παρακολούθηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Παράλληλα, αρκετές πόλεις άρχισαν να χαλαρώνουν τους περιορισμούς, όπως η εγκατάλειψη των μαζικών καθημερινών τεστ που είναι ένας από τους κουραστικός πυλώνες της ζωής στο πλαίσιο της πολιτικής του μηδενικού κρούσματος Covid, που ισχύει εδώ και σχεδόν τρία χρόνια.

Ο Δρ. Ράιαν επέμεινε ότι η άνευ προηγουμένου μεταδοτικότητα της παραλλαγής 'Ομικρον του ιού κατέστησε λίγο πολύ ανούσια την πολιτική του μηδενικού κρούσματος Covid, η οποία ενδεχομένως να είχε μπορέσει να λειτουργήσει σε προηγούμενες παραλλαγές ή ακόμα και στο αρχικό στέλεχος.

«Είναι πράγματι δύσκολο αυτό να σταματήσει και περνάει από τα δάχτυλά σου πολύ, πολύ γρήγορα», είπε, προσθέτοντας ότι «πρέπει να προσπαθήσουμε να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους. Όταν δεν μπορούμε να σταματήσουμε μια πυρκαγιά, απομακρύνουμε τους ανθρώπους που κινδυνεύουν. Και ο τρόπος να απομακρυνθούν οι άνθρωποι από τη φωτιά σε αυτή την περίπτωση είναι να εμβολιαστούν».

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, προειδοποίησε για άλλη μια φορά για τον κίνδυνο που συνεχίζει να συνιστά μια πανδημία που δεν έχει τελειώσει. «Είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να πούμε ότι η φάση έκτακτης ανάγκης της πανδημίας έχει τελειώσει, αλλά δεν βρισκόμαστε ακόμη εκεί», δήλωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Τύπου. «Τα κενά στην επιτήρηση, στα τεστ, στην ανιχνευσιμότητα των επαφών και στον εμβολιασμό συνεχίζουν να δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για την εμφάνιση μιας νέας και ανησυχητικής παραλλαγής», προειδοποίησε.

Με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης: Χαλαρώνει τα μέτρα - Ενισχύει τη λογοκρισία