Η Κίνα ανακοίνωσε ρεκόρ κρουσμάτων για το τελευταίο εξάμηνο
AP
AP
Κορονοϊός

Η Κίνα ανακοίνωσε ρεκόρ κρουσμάτων για το τελευταίο εξάμηνο

Η Κίνα ανακοίνωσε την Παρασκευή τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό νέων τοπικών κρουσμάτων COVID εδώ και έξι μήνες.

Τα κρούσματα αυξήθηκαν στα 3.871 την Πέμπτη, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας, τα υψηλότερα από τις αρχές Μαΐου, όταν η Σαγκάη αντιμετώπιζε ένα μεγάλο ξέσπασμά και το Πεκίνο προσπαθούσε να περιορίσει ένα αντίστοιχο δικό του.

Σχεδόν τρία χρόνια μετά την πανδημία, η Κίνα επιμένει σε μια αυστηρή πολιτική περιορισμού (zero tolerance) προκαλώντας αυξανόμενη οικονομική ζημιά και εκτεταμένη απογοήτευση στην κοινή γνώμη. 

Οι περιορισμοί και τα lockdown έγιναν πιο συχνά με την εξάπλωση του εξαιρετικά μεταδοτικού στελέχους Omicron και τα σύνορα της Κίνας παραμένουν σε μεγάλο βαθμό κλειστά.

Το Bloomberg ανέφερε την Παρασκευή ότι η Κίνα σκεφτόταν την κατάργηση του συστήματος που τιμωρεί τις αεροπορικές εταιρείες επειδή εισάγουν κρούσματα ιού στη χώρα.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος επικαλέστηκε ανθρώπους που είναι εξοικειωμένοι με το θέμα, λέγοντας ότι η προσπάθεια ήταν ένα σημάδι ότι οι αρχές αναζητούσαν τρόπους για να μειώσουν τις επιπτώσεις που έχουν προκληθεί από την πολιτική τους για τον COVID.

Η Κίνα δεν έχει ακόμη περιγράψει πότε ή πώς θα αρχίσει να βγαίνει από την τρέχουσα κατάσταση της. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι κινεζικές μετοχές εκτινάχθηκαν μετά από φήμες ότι η Κίνα σχεδίαζε ένα νέο άνοιγμα από τους αυστηρούς περιορισμούς του COVID τον Μάρτιο.

Στο μεταξύ, στα social media κυκλοφόρησαν βίντεο από διαδηλώσεις μέσα σε ένα συγκρότημα στην περιοχή Χανγιάνγκ της Γουχάν με θυμωμένους κατοίκους να γκρεμίζουν σκηνές και να ζητούν να σταματήσει το lockdown τους.