Η Καλάσνικοφ βάζει πλάτη στην εισβολή στην Ουκρανία κατασκευάζοντας και drones καμικάζι
shutterstock
shutterstock

Η Καλάσνικοφ βάζει πλάτη στην εισβολή στην Ουκρανία κατασκευάζοντας και drones καμικάζι

H ρωσική εταιρεία κατασκευής όπλων Καλάσνικοφ, κατασκευαστής του ομώνυμου πιο διαδεδομένου όπλου στον κόσμο, δήλωσε σήμερα ότι εγκαινιάζει ένα νέο τμήμα για την παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών καμικάζι - ένα από τα βασικά όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στον πόλεμο της Ουκρανίας. 

Αφού οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν δυτικά, ισραηλινά και τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) με θανατηφόρα αποτελεσματικότητα κατά τους πρώτους μήνες του πολέμου, η Ρωσία άρχισε να χρησιμοποιεί ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed, ενώ επιδιώκει να ενισχύσει τη δική της παραγωγή.

Η Καλάσνικοφ με έδρα το Ιζέφσκ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός αυτόματων όπλων και κατευθυνόμενου πυροβολικού της Ρωσίας.

Σε ανακοίνωσή της, ανέφερε: «Το κύριο καθήκον του τμήματος είναι η παραγωγή συγκροτημάτων με κατευθυνόμενα πυρομαχικά. Τα συγκροτήματα είναι σχεδιασμένα για την καταστροφή υψηλής ακρίβειας απομακρυσμένων μεμονωμένων και ομαδικών εχθρικών επίγειων στόχων»

Το Καλάσνικοφ, που πήρε το όνομά του από τον Mikhail Kalashnikov, σχεδιαστή του τυφεκίου εφόδου AK-47, θα παράγει επίσης εκτοξευτές, τεχνολογία ελέγχου και έρευνα και ανάπτυξης.

 

 

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η ρωσική βιομηχανία μη επανδρωμένων αεροσκαφών θα μπορούσε σύντομα να αξίζει περισσότερα από 12 δισ. δολάρια μόλις τεθεί σε εφαρμογή ένα σχέδιο για την ενίσχυση της παραγωγής.

Ο Πούτιν έχει ζητήσει την αύξηση της παραγωγής μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Ο πρώτος αναπληρωτής πρωθυπουργός Αντρέι Μπελούσοφ δήλωσε ότι μέχρι το τέλος του 2026, η Ρωσία θα πρέπει να είναι σε θέση να κατασκευάζει 18.000 μη επανδρωμένα αεροσκάφη ετησίως.