Η καταστροφή των παρθένων τροπικών δασών στον κόσμο αυξήθηκε κατακόρυφα το 2022

Η καταστροφή των παρθένων τροπικών δασών στον κόσμο αυξήθηκε κατακόρυφα το 2022

Μια έκταση πρωτογενούς τροπικού δάσους στο μέγεθος της Ελβετίας υλοτομήθηκε πέρυσι, γεγονός που υποδηλώνει ότι η δέσμευση των παγκόσμιων ηγετών να σταματήσουν και να αντιστρέψουν την αποψίλωση των δασών έως το 2030 μέχρι στιγμής έχει αποτύχει.

Από τον Αμαζόνιο της Βολιβίας έως τη Γκάνα, κάθε λεπτό του περασμένου έτους καταστρέφονταν πρωτογενή τροπικά δάση μεγέθους ίσου με 11 γήπεδα ποδοσφαίρου, σύμφωνα με τον Guardian.

Τα πιο πυκνά σε άνθρακα και βιοποικιλότητα οικοσυστήματα του πλανήτη εκχερσώθηκαν για την εκτροφή βοοειδών, τη γεωργία και την εξόρυξη, ενώ σε ορισμένες χώρες οι δασικές κοινότητες των ιθαγενών αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη γη τους από τις εξορυκτικές βιομηχανίες.

Οι τροπικές περιοχές έχασαν 4,1 εκατ. εκτάρια πρωτογενούς τροπικού δάσους το 2022, μια αύξηση περίπου 10% από το 2021, σύμφωνα με στοιχεία που συνέταξε το Ινστιτούτο Παγκόσμιων Πόρων (WRI) και το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ. Οι συντάκτες της έκθεσης προειδοποιούν ότι ο άνθρωπος καταστρέφει ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία για τον μετριασμό της παγκόσμιας θέρμανσης και την ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας.

Η αλλαγή της χρήσης γης είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μετά την καύση ορυκτών καυσίμων και αποτελεί σημαντικό παράγοντα απώλειας της βιοποικιλότητας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο περιορισμός της παγκόσμιας θέρμανσης στον 1,5C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα είναι απίθανος αν δεν σταματήσει η καταστροφή των τροπικών δασών.

Στο Cop26 το 2021, περισσότεροι από 100 παγκόσμιοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Τζο Μπάιντεν, ο Σι Τζινπίνγκ και ο Ζαΐρ Μπολσονάρου, υπέγραψαν τη δέσμευση να σταματήσουν και να αντιστρέψουν την αποψίλωση των δασών έως το 2030, καλύπτοντας περισσότερο από το 90% των δασών του πλανήτη. Ωστόσο, τα νέα δεδομένα δείχνουν ότι οι ηγέτες αποτυγχάνουν να τηρήσουν την υπόσχεσή τους.

Η Βραζιλία, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ) και η Βολιβία ήταν επικεφαλής του πίνακα για την απώλεια τροπικών πρωτογενών δασών το 2022. Η Ινδονησία και η Μαλαισία κατάφεραν να διατηρήσουν τα ποσοστά απώλειας κοντά σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ μετά από σημαντική εταιρική και κυβερνητική δράση τα τελευταία χρόνια. Η Βολιβία ήταν μία από τις λίγες μεγάλες δασικές χώρες που δεν υπέγραψαν τη δέσμευση του Cop26 για τον τερματισμό της απώλειας.

Η Γκάνα, σημαντικός παραγωγός κακάο για σοκολάτα, υπέστη τη μεγαλύτερη σχετική αύξηση της απώλειας δασών από οποιαδήποτε άλλη χώρα τα τελευταία χρόνια, αν και τα απόλυτα νούμερα είναι μικρά.